Výpočet výživného

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: Výpočet výživného

Příspěvekod Poradce v pon 22. úno 2010 22:09:36

elvan píše:Děkuji za odpověď. Ještě prosím o informaci, zda to, že budeme manželé, má také vliv na výpočet výše výživného. Společně děti nemáme ani neplánujeme. Žijeme s mými dvěma zletilými dětmi v družstevním bytě. Stanovení výše výživného proběhlo v březnu 2008 a od té doby přítel řádně hradí. Může požadovat bývalá manželka zvýšení zpětně, i když k žádným změnám nedošlo?
Děkuji za reakci.

Uzavření manželství samo o sobě nemá žádný vliv na výživné pro děti. Výživné lze měnit (zvyšovat či snižovat) jen tehdy, pokud dojde ke změnám v potřebách dětí či v možnostech povinného rodiče. To platí pro návrhy na zpětnou změnu výživného stejně jako pro návrhy na změnu od aktuálního data.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod lenkcasey v pát 26. úno 2010 20:52:56

Dobrý den.
Jsem matka dvou dětí do 6 let věku na mateřské dovolené a rozcházíme se s partnerem. Na výši výživného jsme se dohodli.
Chci se zeptat, zda musí být tato dohoda potvrzena soudem nebo ji můžeme jen sepsat a nechat na ní ověřit podpisy?
A mohu žádat výživné i na svou osobu, přestože jsme nikdy nebyli manželé?
Děkuji.
lenkcasey

Příspěvekod Poradce v pát 26. úno 2010 21:07:10

lenkcasey píše:Dobrý den.
Jsem matka dvou dětí do 6 let věku na mateřské dovolené a rozcházíme se s partnerem. Na výši výživného jsme se dohodli.
Chci se zeptat, zda musí být tato dohoda potvrzena soudem nebo ji můžeme jen sepsat a nechat na ní ověřit podpisy?
A mohu žádat výživné i na svou osobu, přestože jsme nikdy nebyli manželé?
Děkuji.

Jestli to správně chápu, tak nejste manželé. V tom případě stačí, když se sami dohodnete a k soudu vůbec nemusíte. Kdybyste byli manželé, mohli byste být rozvedeni až poté, co by o dětech rozhodl soud, byť mělo jít i jen o schválení vaší dohody.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod lenkcasey v pát 26. úno 2010 21:39:24

Takže tu dohodu nemusíme ani sepsat? Jde mi o to, abych mohla jít žádat o nějaké dávky nebo příspěvky a oni po mě nechtěli nějaký papír s výší výživného.
Opět díky, jste poklad.

lenkcasey

Příspěvekod Poradce v ned 28. úno 2010 16:34:52

lenkcasey píše:Takže tu dohodu nemusíme ani sepsat? Jde mi o to, abych mohla jít žádat o nějaké dávky nebo příspěvky a oni po mě nechtěli nějaký papír s výší výživného.
Opět díky, jste poklad.

Jal je to se sociálními dávkami, to nevím, to není otázka rodinného práva, ale práva sociálního zabezpečení. nicméně doporučuji, aby dohoda v každém případě byla učiněna písemně, mohlo by se to hodit i v případě, kdy by v budoucnu došlo mezi vámi a otcem dítěte k nějaké neshodě ohledně placení výživného. Vždycky platí, že co je psáno, to je dáno a líp se to prokazuje, než když budete tvrdit, že jste se jednou takhle při předávání dítěte ve dveřích beze svědků dohodli na výši výživného.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod L.Tater v ned 07. bře 2010 21:18:29

Dobrý den,

prosím o radu, v úterý 9.3 proběhne soud, na základě mého návrhu o snížení alimentů ze 3000 na 800, protože jsem přišel o práci, z úřadu práce nepobírám nic, protože v mém bytě je bývalá, která vydělává 20tis. Po rozvodu , který podala bývalá manželka, jsem se odtěhoval do polorozpadlýho baráku :) ke své přítelkyni, kde platíme nájem 4tis měsíčně.

Alimenty na 12tiletou dceru jsem vždy pravidelně platil, poté co jsem přišel o práci, jsem prodal svoje auto, abych měl aspon na alimenty.

Situace se však stala neúnosná, když má přítelkyně také k 1.2 přišla o práci, nepobírá také nic, protože je hlášená, že žije u rodičů, momentálně jsme na dně, prozatím nás zakládají rodiče, ale dluh stoupá, proto jsem zažádal o snížení alimentů, práci aktivně hledáme, ale co jsem prodal auto, tak jsme jak bez ruky, protože žijeme na vesnici, kde autobus jezdí jen 2x za den.

Bývala si na soudný den najala právničku, a vyhrožuje mi , že budou žádat o zvýšení alimentů, protože si je prý jistá, že mám určitě nějakou práci bokem, což není pravda! MOHU SE PROTI TOMUTO TVRZENÍ NĚJAK BRÁNIT? BÝVALÁ MI VYHROŽUJE, ŽE JAK NEZAČNU MINIMÁLNĚ PLATIT 3000 TAK UŽ DCERU NEUVIDÍM.

Myslíte, že bych mohl u soudu také prokázat že jsem nemocný fenylkemii, že nemohu jíst normální věci, a speciální strava je finančně náročná?
L.Tater

Příspěvekod Poradce v pon 08. bře 2010 7:35:26

L.Tater píše:Dobrý den,

prosím o radu, v úterý 9.3 proběhne soud, na základě mého návrhu o snížení alimentů ze 3000 na 800, protože jsem přišel o práci, z úřadu práce nepobírám nic, protože v mém bytě je bývalá, která vydělává 20tis. Po rozvodu , který podala bývalá manželka, jsem se odtěhoval do polorozpadlýho baráku :) ke své přítelkyni, kde platíme nájem 4tis měsíčně.

Alimenty na 12tiletou dceru jsem vždy pravidelně platil, poté co jsem přišel o práci, jsem prodal svoje auto, abych měl aspon na alimenty.

Situace se však stala neúnosná, když má přítelkyně také k 1.2 přišla o práci, nepobírá také nic, protože je hlášená, že žije u rodičů, momentálně jsme na dně, prozatím nás zakládají rodiče, ale dluh stoupá, proto jsem zažádal o snížení alimentů, práci aktivně hledáme, ale co jsem prodal auto, tak jsme jak bez ruky, protože žijeme na vesnici, kde autobus jezdí jen 2x za den.

Bývala si na soudný den najala právničku, a vyhrožuje mi , že budou žádat o zvýšení alimentů, protože si je prý jistá, že mám určitě nějakou práci bokem, což není pravda! MOHU SE PROTI TOMUTO TVRZENÍ NĚJAK BRÁNIT? BÝVALÁ MI VYHROŽUJE, ŽE JAK NEZAČNU MINIMÁLNĚ PLATIT 3000 TAK UŽ DCERU NEUVIDÍM.

Myslíte, že bych mohl u soudu také prokázat že jsem nemocný fenylkemii, že nemohu jíst normální věci, a speciální strava je finančně náročná?

Prostě u soudu tohle všechno řekněte a přineste si doklady třeba o tom zdravotním stavu, o vašem bydlení, o prodeji auta, onezaměstnanosti vaší i vaší družky a soud rozhodne. Víc vám k tomu těžko povím.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod L.Tater v úte 09. bře 2010 15:04:21

Dneska proběhl soud na základě mého návrhu o snížení výžovného, soud vyhověl mému návrhu, DĚKUJI ZA VAŠI POMOC, KTEROU JSTE MI DÍKY TOMUTO SERVERU POSKYTL. S přáním hezkého dne ;)
.
L.Tater

Příspěvekod nikola v úte 16. bře 2010 13:41:48

Pracuji jako řidič MKD a většinu mého platu dělají cestovní náhrady(diety).Chtěl jsem se zeptat jestli tyto diety se počítají při určení výši výživného?V případě nemocenské se tyto cestovní náhrady nepočítají.Nemocenská je vyplácená jen ze mzdy v Kč,-která mi chodí na účet.Děkuji za odpověď.
nikola

Příspěvekod Poradce v úte 16. bře 2010 14:08:40

nikola píše:Pracuji jako řidič MKD a většinu mého platu dělají cestovní náhrady(diety).Chtěl jsem se zeptat jestli tyto diety se počítají při určení výši výživného?V případě nemocenské se tyto cestovní náhrady nepočítají.Nemocenská je vyplácená jen ze mzdy v Kč,-která mi chodí na účet.Děkuji za odpověď.

Této problematice bylo věnováno samostatné téma, podívejte se sem.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné