výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné- kdo z rodičů má platit?

Příspěvekod Poradce v ned 10. kvě 2009 9:32:03

jajinka píše:Dobrý den,
jsem studentka prvního ročníku VŠ. S matkou nebydlím od 18let- v rodině nebyly dobré vztahy. Po gymnáziu jsem půl roku studovala, ale nevybrala jsem si školu dobře, tak jsem u studia i pracovala na plný úvazek. Tento rok jsem změnila školu a pracovala na půl úvazku, ale o práci jsem bohužel přišla. Celou dobu jsem od rodičů nic nedostávala. Otec tu tedy nebyl, vrátil se v lednu ze zahraničí po 11 letech. Nyní mám ovšem jen práci na dohodu a nevycházím. Z rodičů ale nemohu od 18 let nic dostat. Nevím, na koho z nich mám podat žalobu a jak ji formulovat, mohu požadovat i nějaké peníze zpětně? Studium myslím vážně, od září chci jet na erasmus do zahraničí a nevím, jak to finančně zvládnu. Matka je podnikatelka a otec je nejspíš na Úřadu práce.
Děkuji za odpověď J.

Vyživovací povinnost vůči vám mají oba rodiče. Pokud se s nimi nedohodnete, podejte na ně žalobu o placení výživného (po přiměřené úpravě můžete použít třeba tento vzor). Žaloba se podává u toho soudu, v jehož obvodě má žalovaný (v daném případě rodič) trvalé bydliště. Pokud oba vaši rodiče žijí ve stejném okrese, bude to jednodušší, stačí poda jednu společnou žalobu na oba. Jinak byste musela podávat žalobu u dvou okresních soudů podle bydliště rodičů. Nemusíte ale podávat žalobu na oba, pokud se spokojíte s výživným pouze od jednoho z nich, můžete žalovat jen jednoho.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Lesařová v ned 31. kvě 2009 19:38:41

Dobrý večer,
bývalý manžel podal žalobu proti své dceři, a to za účelem zrušení vyživovací povinnosti. Dcera do loňského roku studovala vysokou školu, z osobních důvodů však studium na rok přerušila a nastoupila do zaměstnání. Od září se sice do školy vrací, ale přestoupila na kombinovanou formu studia. Čtyři měsíce, po nástupu dcery do zaměstnání, jsem já ztratila zaměstnání a byla nucena se zaevidovat na úřad práce. V evidenci jsem byla tři měsíce a od 1. dubna jsem nastoupila do nového zaměstnání. Zde bohužel pobírám velmi nízkou mzdu a tedy některé náklady spojené s bydlením, zejména vysoký úvěr na bytovou jednotku, splácí dcera, neboť můj příjem je nedostačující. Může soud vzít v úvahu tu skutečnost, že dcera je sice ekonomicky samostatná, ale prakticky z vydělaných peněz ji příliš nezbývá.
Druhým dotazem je otázka zmocněnce. Dcera mne požádala, zda bych ji mohla k soudnímu jednání doprovodit, neboť s tímto nemá zkušenosti, naopak ji to nahání hrůzu. Vím, že můžeme využít možnosti zmocněnce, jen nevím přesně, zda zmocněnec plní roli zástupce žalovaného či roli doprovodu. Jedná se mi konkrétně o to, zda v době soudního jednání může hovořit dcera a já mohu pouze doplňovat - opúravovat některé skutečnosti či roli zmocněnce vyplývá z toho, že žalovaný v podstatě mlčí a zmocněnec jedná za něho.
Třetí dotaz se týká také role zmocněnce. Je třeba, aby dcera soud zažádala písemně o přidělení zmocněnce nebo je dostačující, když zažádá bezprostředně před soudním jednáním. Děkuji, Lenka
Lesařová

Příspěvekod Poradce v ned 31. kvě 2009 19:50:53

Lesařová píše: Může soud vzít v úvahu tu skutečnost, že dcera je sice ekonomicky samostatná, ale prakticky z vydělaných peněz ji příliš nezbývá.
Druhým dotazem je otázka zmocněnce. Dcera mne požádala, zda bych ji mohla k soudnímu jednání doprovodit, neboť s tímto nemá zkušenosti, naopak ji to nahání hrůzu. Vím, že můžeme využít možnosti zmocněnce, jen nevím přesně, zda zmocněnec plní roli zástupce žalovaného či roli doprovodu. Jedná se mi konkrétně o to, zda v době soudního jednání může hovořit dcera a já mohu pouze doplňovat - opúravovat některé skutečnosti či roli zmocněnce vyplývá z toho, že žalovaný v podstatě mlčí a zmocněnec jedná za něho.
Třetí dotaz se týká také role zmocněnce. Je třeba, aby dcera soud zažádala písemně o přidělení zmocněnce nebo je dostačující, když zažádá bezprostředně před soudním jednáním. Děkuji, Lenka

Soud při rozhodování bude brát v potaz možnosti vaší dcery uživit se na studiích sama a zda studium je vůbec účelné (tedy zda se nejdná o tzv. věčného studenta, který studuje cokoliv, jen aby nemusel pracovat.) Soud s vámi jednat vůbec nebude, vy tam můžete být přítomna pouze jako veřejnost. Můžete se ale dceraou nechat zmocnit, abyste ji zastupovala. V tom případě byste vy byla zmocněncem a soud by jednal především s vámi. Dcera by vám musela dát plnou moc k zastupování, kterou byste v písemné podobě musela soudu předložit, případně by vás mohla zmocnit přímo u jednání do soudního protokolu. Dcera se ale může nechat zastupvat i advokátem, což je vlastně odborný zmocněnec.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Samantha.sama v pon 08. čer 2009 19:48:47

Od února letošního roku je moje dcera zletilá.Před 3 roky bylo na žádost matky zvýšeno výživné.Matka to odůvodnila náklady na sport, výuku jazyku a svou vlastní zdrav.indispozici,kvůli které si údajně nemůže zvýšit kvalifikaci a příjem.Nebyl jsem proti, ale chtěl jsem hradit výdaje přímo pro dceru. Nedohodli jsme se.Též uvedla, že s druhem nevedou společnou domácnost atd.Hned od září toho roku dcera přestala sportovat a nemá žádnou mimoškolní výuku jazyku. Sama matka bude letos maturovat a má lepší práci jak uvedla dcera. Každé prázdniny tyto 3 roky(i předtím) tráví se mnou 1 měsíc, nebo minimálně 3 týdny.Peníze s sebou jí matka nedala, přestože výživné vždy dostala v plné výši. Dcera přijede v oblečení, které jsem jí koupil, nebo ve starém, výbavu na dovolenou komplet kupuji.V zimě přijela 2x v lehkém plášti a teniskách.V létě v botách manželčina druha. Nechce o problému moc mluvit, ale nyní řekla, že když od února požádala matku o své výživné ode mne, byl křik a výhružky, že si vše bude platit sama. Druh údajně koupil byt a garáž a v červenci začnou velkou přestavbu. Takže mu matka z dceřina výživného posílá 3.000Kč na byt(1000Kč dává dceři a ta si musí šetřit)Nakupovat oblečení sama nesmí. Stále dceři zdůrazňuje , že mají málo peněz...? Na dovolené ale byli bez dcery i matka byla sama u moře. Co mohu v této situaci dělat, aby peníze dostala opravdu má dcera na své potřeby a ne druh matky, nebo je neinvestovali do bytu (mmch.2+1), tudíž ho asi dcera obývat trvale nebude. Chtěl bych, aby si raději spořila, pokud bude potřebovat oblečení apod. poslal bych jí peníze přímo na prokázaný výdaj.Matka jí ovšem stale tvrdí, že je povina jí peníze odevzdávat. Nechci, aby měla doma peklo, má rok před maturitou, ale nechci zvyšovat životní úroveň matky a druha.... bytovou otázku si přece musí řešit sami, nebo mohou požadovat i výživné dcery? Mám nějaké možnosti zjistit opravdu výdaje matky na výživu a bydlení dcery a její nynější příjem?
Samantha.sama

Příspěvekod Poradce v čtv 11. čer 2009 17:22:44

Samantha.sama píše:Od února letošního roku je moje dcera zletilá.Před 3 roky bylo na žádost matky zvýšeno výživné.Matka to odůvodnila náklady na sport, výuku jazyku a svou vlastní zdrav.indispozici,kvůli které si údajně nemůže zvýšit kvalifikaci a příjem.Nebyl jsem proti, ale chtěl jsem hradit výdaje přímo pro dceru. Nedohodli jsme se.Též uvedla, že s druhem nevedou společnou domácnost atd.Hned od září toho roku dcera přestala sportovat a nemá žádnou mimoškolní výuku jazyku. Sama matka bude letos maturovat a má lepší práci jak uvedla dcera. Každé prázdniny tyto 3 roky(i předtím) tráví se mnou 1 měsíc, nebo minimálně 3 týdny.Peníze s sebou jí matka nedala, přestože výživné vždy dostala v plné výši. Dcera přijede v oblečení, které jsem jí koupil, nebo ve starém, výbavu na dovolenou komplet kupuji.V zimě přijela 2x v lehkém plášti a teniskách.V létě v botách manželčina druha. Nechce o problému moc mluvit, ale nyní řekla, že když od února požádala matku o své výživné ode mne, byl křik a výhružky, že si vše bude platit sama. Druh údajně koupil byt a garáž a v červenci začnou velkou přestavbu. Takže mu matka z dceřina výživného posílá 3.000Kč na byt(1000Kč dává dceři a ta si musí šetřit)Nakupovat oblečení sama nesmí. Stále dceři zdůrazňuje , že mají málo peněz...? Na dovolené ale byli bez dcery i matka byla sama u moře. Co mohu v této situaci dělat, aby peníze dostala opravdu má dcera na své potřeby a ne druh matky, nebo je neinvestovali do bytu (mmch.2+1), tudíž ho asi dcera obývat trvale nebude. Chtěl bych, aby si raději spořila, pokud bude potřebovat oblečení apod. poslal bych jí peníze přímo na prokázaný výdaj.Matka jí ovšem stale tvrdí, že je povina jí peníze odevzdávat. Nechci, aby měla doma peklo, má rok před maturitou, ale nechci zvyšovat životní úroveň matky a druha.... bytovou otázku si přece musí řešit sami, nebo mohou požadovat i výživné dcery? Mám nějaké možnosti zjistit opravdu výdaje matky na výživu a bydlení dcery a její nynější příjem?

Peníze posílejte přímo dceři, bytová otázka není problém dcery, její výživné je určeno pro její spotřebu, nikoliv pro obstarání nového bydlení matky. Dcera rozhodně není povinna výživné odevzdávat, musí z něho ale samozřejmě hradit veškeré své potřeby, včetně jídla, oblečení, drogerie, školních potřeb atd.
Poradce
Administrátor
Administrátor

výživné na zletilé dítě

Příspěvekod klamal v pát 19. čer 2009 10:55:09

Dobrý den,

prosím o radu. Rodiče se minulý rok v listopadu rozvedli. Jsem studentka druhého ročníku VŠ. Dohodla jsem se s rodiči na mimosoudní dohodě, že mi otec bude přispívat 2500,- na život, jelikož již nebydlím ani s jedním rodičem a matka mi bude platit ubytování, které činilo doposud 2335,- (má však řádově o 4000,-- nižší výplatu) s matkou je vše v pořádku, bohužel otec se mi stále vymlouvá a neplatí to co má a posílá mě na soud. Podle jeho slov, nebude platit něco, co jsem si určila já a chce to mít od soudu. Bohužel už situace byla neúnosná a soud jsem musela navštívit. Jelikož vím, že si na mě vezme i právníka, jelikož se cítí jako ublížený a jako ten, co je chudák a já že z něho pouze tahám peníze, jelikož mi řekl, ať si mě živí přítel, či ať jdu do práce a zanechám studia, když na to nemám...Chci se zeptat, vím, že když si právníka vezmu já, tak buď když prohraju, tak jej budu muset uhradit sama, ale pokud vyhraji, uhradí jej otec. Zajímá mě však, co je u tohoto prohrou? Opravdu se toho všeho bojím, jelikož už otec s jednou dcerou soudní líčení ohledně výživného měl, ale na druhou stranu, opravdu nemám přebytečných pár tisíc, abych si právníka zajistila. :(
klamal

Příspěvekod Poradce v ned 21. čer 2009 17:09:39

klamal píše:Dobrý den,

prosím o radu. Rodiče se minulý rok v listopadu rozvedli. Jsem studentka druhého ročníku VŠ. Dohodla jsem se s rodiči na mimosoudní dohodě, že mi otec bude přispívat 2500,- na život, jelikož již nebydlím ani s jedním rodičem a matka mi bude platit ubytování, které činilo doposud 2335,- (má však řádově o 4000,-- nižší výplatu) s matkou je vše v pořádku, bohužel otec se mi stále vymlouvá a neplatí to co má a posílá mě na soud. Podle jeho slov, nebude platit něco, co jsem si určila já a chce to mít od soudu. Bohužel už situace byla neúnosná a soud jsem musela navštívit. Jelikož vím, že si na mě vezme i právníka, jelikož se cítí jako ublížený a jako ten, co je chudák a já že z něho pouze tahám peníze, jelikož mi řekl, ať si mě živí přítel, či ať jdu do práce a zanechám studia, když na to nemám...Chci se zeptat, vím, že když si právníka vezmu já, tak buď když prohraju, tak jej budu muset uhradit sama, ale pokud vyhraji, uhradí jej otec. Zajímá mě však, co je u tohoto prohrou? Opravdu se toho všeho bojím, jelikož už otec s jednou dcerou soudní líčení ohledně výživného měl, ale na druhou stranu, opravdu nemám přebytečných pár tisíc, abych si právníka zajistila. :(

Prohrou se rozumí, že váš návrh na určení výživného bude zamítnut. Za prohru se obvykle nepovažuje, pokud soud přizná nížší výživné, než jaké bylo požadováno, pokud žaloba nezněla na zcela zjevně nepřiměřeně vysoké výživné. Nebojte se advokáta navštívit, vysvětlí vám podrobně podmínky a budď se dohodnete nebo ne, nikdo vás nebude do ničeho nutit.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Výživné na zletilou dceru

Příspěvekod lukas v pon 06. črc 2009 16:16:07

Dobrý den potřebuji pomoci s problémem výživného.
Má dcera letos ukočila studium na gymnáziu a po prázdninách nastupuje dálkově na vysokou školu.Může si při dálkovém studiu přivydělávat brigádně,aniž by přišla o výživné?
Otec od rozvodu před deseti lety platí 2500,-kč.výživné,Je to dostačující,nebo si dcera má zažádat o zvíšení.Otec je dobře situován.
Děkuji za odpověď Jitka
lukas

Obnovení výživného na zletilou

Příspěvekod Maják v čtv 09. črc 2009 13:43:39

Dobrý den, prosím vás o radu, neboť nemohu najít na svůj dotaz nikde jednoznačnou odpověď nebo najít shodný příklad.

Manžel má dvě děti z předchozího manželství - zletilou dceru (20 let) a syna (15 let). Společně máme dvouletou dceru.

Manželova dospělá dcera vystudovala střední zdravotní školu - obor diplomovaná zdravotní sestra. Školu ukončila maturitou, přihlášku na žádnou jinou školu (VŠ) tehdy neposílala, chtěla jít pracovat. Jelikož nechtěla dále studovat a ihned si našla práci, manžel jí přestla posílat výživné po prázdninách šk.roku, kdy ukončila studium. Nyní pracuje již dva roky jako zdravotní sestra v nemocnici, smlouvu má na dobu neurčitou. Dle slov má práci jistou, protože sester je málo. Již během studia na střední škole začala bydlet ve společné domácnosti se svým druhem, který je rovněž výdělečně činný, společně si koupili vlastní byt.

Nyní nám tato manželova dcera řekla, že od září nastupuje na VŠ, kde byla přijata a to formou denního studia, žádá proto své rodiče o obnovení výživného v plném rozsahu. Zvolený obor nesouvisí se zdravotnictvím, je zcela jiného charakteru (ped. nebo fil.fakulta), takže se nejedná o rozšíření dosaženého vzdělání ani o žádnou specializaci. Výsledkem studia by bylo zcela jiné zaměstnání než to, na které léta studovala. Z důvodu plánovaného studia chce nyní dát výpověď v práci. Dálkové studium, které je možné, odmítá.

Finanční situace naší rodiny se ale stala v tomto roce v souvislosti s krizí svízelnou. Manželovi se snížil o třetinu příjem, takže letos (a patrně i delší dobu) činí jeho příjem 18 - 20 000 Kč čistého. Můj příjem je rodičovský příspěvek ve výši 7 600, který mi během letošního šk.roku skončí a jelikož pracuji ve školství, nastoupím zpět do zaměstnání až v září dalšího roku, takže budu část roku zcela bez příjmů. Manžel platí na syna z prvního manželství výživné 4 000 Kč + podílí se na financování vysokých zdravotních nákladů na syna.
.
Když manželovi skončila vyživovací povinnost na dceru a ta odmítla dále studovat, rozhodli jsme se řešit svoji bytovou situaci (žijeme v malém bytě na 50 m3, který jsem měla zasvobodna) a vzali jsme si hypotéku na nové bydlení...splátky činí asi 9 500 Kč, neboť nás vůbec nenapadla možnost obnovení výživného na dceru, která dle jejich vlastních slov už studovat nikdy nechtěla. Bydlet jsme potřebovali. Jiné půjčky nemáme.

Manžel má samozřejmě radost, že chce dcera studovat, ale nemůže si to nyní dovolit, protože s tím nepočítal. Má obavu, že je dcera přelétavá, že vlastně vůbec neví, co chce. Před zaměstnáním zdrav. sestry ji dříve varoval (málo peněz, velká dřina), přesto si tuto práci prosadila. Nyní jsme se dozvěděli, že jí tato práce nevyhovuje, protože dle jejích slov je to velká dřina, nechce pracovat na směny, má málo peněz, což dobře věděla předem. Chce úplně změnit zaměstnání, i když je pro práci, kterou vykonává, kvalifikovaná a žádaná, má praxi. I během své dvouleté praxe vyměnila také zdravotní zařízení, kde pracovala, což manželovi jen nahrává domnívat se, že je dcera skutečně přelétavá, nechce se jí pracovat a chce si užívat mládí.

A nyní můj dotaz...chtěla bych vědět, na čí straně je pravda. Manžel se domnívá, že jeho vyživovací povinnost by neměla být odbnovena, když jeho dcera během dvouleté praxe v řádném zaměstnaneckém poměru potvrdila, že je schopna se sama živit a další její planované vzdělání s jejím povoláním nesouvisí...dcera se naopak cítí velmi ukřivděná, stále otci tvrdí, že má na obnovení výživného, co se týká zákona, právo. Zaslala jsem stejný dotaz na společnost Aperio, kde mi odpověděli, že v tomto případě zletilá dcera zcela jednoznačně prokázala, že je schopna sama se živit a že jí obnovení výživného nepřináleží. Dcera tomu ale nevěří a manželovi tvrdí, že na výživné právo má.

Mohl prosím vás někdo přispět se svou zkušeností? Velmi mě tato situace trápí. Vztah manžela a dcery byl dosud bezproblémový, ale dcera se teď cítí velmi ukřivděná a manžel je zoufalý z toho, že není v jeho fin. možnostech dceru na denním studiu financovat. Děsím se toho, že by mohlo dojít k soudním tahanicím, kdyby si oba dva postavili hlavu.
Maják

Re: Výživné na zletilou dceru

Příspěvekod Poradce v ned 12. črc 2009 20:03:09

lukas píše:Dobrý den potřebuji pomoci s problémem výživného.
Má dcera letos ukočila studium na gymnáziu a po prázdninách nastupuje dálkově na vysokou školu.Může si při dálkovém studiu přivydělávat brigádně,aniž by přišla o výživné?
Otec od rozvodu před deseti lety platí 2500,-kč.výživné,Je to dostačující,nebo si dcera má zažádat o zvíšení.Otec je dobře situován.
Děkuji za odpověď Jitka

K výši výživného se vyjadřovat nemůžu, je to individuální. Brigádnický přívýdělek není důvodem ke ztrátě výživného.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné