výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod 52001 v pát 06. lis 2009 11:10:52

Dobry den.
Chtela bych se zeptat,muj manžel ma z minuleho manželstvi dve plnolete dcery,ktere studuji.Jedna konči studium již přiští rok druha o neco pozdeji.
Manžel každe přispiva velmi vysokou častkou.Nyni mame spolu dite a finance již tolik nestači jako dřive.Jak je vypočitavano kolik penez z manželova vydelku naleži jeho dceram?Nebo kolik procent z jeho čisteho přijmu?Již ma tedy dve plnolete stud.dcery,ktere si o prazdninach přivydelavaji a jednu,ktera se před nedavnem narodila.Dekuji za odpoved.
52001

Příspěvekod Poradce v pát 06. lis 2009 21:01:43

52001 píše:Dobry den.
Chtela bych se zeptat,muj manžel ma z minuleho manželstvi dve plnolete dcery,ktere studuji.Jedna konči studium již přiští rok druha o neco pozdeji.
Manžel každe přispiva velmi vysokou častkou.Nyni mame spolu dite a finance již tolik nestači jako dřive.Jak je vypočitavano kolik penez z manželova vydelku naleži jeho dceram?Nebo kolik procent z jeho čisteho přijmu?Již ma tedy dve plnolete stud.dcery,ktere si o prazdninach přivydelavaji a jednu,ktera se před nedavnem narodila.Dekuji za odpoved.

Na výpočet výživného nejsou žádné tabulky. Pokud ale manželovi přibyla vyživovací povinnost k dalšímu dítěti a navíc musí živit vás, pokud jste na mateřské, může zkusit požádat soud o snížení výživného, případně se může pokusit se staršími dětmi dohodnout na nižším výživném, aby nemusel k soudu.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod LuckaaaS v stř 11. lis 2009 12:14:22

Dobrý den,
chci se zeptat mám 19 letou dceru jsem rozvedená a manžel mi platí alimenty 1100 kč, dcera šla na Vysokou školu, ale po měsíci skončila, protože jsem to finančně nezvládala mám minimální mzdu. Hledali jsme pro dceru práci ale nenašli, protože absolventy nikde něchtějí vzít. Dcera se rozhodla, že půjde ještě jednou na střední školu na obor kosmetička, na kterou chtěla jít i dříve. Toto studium nelze studovat dálkově. Otci řekla, že je znovu na střední škole a ten šel a požádal o zrušení aliemtů. Chci se zeptat jestli máme nějakou šanci, aby nám alimenty ponechaly, protože otec se o dceru nezajíma neptá se jí jestli něco potřebuje nic jí nedává. Příští týden má dcera soud a byla bych nerada, kdybych přišla o to málo co mi posílá její otec. Děkuji

S pozdravem

Jana Staňková
LuckaaaS

Příspěvekod Poradce v stř 11. lis 2009 19:07:25

LuckaaaS píše:Dobrý den,
chci se zeptat mám 19 letou dceru jsem rozvedená a manžel mi platí alimenty 1100 kč, dcera šla na Vysokou školu, ale po měsíci skončila, protože jsem to finančně nezvládala mám minimální mzdu. Hledali jsme pro dceru práci ale nenašli, protože absolventy nikde něchtějí vzít. Dcera se rozhodla, že půjde ještě jednou na střední školu na obor kosmetička, na kterou chtěla jít i dříve. Toto studium nelze studovat dálkově. Otci řekla, že je znovu na střední škole a ten šel a požádal o zrušení aliemtů. Chci se zeptat jestli máme nějakou šanci, aby nám alimenty ponechaly, protože otec se o dceru nezajíma neptá se jí jestli něco potřebuje nic jí nedává. Příští týden má dcera soud a byla bych nerada, kdybych přišla o to málo co mi posílá její otec. Děkuji

S pozdravem

Jana Staňková

Opravdu nedokážu posoudit, jak soud dopadne. pokud ale dcera doloží, že v oboru, který vystudovala, nemůže sehnat zaměstnání a proto dále studuje obor, kde by práci našla, je pravděpodobné, že soud jí dá za pravdu.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod kajam v čtv 12. lis 2009 15:26:14

Dobrý den,
dva roky po rozvodu syn odešel k otci a byl mu svěřen do péče. U mě zůstala dcera. Je to již 10let, co syn odešel, nyní je mu 20let. Od té doby s námi však syn ani otec nekomunikuje. Já i otec si platíme navzájem výživné. Otec je podnikatel, a žije oproti nám nadstandartně (třígenerační vila, bazén, několik aut a pod., ročně dvě zahraniční dovolené...) Syn nyní studuje vysokou školu, poslal mi ofocené potvrzení o studiu, komunikuje se mnou pouze pokud jde o výživné. Výživné platím nadále, přeji mu ať se mu bakalářské studium daří. Problém je tu v tom: když jsem se ho po mailu ptala na jeho studium, odpověděl mi, že až vystuduje bakaláře, přibere si další obor. Pokud by nešel studovat výše, ale pouze zase znova bakaláře, je zde na místě dále platit výživné? Může soud přihlédnout i ke skutečnosti, že otec syna může podporovat na studiu i několik dalších let, a já vzhledem k nižší životní úrovni ne? A dále, že syn si u něj přivydělává ve firmě, nebo má tu možnost si přivydělat (pochopitelně bez žádné evidence na FÚ) a při tom si dále přibrat "další obor" ? Dcera, která je v mé péči má 17 let, studuje učňovský obor a také by si pak chtěla dodělat maturitu. Dostává také od otce alimenty, víme ale dobře, že oni si stejně mohou dovolit o mnoho lépe žít než my. Děkuji za odpověď.
.
kajam

Příspěvekod Poradce v čtv 12. lis 2009 15:33:28

kajam píše:Dobrý den,
dva roky po rozvodu syn odešel k otci a byl mu svěřen do péče. U mě zůstala dcera. Je to již 10let, co syn odešel, nyní je mu 20let. Od té doby s námi však syn ani otec nekomunikuje. Já i otec si platíme navzájem výživné. Otec je podnikatel, a žije oproti nám nadstandartně (třígenerační vila, bazén, několik aut a pod., ročně dvě zahraniční dovolené...) Syn nyní studuje vysokou školu, poslal mi ofocené potvrzení o studiu, komunikuje se mnou pouze pokud jde o výživné. Výživné platím nadále, přeji mu ať se mu bakalářské studium daří. Problém je tu v tom: když jsem se ho po mailu ptala na jeho studium, odpověděl mi, že až vystuduje bakaláře, přibere si další obor. Pokud by nešel studovat výše, ale pouze zase znova bakaláře, je zde na místě dále platit výživné? Může soud přihlédnout i ke skutečnosti, že otec syna může podporovat na studiu i několik dalších let, a já vzhledem k nižší životní úrovni ne? A dále, že syn si u něj přivydělává ve firmě, nebo má tu možnost si přivydělat (pochopitelně bez žádné evidence na FÚ) a při tom si dále přibrat "další obor" ? Dcera, která je v mé péči má 17 let, studuje učňovský obor a také by si pak chtěla dodělat maturitu. Dostává také od otce alimenty, víme ale dobře, že oni si stejně mohou dovolit o mnoho lépe žít než my. Děkuji za odpověď.

Pokud syn bude po bakalářském studiu pokračovat na magisterské, tak jednoznačně vyživovací povinnost trvá. Pokud bakalářské studium ukončí a nebude pokračovat magisterským studiem, ale zahájí další bakalářské studium, už by musel zdůvodňovat, proč je to nutné a pokud by to byla jen jeho roznmařilost a ne nutnost, nebyl by důvod k dalšímu placení výživného. Životní úroveň se zhohledňuje při stanovení výše výživného, nikoliv při zjišťování, zda vyživovací povinnost i nadále trvá, či nikoliv.
Pokud vaše dcera po vyučení bude pokračovat v maturitním studiu, je to samozřejmě důvod, aby otec dále platil výživné.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod kajam v čtv 12. lis 2009 16:51:17

Děkuji Adminovi za velice rychlou odpověď.
kajam

Příspěvekod niki v ned 22. lis 2009 17:06:28

Dobrý den,budu se rozvádět a můj syn 18ti letý chce BOHUŽEL zůstat se svým otcem s tím ,že mne bude neustále navštěvovat.Vím,že mám povinnost platit výživné a platit ho budu, syn studuje 2ročník SŠ,ale jsem si jistá,že manžel u kterého zůstane mu NEDÁ ANI KORUNU a živit ho nebude.Má syn nějaké možnosti a manžel taktéž vyživovací povinnost??? Kam se můžeme obrátit,chtěla bych syna zabezpečit,když už se rozhodl zůstat u otce.Děkuji moc za odpověď
niki

Příspěvekod Poradce v ned 22. lis 2009 17:15:46

niki píše:Dobrý den,budu se rozvádět a můj syn 18ti letý chce BOHUŽEL zůstat se svým otcem s tím ,že mne bude neustále navštěvovat.Vím,že mám povinnost platit výživné a platit ho budu, syn studuje 2ročník SŠ,ale jsem si jistá,že manžel u kterého zůstane mu NEDÁ ANI KORUNU a živit ho nebude.Má syn nějaké možnosti a manžel taktéž vyživovací povinnost??? Kam se můžeme obrátit,chtěla bych syna zabezpečit,když už se rozhodl zůstat u otce.Děkuji moc za odpověď

Jestliže je synovi 18, je již zletilý, což znamená, že výživné budete platit přímo do jeho rukou. Pokud jde o vyživovací povinnost manžela, ten synovi bude vyživovací povinnost částečně kompenzovat tím, že syn u něj bude bydlet. Pokud by to synovi nestačilo a otec by mu nechtěl dát peníze, musel by ho syn (ne vy) žalovat o určení výživného.
Poradce
Administrátor
Administrátor

výživné na zletilé dítě

Příspěvekod solitary v pon 23. lis 2009 11:56:16

Dobrý den, prošla jsem si odpovědi a přezto bych se ráda zeptala také. Manžel je rozvedený a platí výživné na sedmnáctiletou dceru, která studuje na střední škole. Kontakty jsou mezi nimy nulové, její matka naopak vše "sabotuje" a dceru vychovává k nenávisti k otci. Jakákoliv dobrovolná domluva tudíž nepřipadá v úvahu. Příští rok dceři bude osmnáct a uvažujeme o tom že budeme platit výživné přímo k jejím rukám a už né k rukám její matky. Výživné je však placeno exekučně ze mzdy již několik let (na návrh matky nezletilé) a tudíž nemůže účetní jen tak změnit platby. Je tedy potřeba podat žádost o změnu placení exekuční oddělení na Okresním soudu, který věc spravuje? A co když dcera nebude souhlasit se změnou a bude chtít peníze posílat stále na matky účet? Musí s tím otec souhlasit?
Druhá otázka je spíše polemikou, kdy se chci zeptat, zda je normální že soud při žádosti matkou nezletilé o zvýšení výživného neposuzuje to že otec platí hypotéku, že máme malou dceru (jeho druhá vyživovací povinnost), bere jako jeden z důvodů potřeby zvýšit výživné protože matka nezletilé má nové dítě s jiným partnerem? neposuzuje snahu opět navázat kontakt naší rodiny s dcerou a stále to bere jako přitěžkávající okolnosti že se s dcerou nestýká a nad rámec výživného jinak nepřispívá, že na dotazy exekučního oddělení zda platíme výživné - například při změně zaměstnání - zamlčuje platby a teprve po čase je přizná? Měl by soud posuzovat i chování a přístup? Je přece nemorální neustále posuzovat jen jednu stranu... :( (prosím tedy o Váš názor)
Děkuji
solitary

PředchozíDalší

Zpět na Výživné