novotny.k píše:Dobrý den,
jsem rozvodený a mám 4 letou dceru. Před rozvodem jsme se dohodli, že dcera bude v péči matky a že budu platit výživné ve výši 6000,- Kč měsíčně, protože jsem měl v té době dobré přímy a věřil jsem, že bývalá manželka nebude bránit nikterak ve styku s dcerou. Bohužel se tak nedělo a moje finanční situace se o té doby velmi změnila.
Proto jsem v prosinci 2011 podal žádost o soudní určení styku s dcerou a poté, kdy byla soudkyně označena bývalou manželkou za podjatou a já v té bodě bez zaměstnání, podal jsem v dubnu 2012 žalobu o snížení výživného, které si nemohu dovolit.
Bylo nařízeno jednání na 30.1.2013 (!!!! - až dosud platím výživné 6000,- a můj příjem nepřevyšuje 10000,- Kč a jsem nucen se stále zadlužovat) a v pátek jsem se dozvěděl, že jednání je opět zrušeno pro nemoc soudkyně.
Prosím o radu, co mohu v této situaci dělat, zda lze podat žádost o předběžné opatření jak na styk, tak na snížení výživného.
Moc děkuji za radu.
Návrh na předběžné opatření sice můžete podat, ale obávám se, že mu soud nevyhoví. Styk s dítětem se upravuje předběžným opatřením jen výjimečně a výživné takřka vůbec. Jestli skutečně na placení výživného nemáte, tak prostě začněte platit tolik, kolik zvládnete. Je ale možné, že soud vašemu návrhu na snížení nevyhoví, a vy pak budete muset doplatit zbytek. Navíc, pokud nebudete platit, tolik, kolik určil soud, tak matka dítěte může podat návrh na exekuci a výživné vám bude strháváno přímo z platu, takže také nic nezmůžete. Jedinou rozumnou možností je dohoda mezi vámi a matkou dítěte, ale jak to popisujete, tak ta zřejmě nepřipadá v úvahu. Zkuste tedy to předběžné opatření, ale moc tomu nevěřím.
Jen na okraj: výše výživného a jeho placení nijak nemůže být podmiňováno umožňováním styku s dítětem. Vím, že se to zdá nespravedlivé, vy platíte a matka vám ve styku s dítětem brání, ale jsou to dvě samostatné záležitosti a výživné je penězi pro dítě, nikoliv pro matku, která vám ve styku brání.