od Maják v čtv 09. črc 2009 13:43:39
Dobrý den, prosím vás o radu, neboť nemohu najít na svůj dotaz nikde jednoznačnou odpověď nebo najít shodný příklad.
Manžel má dvě děti z předchozího manželství - zletilou dceru (20 let) a syna (15 let). Společně máme dvouletou dceru.
Manželova dospělá dcera vystudovala střední zdravotní školu - obor diplomovaná zdravotní sestra. Školu ukončila maturitou, přihlášku na žádnou jinou školu (VŠ) tehdy neposílala, chtěla jít pracovat. Jelikož nechtěla dále studovat a ihned si našla práci, manžel jí přestla posílat výživné po prázdninách šk.roku, kdy ukončila studium. Nyní pracuje již dva roky jako zdravotní sestra v nemocnici, smlouvu má na dobu neurčitou. Dle slov má práci jistou, protože sester je málo. Již během studia na střední škole začala bydlet ve společné domácnosti se svým druhem, který je rovněž výdělečně činný, společně si koupili vlastní byt.
Nyní nám tato manželova dcera řekla, že od září nastupuje na VŠ, kde byla přijata a to formou denního studia, žádá proto své rodiče o obnovení výživného v plném rozsahu. Zvolený obor nesouvisí se zdravotnictvím, je zcela jiného charakteru (ped. nebo fil.fakulta), takže se nejedná o rozšíření dosaženého vzdělání ani o žádnou specializaci. Výsledkem studia by bylo zcela jiné zaměstnání než to, na které léta studovala. Z důvodu plánovaného studia chce nyní dát výpověď v práci. Dálkové studium, které je možné, odmítá.
Finanční situace naší rodiny se ale stala v tomto roce v souvislosti s krizí svízelnou. Manželovi se snížil o třetinu příjem, takže letos (a patrně i delší dobu) činí jeho příjem 18 - 20 000 Kč čistého. Můj příjem je rodičovský příspěvek ve výši 7 600, který mi během letošního šk.roku skončí a jelikož pracuji ve školství, nastoupím zpět do zaměstnání až v září dalšího roku, takže budu část roku zcela bez příjmů. Manžel platí na syna z prvního manželství výživné 4 000 Kč + podílí se na financování vysokých zdravotních nákladů na syna.
.
Když manželovi skončila vyživovací povinnost na dceru a ta odmítla dále studovat, rozhodli jsme se řešit svoji bytovou situaci (žijeme v malém bytě na 50 m3, který jsem měla zasvobodna) a vzali jsme si hypotéku na nové bydlení...splátky činí asi 9 500 Kč, neboť nás vůbec nenapadla možnost obnovení výživného na dceru, která dle jejich vlastních slov už studovat nikdy nechtěla. Bydlet jsme potřebovali. Jiné půjčky nemáme.
Manžel má samozřejmě radost, že chce dcera studovat, ale nemůže si to nyní dovolit, protože s tím nepočítal. Má obavu, že je dcera přelétavá, že vlastně vůbec neví, co chce. Před zaměstnáním zdrav. sestry ji dříve varoval (málo peněz, velká dřina), přesto si tuto práci prosadila. Nyní jsme se dozvěděli, že jí tato práce nevyhovuje, protože dle jejích slov je to velká dřina, nechce pracovat na směny, má málo peněz, což dobře věděla předem. Chce úplně změnit zaměstnání, i když je pro práci, kterou vykonává, kvalifikovaná a žádaná, má praxi. I během své dvouleté praxe vyměnila také zdravotní zařízení, kde pracovala, což manželovi jen nahrává domnívat se, že je dcera skutečně přelétavá, nechce se jí pracovat a chce si užívat mládí.
A nyní můj dotaz...chtěla bych vědět, na čí straně je pravda. Manžel se domnívá, že jeho vyživovací povinnost by neměla být odbnovena, když jeho dcera během dvouleté praxe v řádném zaměstnaneckém poměru potvrdila, že je schopna se sama živit a další její planované vzdělání s jejím povoláním nesouvisí...dcera se naopak cítí velmi ukřivděná, stále otci tvrdí, že má na obnovení výživného, co se týká zákona, právo. Zaslala jsem stejný dotaz na společnost Aperio, kde mi odpověděli, že v tomto případě zletilá dcera zcela jednoznačně prokázala, že je schopna sama se živit a že jí obnovení výživného nepřináleží. Dcera tomu ale nevěří a manželovi tvrdí, že na výživné právo má.
Mohl prosím vás někdo přispět se svou zkušeností? Velmi mě tato situace trápí. Vztah manžela a dcery byl dosud bezproblémový, ale dcera se teď cítí velmi ukřivděná a manžel je zoufalý z toho, že není v jeho fin. možnostech dceru na denním studiu financovat. Děsím se toho, že by mohlo dojít k soudním tahanicím, kdyby si oba dva postavili hlavu.