výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Poradce v ned 17. led 2010 18:04:16

k.dasha píše:Dobrý den chtěla jsem se ještě zeptat, jestli se dá dělat něco s tím,když otec nechce posílat zletilému dítěti výživné,ale jeho matce.Děkuju

No, pokud byste to chtěli hrotit, tak v úvahu připadá i exekuce, protože tím, že otec posílá výživné matce zletilého dítěte bez souhlasu tohoto dítěte, v podstatě plní neoprávněné osobě a oprávněné osobě neplní.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod L.Tater v úte 19. led 2010 18:28:31

Dobrý den,
před třemi lety jsem se rozvedl, z manželství mám dceru 12 let, když jsem se rozváděl podnikal jsem v oboru autodoprava, můj příjem činil 15tis, u soudu jsem se s manželkou dohodl, že jí na dceru budu dávat 3000 kč výživné, po rozvodu jsem ji nechal bydlet ve svém plně zařízeném bytě, kde doposud žije s dcerou zcela zdarma, koupil jsem ji auto aby měla možnost vozit dceru, v plné výši jsem ji uhradil zpětné alimenty , které byly stanoveny na rok zpětně v částce 36 tis.,sám jsem se odstěhoval ke své přítelkyni,

Rok po rozvodu jsem musel živnost ukončit, protože jsem težko hledal práci na dodávku se kterou jsem jezdil, dostával jsem se do ztráty, šel jsem se zaevidovat na úřad práce, výživné jsem přesto pravidelně platil, protože jsem prodal dodávku, nechtěl jsem aby dcera nějak ztrádala.

Na úřadě jsem byl téměř rok, po roce jsem opět začal podnikat v rozvozu potravin, k vzhedem současné krizi jsem v tomto oboru podnikal půl roku, podnikání šlo do ztráty. Momentálně jsem opět veden na úřadě práce, od kterého nepobírám ani korunu, šel jsem i na sociální, ale tam mi řekli, že v mém bytě je přihlášená bývalá manželka a ta si vydělává 20 tis., tak jsem odešel bez přiznání dávek.

Dceru pravidelně beru na chalupu ke svým rodičům, u kterých se má jak princezna, veškeré ošacení dostává od nich, má na co si vzpomene, kupují ji veškeré věci do školy, a trávíme spolu každý víkend, to však bývalá manželka neuznává.

Doposud jsem prodával svůj majetek abych mohl na dceru pravidelně platit, ale od té doby co má přítelkyně k 1.1.2010 přišla také o práci a je vedena na úřadě práce, je naše situace neúnosná, nemáme ani na jidlo.

Prosím, mám nějakou reálnou šanci na snížení alimentů? V současné době oba hledáme zaměstnání, ale k vzhledem k současnému stavu na trhu práce je to velmi těžké, přičemž bydlíme s přítelkyní daleko od města na vesnici, kde je spoj do města jen 2x za den.

Nemohu už tuto situaci unést, je mi trapně :cry:
.
L.Tater

Příspěvekod Poradce v úte 19. led 2010 18:54:00

L.Tater píše:Prosím, mám nějakou reálnou šanci na snížení alimentů? V současné době oba hledáme zaměstnání, ale k vzhledem k současnému stavu na trhu práce je to velmi těžké, přičemž bydlíme s přítelkyní daleko od města na vesnici, kde je spoj do města jen 2x za den.

Nemohu už tuto situaci unést, je mi trapně :cry:

Zkuste si u soudu, který rozhodoval naposledy o výživném, podat návrh na snížený výživného. Pokud je pravda vše co uvádíte, myslím, že byste s návrhem mohl uspět. Přiměřeně můžete použít některý z našich vzorů.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod L.Tater v úte 19. led 2010 18:59:19

Moc díky, žádost mám sepsanou, zkusím ji podat.
L.Tater

Příspěvekod ssstrain v pát 05. úno 2010 20:31:53

Dobrý den,

hledala jsem ve foru a odpověď na můj dotaz nenašla,...je mi 22let, rodiče se rozvedli před pěti lety, otec platí výživné 2 500Kč,..studuji 2.rokem vysokou školu a chtěla bych zažádat o zvýšení alimentů,..vzhledem k tomu, že nepřispívá na další výdaje, jako je zdravotnictví (brýle,...), ani na kurzy, které jsou v mém oboru povinné (můj obor je sport/dvouoborový/) a spolu s tím na další věci-alimenty sotva pokryjí nálady na ubytování..a co teprv strava, oblečení a vybavení na sport a na koníčky(lyže, běžky, lezení), škola (učebnice, sešity, notebook). Prakticky nejsme v žádném kontaktu, on se mi neozve a ptá se skrze jiné lidi, co vůbec studuji a jak mi to jde, co se týká narozenin, svátků ani nemluvě, občas mám pocit, že neví, že existuji. Můj dotaz je, jestli mám nějakou šanci uspět, když zažádám o zvýšení(třeba 5000Kč). Zda-li není možné, že by mi stávající alimenty snížili. Zda-li nebude problém, že žádám o zvýšení až po roce na VŠ. Předem velice děkuji za odpověď.
ssstrain

Příspěvekod Poradce v sob 06. úno 2010 11:57:45

ssstrain píše:Dobrý den,

hledala jsem ve foru a odpověď na můj dotaz nenašla,...je mi 22let, rodiče se rozvedli před pěti lety, otec platí výživné 2 500Kč,..studuji 2.rokem vysokou školu a chtěla bych zažádat o zvýšení alimentů,..vzhledem k tomu, že nepřispívá na další výdaje, jako je zdravotnictví (brýle,...), ani na kurzy, které jsou v mém oboru povinné (můj obor je sport/dvouoborový/) a spolu s tím na další věci-alimenty sotva pokryjí nálady na ubytování..a co teprv strava, oblečení a vybavení na sport a na koníčky(lyže, běžky, lezení), škola (učebnice, sešity, notebook). Prakticky nejsme v žádném kontaktu, on se mi neozve a ptá se skrze jiné lidi, co vůbec studuji a jak mi to jde, co se týká narozenin, svátků ani nemluvě, občas mám pocit, že neví, že existuji. Můj dotaz je, jestli mám nějakou šanci uspět, když zažádám o zvýšení(třeba 5000Kč). Zda-li není možné, že by mi stávající alimenty snížili. Zda-li nebude problém, že žádám o zvýšení až po roce na VŠ. Předem velice děkuji za odpověď.

To, zda uspějete, skutečně nemohu posoudit, záleží na mnoha okolnostech, nejen na vašich potřebách, ale i na možnostech vašeho otce, počtu jeho dalších vyživovacích povinností, možnostech platit výživné ze strany vaší matky atd. Takže jaká je přiměřená výše výživného, to může stanovit jen soud, tady na těchto stránkách to nevyřešíme.
Pokud vy si podáte návrh na zvýšení výživného, nemůže soud na základě tohoto návrhu výživné snížit. To, kdy se rozhodnete žádat o zvýšení, je vaše věc, to jak dlouho jste na škole, nemá žádný význam.

Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod bikir v úte 09. úno 2010 14:02:35

Dobrý den
mám dotaz na který jsem zde nenašel odpověď.Syn letos maturuje a údajně jde dál studovat na VŠ.Můj dotaz zní,v červnu odmaturuje a pokud půjde na VŠ tak někdy cca říjen.Jsem povinen v období od července do nástupu na VŠ platit výživné,popřípadě při jeho neplacení v tomto daném období výživné doplatit zpětně?Děkuji za odpověď.
bikir

Příspěvekod Poradce v stř 10. úno 2010 17:10:28

bikir píše:Dobrý den
mám dotaz na který jsem zde nenašel odpověď.Syn letos maturuje a údajně jde dál studovat na VŠ.Můj dotaz zní,v červnu odmaturuje a pokud půjde na VŠ tak někdy cca říjen.Jsem povinen v období od července do nástupu na VŠ platit výživné,popřípadě při jeho neplacení v tomto daném období výživné doplatit zpětně?Děkuji za odpověď.

Ano, jste povinen platit, těžko lze předpokládat, že si syn najde trvalé zaměstnání mezi střední a vysokou školou.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod bikir v čtv 11. úno 2010 12:54:57

Děkuji za odpověď.Ještě se zeptám,když mi nedoloží jeho přijetí na VŠ,můžu mu pozdržet výživné s tím,že po doložení přijetí na VŠ mu bude zpětně doplaceno a pokud nebude přijat,tak vyživovací povinnost končí?Rozumím tomu správně.
bikir

Příspěvekod Poradce v čtv 11. úno 2010 13:14:25

bikir píše:Děkuji za odpověď.Ještě se zeptám,když mi nedoloží jeho přijetí na VŠ,můžu mu pozdržet výživné s tím,že po doložení přijetí na VŠ mu bude zpětně doplaceno a pokud nebude přijat,tak vyživovací povinnost končí?Rozumím tomu správně.

Výživné je samozřejmě nárok jako každý jiný, tzn. že musí být prokázán. pokud vám syn neprokáže, že dále studuje, není důvod, abyste platil výživné. Pokud vám ho neprokáže, proto, že ještě nebude mít rozhodnutí o přijetí na VŠ a doloží to ihned poté, měl byste určitě výživné doplatit. Pokud vám ale nárok neprokáže třeba jen proto, že vám nechce říct, na které škole studuje apod., tak si troufám říct, že když vám ho prokáže dodatečně, nebudete muset zpětně výživné hradit. Nejsem si ale jistý, že takový názor bude sdílen i příslušným soudcem.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné