výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Poradce v pon 23. lis 2009 13:29:14

solitary píše:Dobrý den, prošla jsem si odpovědi a přezto bych se ráda zeptala také. Manžel je rozvedený a platí výživné na sedmnáctiletou dceru, která studuje na střední škole. Kontakty jsou mezi nimy nulové, její matka naopak vše "sabotuje" a dceru vychovává k nenávisti k otci. Jakákoliv dobrovolná domluva tudíž nepřipadá v úvahu. Příští rok dceři bude osmnáct a uvažujeme o tom že budeme platit výživné přímo k jejím rukám a už né k rukám její matky. Výživné je však placeno exekučně ze mzdy již několik let (na návrh matky nezletilé) a tudíž nemůže účetní jen tak změnit platby. Je tedy potřeba podat žádost o změnu placení exekuční oddělení na Okresním soudu, který věc spravuje? A co když dcera nebude souhlasit se změnou a bude chtít peníze posílat stále na matky účet? Musí s tím otec souhlasit?
Druhá otázka je spíše polemikou, kdy se chci zeptat, zda je normální že soud při žádosti matkou nezletilé o zvýšení výživného neposuzuje to že otec platí hypotéku, že máme malou dceru (jeho druhá vyživovací povinnost), bere jako jeden z důvodů potřeby zvýšit výživné protože matka nezletilé má nové dítě s jiným partnerem? neposuzuje snahu opět navázat kontakt naší rodiny s dcerou a stále to bere jako přitěžkávající okolnosti že se s dcerou nestýká a nad rámec výživného jinak nepřispívá, že na dotazy exekučního oddělení zda platíme výživné - například při změně zaměstnání - zamlčuje platby a teprve po čase je přizná? Měl by soud posuzovat i chování a přístup? Je přece nemorální neustále posuzovat jen jednu stranu... :( (prosím tedy o Váš názor)
Děkuji

Od 18 let se výživné platí přímo dítěti. Pokud účetní v zaměstnání nezmění platební místo sama, může se manžel obrátit na exekuční soud a ten dá zaměstanvateli pokyn ke změně. Pokud si ovšem dcera sama zvolí, že chce posílat peníze na účet její matky, tak s tím nic nenaděláte. Pokud jde o vaši polemiku, tak já mohu jen stručně zopakovat, že soud by měl posuzovat všechny okolnosti, které vypovídají o potřebách dítěte a možnostech rodiče. To, že otci vznikne další vyživovací povinnost se bez problémů zohledňuje, protože pokud by se k tomu nepřihlíželo, tak druhé dítě by vlastně bylo kráceno ve prospěch toho prvního. Pokud jde o hypotéku, tak soud bude zkoumat, zda to bylo nutné vzít si hypotéku (je rozdíl, jestli jste byli nuceni si vzít hypotéku proto, že bydlíte v městském bytě a město byty prodává, takže vám nic jiného nezbývá, a je něco jiného, pokud si vezmete hypotéku na to, abyste si mohli postavit vilu s bazénem). Pokud jde o mezilidské vztahy, tak u nezletilých dětí v podstatě nehrají vůbec žádnou roli, u zletilého dítěte už by ale soud mohl zkoumat, zda se dítě vůči otci chová v souladu s dobrými mravy.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod žirafa v pon 23. lis 2009 19:46:16

Dobrý večer,
prošla jsem veškeré příspěvky a na toto téma jsem nic nenašla.
Potřebovala bych poradit s výživným na studující zletilou dceru.
Jsem rozvedená, dcera zůstala v péči otce. Komunikuje se mnou pouze prostřednictvím advokáta, popř. soudu.
Soud mě určil výživné, které jsem platila do konce roku 2004. Od roku 2005 jsem po dohodě platila výživné vkladem na účet na stavební spoření.
Teď mi přišel dopis od advokáta dcery, že výživné dlužím od roku 2005, a vyhrožují exekucí.
Vím, že částky vložené na stavební spoření nejsou uznatelné z hlediska výživného dohodu neprokážu, byla po telefonu.
Výživné jsem platila složenkama k rukám otce dcery dokonce roku 2004 ne v částce určené soudem, ale vyšší.
Chci se zeptat, zda mi soud uzná rozdíl mezi určeným výživným, a skutečně zaplaceným výživným v případě soudního sporu, nebo zda se to považuje za "prožité".
Děkuji za odpověď.
žirafa

Příspěvekod Poradce v pon 23. lis 2009 19:54:12

žirafa píše:Dobrý večer,
prošla jsem veškeré příspěvky a na toto téma jsem nic nenašla.
Potřebovala bych poradit s výživným na studující zletilou dceru.
Jsem rozvedená, dcera zůstala v péči otce. Komunikuje se mnou pouze prostřednictvím advokáta, popř. soudu.
Soud mě určil výživné, které jsem platila do konce roku 2004. Od roku 2005 jsem po dohodě platila výživné vkladem na účet na stavební spoření.
Teď mi přišel dopis od advokáta dcery, že výživné dlužím od roku 2005, a vyhrožují exekucí.
Vím, že částky vložené na stavební spoření nejsou uznatelné z hlediska výživného dohodu neprokážu, byla po telefonu.
Výživné jsem platila složenkama k rukám otce dcery dokonce roku 2004 ne v částce určené soudem, ale vyšší.
Chci se zeptat, zda mi soud uzná rozdíl mezi určeným výživným, a skutečně zaplaceným výživným v případě soudního sporu, nebo zda se to považuje za "prožité".
Děkuji za odpověď.

Opravdu nevím, jak se k tomu soud postaví, bude záležet na mnoha okolnostech. obecně ale platí, že výživné je určeno především k uspokování běžných okamžitých potřeb, nikoliv ke spoření. Pokud jste měla dohodu o vkládání výživného na stavební spoření, měla jste ji mít písemně. Pokud vám jde o to, zda vám bude započítáno to, že jste dříve platila výživné vyšší, než bylo stanoveno, tak to nejspíše ne.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod solitary v pon 23. lis 2009 21:53:55

Velmi děkuji za tak brzkou odpověď a moc si Vaší ochoty vážím. Bohužel jsme se s takovým jednáním soudu nesetkali. Bydlení je v našem městě možné jen při drahém nájmu nebo vlastní koupí. Hypotéku jsme si vzali abychom tedy bydleli. Máma domeček o třech místnostech který je třeba předělávat a díky hypotéce nám zkutečně moc nesbývá. Jeho dcera má nyní i se zpětným zvýšením sama pro sebe 3700 Kč měsíčně tudíž má více než my tři dohromady na živobytí. U soudu manželovi řekli že hypotéka je jeho problém a má si zařídit život tak aby ho byl schopný platit. Taktéž narození našeho dítěte dle soudu není samo o sobě důvodem o snížení výživného. Bohoužel. Manžel má plat 15 tisíc čistého když je dobrý měsíc a tak má prý dost prostředků platit. Čím více vydělá o to více bude platit. Bohužel na tom bude nejvíc doplácet naše dítě protože to u soudu nebylo vůbec projednáváno. :cry:
Velice děkuji za předchozí odpově'd a přeji krásný den.
solitary

Příspěvekod Jack v čtv 26. lis 2009 17:19:48

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, můj biologický otec platí jak se mu zlíbí ale problém je v tom že jsem v cca Dubnu podával trestní oznámení za nedodržení vyživovacích povinností. Po jeho zjištění že byl na jeho osobu podán trestné oznámení zaplatil danou dlužnou částku zákonem myslím, že to je asi 6 měsíců. Po té zaplatil jen část hodnoty výživného potom přestal opět platit. Na začátku tohoto měsíce poslal dopis, kde po mě vyžadoval potvrzení o studiu (dělám nástavbu), posléze jsem mu jej odeslal. Dnes mi přišly výživné a mě by zajímalo, jak z něj dostanu dlužné výživné, protože sním rozumná domluva není .
Děkuji za odpověď
Jack

Příspěvekod Poradce v pát 27. lis 2009 8:34:19

Jack píše:Dobrý den, chtěl bych se zeptat, můj biologický otec platí jak se mu zlíbí ale problém je v tom že jsem v cca Dubnu podával trestní oznámení za nedodržení vyživovacích povinností. Po jeho zjištění že byl na jeho osobu podán trestné oznámení zaplatil danou dlužnou částku zákonem myslím, že to je asi 6 měsíců. Po té zaplatil jen část hodnoty výživného potom přestal opět platit. Na začátku tohoto měsíce poslal dopis, kde po mě vyžadoval potvrzení o studiu (dělám nástavbu), posléze jsem mu jej odeslal. Dnes mi přišly výživné a mě by zajímalo, jak z něj dostanu dlužné výživné, protože sním rozumná domluva není .
Děkuji za odpověď

Podejte návrh na exekuci, můžete se obrátit na soud nebo na soukromého exekutora. Už jsme tady o tom psali, zkuste trochu pohledat.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod LenkaB v stř 02. pro 2009 20:12:07

Dobrý den, prosím Vás velmi o radu. Vím, že toto téma zde bylo párkrát řešeno, jen bych potřebovala poradit, jak nastálou situaci řešit a kdy. Syn přítele bude mít v červnu 2010 26 let, stále studuje VŠ (bakalářské studium bezdůvodně - nemá zdravotní problémy - studoval 4 roky v denním studiu, nyní byl vyloučen z 1. ročníku magisterského studia, který na svoji žádost opakuje). Dnes proběhlo soudní jednání - odvolání ze strany syna - a příteli bylo výživné zvýšeno na 5.000,-Kč měsíčně. O částku nám nejde, pouze o skutečnost, že soud (odvolací KS) prohlásil, že jej nezajímá, že byl vyloučen ze studia a nebylo vyhověno požadavku z naší strany o vyžádání studijního přehledu, načež soud jednoznačně rozhodl v jeho prospěch. Nejde nám o peníze, ale syn se s námi nestýká a bezdůvodně studuje již 5. rokem (při řádném studiu by již letos končil). Je z naší strany nutnost podal v jeho 26. letech žalobu na zrušení výživného, či vyživovací povinnost stále bude trvat, a pokud ano, bude trvat v plné výši? Je mi opravdu líto, že člověk, který vždy řádně plnil svoje povinnosti, nikdy se s platbou neopozdil, na něhož se děti vykašlali, musí hradit peníze na člověka, který dle mého názoru studuje účelově....Je možné, aby tato skutečnost, na kterou byl soud upozorněn před projednáním, aby na ni soud vůbec nereagoval (syn za celý rok studia splnil 3 kredity a do školy nechodil). Kde je tedy hranice slušnosti, a jak se můžeme bránit. Jsme státní zaměstnanci, a myslím si, že bychom se nikdy nechtěli chovat nesprávně. Omlouvám se, že Vás takto dlouze obtěžuji, ale dnes cítím křivdu a trochu i zoufalství a bezmoc. Velmi děkuji za odpověď. LB
LenkaB

Příspěvekod Poradce v stř 02. pro 2009 20:52:31

LenkaB píše:Dobrý den, prosím Vás velmi o radu. Vím, že toto téma zde bylo párkrát řešeno, jen bych potřebovala poradit, jak nastálou situaci řešit a kdy. Syn přítele bude mít v červnu 2010 26 let, stále studuje VŠ (bakalářské studium bezdůvodně - nemá zdravotní problémy - studoval 4 roky v denním studiu, nyní byl vyloučen z 1. ročníku magisterského studia, který na svoji žádost opakuje). Dnes proběhlo soudní jednání - odvolání ze strany syna - a příteli bylo výživné zvýšeno na 5.000,-Kč měsíčně. O částku nám nejde, pouze o skutečnost, že soud (odvolací KS) prohlásil, že jej nezajímá, že byl vyloučen ze studia a nebylo vyhověno požadavku z naší strany o vyžádání studijního přehledu, načež soud jednoznačně rozhodl v jeho prospěch. Nejde nám o peníze, ale syn se s námi nestýká a bezdůvodně studuje již 5. rokem (při řádném studiu by již letos končil). Je z naší strany nutnost podal v jeho 26. letech žalobu na zrušení výživného, či vyživovací povinnost stále bude trvat, a pokud ano, bude trvat v plné výši? Je mi opravdu líto, že člověk, který vždy řádně plnil svoje povinnosti, nikdy se s platbou neopozdil, na něhož se děti vykašlali, musí hradit peníze na člověka, který dle mého názoru studuje účelově....Je možné, aby tato skutečnost, na kterou byl soud upozorněn před projednáním, aby na ni soud vůbec nereagoval (syn za celý rok studia splnil 3 kredity a do školy nechodil). Kde je tedy hranice slušnosti, a jak se můžeme bránit. Jsme státní zaměstnanci, a myslím si, že bychom se nikdy nechtěli chovat nesprávně. Omlouvám se, že Vás takto dlouze obtěžuji, ale dnes cítím křivdu a trochu i zoufalství a bezmoc. Velmi děkuji za odpověď. LB

Jestliže o věci rozhodl soud prvního stupně i soud odvolací, tak s tím nic nenaděláte. Váš přítel může zkusit podat návrh na zrušení vyživovací povinnosti, ale doporučuji najít si na to advokáta, jestliže soud nyní rozhodl o zvýšení výživného, nebude jednoduché soud přesvědčit k jeho zrušení, byť vaše argumenty považuji za rozumné.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod LenkaB v čtv 03. pro 2009 13:37:07

Moc Vám děkuji za odpověď, skutečně jsme se ocitli v bezvýchodné situaci. Bohužel právníka jsme již v této věci měli, a ani to nepomohlo. Mohl byste mi prosím poradit, zda máme tedy žádat o zrušení výživného, až syn dovrší 26 let věku, či zda musíme v placení pokračovat v plné výši, i přestože studuje opakovaně. Jak dlouho tedy musíme výživné hradit? Musíme mu jej hradit třeba do 30-ti let, když bude stále dokola studovat? Bakaláře studoval místo 3 let, 4 roky, nyní opakuje 1. ročník magisterkého studia. Pokud přestaneme výživné hradit po dovršení 26 let věku, může být přítel postižen exekucí či musí syn prokázat, že má na výživné nárok? Z našeho právního systému je mi zle, ať peníze máte či ne, stejně o vás o ně někdo připraví.....Děkuji Vám ještě jednou za odpověď. LB
.
LenkaB

Příspěvekod Poradce v čtv 03. pro 2009 17:52:28

LenkaB píše:Moc Vám děkuji za odpověď, skutečně jsme se ocitli v bezvýchodné situaci. Bohužel právníka jsme již v této věci měli, a ani to nepomohlo. Mohl byste mi prosím poradit, zda máme tedy žádat o zrušení výživného, až syn dovrší 26 let věku, či zda musíme v placení pokračovat v plné výši, i přestože studuje opakovaně. Jak dlouho tedy musíme výživné hradit? Musíme mu jej hradit třeba do 30-ti let, když bude stále dokola studovat? Bakaláře studoval místo 3 let, 4 roky, nyní opakuje 1. ročník magisterkého studia. Pokud přestaneme výživné hradit po dovršení 26 let věku, může být přítel postižen exekucí či musí syn prokázat, že má na výživné nárok? Z našeho právního systému je mi zle, ať peníze máte či ne, stejně o vás o ně někdo připraví.....Děkuji Vám ještě jednou za odpověď. LB

Vy pořád píšete o věku 26 let, ale věk s tím nemá nic společného (tuším, že věk 26 let má vliv na to, zda za studenta stát platí zdravotní a sociální pojištění). Výživné musíte platit do té doby, než syn bude schopen se sám živit, což může být až do konce školy, protože má na to podle současného rozsudku právo. Návrh na zrušení vyživovací povinnosti můžete podat třeba hned a zdůvodnit to liknavostí vašeho syna, věk s tím opravdu nemá (aspoň u dospělých dětí) nic společného.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné