Dobrý den,
Můj manžel v 20letech chodil s dívkou a rozešli se a po 3 měsících dívka zjistila, že je těhotná. Porodila dítě a až tehdy se to manžel dozvěděl, že je otcem, ale s jistotou to neví zda je jeho. Nicméně platí alimenty. Po dohodě se zvyšovalo výživné. Jakmile dítě-dcera dosáhlo 18let se setkali poprvé, kdy jí předal vkladní knížku(manželova babička na ní ukládala peníze a byla psána na dítě a manžela). Při tomto setkání se manžel dozvěděl,že se dobře učí a chce dále pokračovat ve studiu. Tak dále platil výživné. Nechtěl dělat problémy a tak platil a věřil, že studuje. Nyní, ale vyšlo na povrch, že odmaturovala a měla rok pomlku, a teprve nyní se hlásí školu. Bohužel, se od dcery nedozvěděl, co dělala během roku pomlky. Řekla, že přerušila studium a nadále jen mlčela nedokázala vysvětlit. Nevěříme jí a chceme doložit potvrzení o studiu od jejich 18let. Máme na to právo??Jak zjistíme, co dělala během toho roku?Manžel platil alimenty a my doufali, že studuje??Je povinna vrátit výživné, na které pravděpodobně neměla nárok? Musíme i nadále platit alimenty pokud začne znovu studovat? Moc děkuji za radu.
výživné na zletilé dítě
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.
Re: výživné
katy píše:Dobrý den,
Můj manžel v 20letech chodil s dívkou a rozešli se a po 3 měsících dívka zjistila, že je těhotná. Porodila dítě a až tehdy se to manžel dozvěděl, že je otcem, ale s jistotou to neví zda je jeho. Nicméně platí alimenty. Po dohodě se zvyšovalo výživné. Jakmile dítě-dcera dosáhlo 18let se setkali poprvé, kdy jí předal vkladní knížku(manželova babička na ní ukládala peníze a byla psána na dítě a manžela). Při tomto setkání se manžel dozvěděl,že se dobře učí a chce dále pokračovat ve studiu. Tak dále platil výživné. Nechtěl dělat problémy a tak platil a věřil, že studuje. Nyní, ale vyšlo na povrch, že odmaturovala a měla rok pomlku, a teprve nyní se hlásí školu. Bohužel, se od dcery nedozvěděl, co dělala během roku pomlky. Řekla, že přerušila studium a nadále jen mlčela nedokázala vysvětlit. Nevěříme jí a chceme doložit potvrzení o studiu od jejich 18let. Máme na to právo??Jak zjistíme, co dělala během toho roku?Manžel platil alimenty a my doufali, že studuje??Je povinna vrátit výživné, na které pravděpodobně neměla nárok? Musíme i nadále platit alimenty pokud začne znovu studovat? Moc děkuji za radu.
Pokud dcera nestudovala, nebyl důvod k placení výživného a její jednání lze posuzovat jako bezdůvodné obohacení, v krajním případě by dokonce mohlo jít o trestný čin podvodu. Na potvrzení o studiu máte právo. Výživné je nárok jako každý jiný a každý nárok se musí prokázat. pokud neprokáže, že studuje, není důvod platit výživné. Jak zjistíte, co ten rok dělala, to opravdu nevím. Jestliže znovu začne studovat a bude ve studiu řádně pokračovat, tak je to důvod k trvání vyživovací povinnosti. O tom, jak je to při přerušování studia je v tomto tématu už napsáno dost.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Výživné pro vydělávající dceru
Dobrý den,dcera v květnu udělala maturitu,pak zkoušky na vysokou školu,které neudělala. Tudíž jí samzřejmě na školu nevzali.Prý se odvolá.Je jí 20 let a již 2 roky má živnostenský list,pracuje pro jednu pojišťovnu a má docela slušný příjem-provize.Pokud by jí vzali na vysokou školu,musím dále platit výživné,přestože si vydělává?Ona s bývalou manželkou tvrdí,že je to má povinnost,jelikož pracuje pouze na živnost,což je jako brigáda, a ne na trvalý pracovní poměr. Děkuji za odpověď.
- Radek
Re: Výživné pro vydělávající dceru
Radek píše:Dobrý den,dcera v květnu udělala maturitu,pak zkoušky na vysokou školu,které neudělala. Tudíž jí samzřejmě na školu nevzali.Prý se odvolá.Je jí 20 let a již 2 roky má živnostenský list,pracuje pro jednu pojišťovnu a má docela slušný příjem-provize.Pokud by jí vzali na vysokou školu,musím dále platit výživné,přestože si vydělává?Ona s bývalou manželkou tvrdí,že je to má povinnost,jelikož pracuje pouze na živnost,což je jako brigáda, a ne na trvalý pracovní poměr. Děkuji za odpověď.
Pokud bude studovat prezenčním (tedy nikoliv dálkovým) způsobem, tak zcela určitě má omezené možnosti se sama živit a vaše vyživovací povinnost trvá. K jejím výdělkům ale je třeba přihlédnout. pokud jde o pár stovek měsíčně, tak je to v podstatě jen přilepšení ke kapesnému. Jestliže si ale při studiu vydělá několik tisíc, tak to svědčí o tom, že je sama schopna se živit i při studiu a vy byste mohl tedy platit výživné menší nebo dokonce žádné. Jinak, když si přečtete předchozí příspěvky tohoto tématu, zjistíte, že o podobných situacích tady toho už bylo napsáno poměrně dost.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Re: výživné na zletilé dítě
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, manželova dcera, která je zletilá, přerušila studium a nejprve říkala, že to bylo z osobních důvodů a ted tvrdí, že to je ze zdravotních důvodů, je povinna doložit doklad jak tedy studium ukončila???
V lednu ukončila studium a my jsme jí celou dobu platili výživné až v momentě když jsem zjistila, že nestuduje a to bylo v červenci jsem jí neposlala výživné. V červenci nám,ale zaslala potvrzení, že nastupuje opět do školy a ráda bych věděla, zda jí musím platit i v červenci a v srpnu výžívné???
ráda bych se zeptala, manželova dcera, která je zletilá, přerušila studium a nejprve říkala, že to bylo z osobních důvodů a ted tvrdí, že to je ze zdravotních důvodů, je povinna doložit doklad jak tedy studium ukončila???
V lednu ukončila studium a my jsme jí celou dobu platili výživné až v momentě když jsem zjistila, že nestuduje a to bylo v červenci jsem jí neposlala výživné. V červenci nám,ale zaslala potvrzení, že nastupuje opět do školy a ráda bych věděla, zda jí musím platit i v červenci a v srpnu výžívné???
- katy
Pokud skutečně existovaly objektivní důvody, které jí krátkodobě bránily ve studiu a zároveň neměla možnost si v té době obstarávat prostředky obživy sama, tak by byl důvod k placení výživného, a to i v období prázdnin. Pokud to ale bylo jen proto, že si chtěla udělat volno nebo prostě nezvládla zkoušky, tak není důvod výživné platit.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Dobrý den,
a musí tedy zletilá doložit "nějaký doklad", že opravdu ukončila studium ze zdravotních důvodů?? Moc děkuji za odpověď.
a musí tedy zletilá doložit "nějaký doklad", že opravdu ukončila studium ze zdravotních důvodů?? Moc děkuji za odpověď.
- katy
Musí. Ona chce po vás peníze a tedy ona musí doložit, že na ně má nárok.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Výživné na zletilé dítě, které si vydělává
Dobrý den. Mám celkem 5 dětí, z toho 3 ve vlastní péči s manželkou na MD a na 2 platím výživné. Před rokem mi matka mého prvního syna oznámila, že nastupuje na VŠ a chtěla zvýšit výživné. Vysvětlil jsem jí, že vzhledem k příjmům a počtu dětí prostě více platit nemohu. Akceptovala to a platil jsem dále ve stejné výši (dvojnásobek toho, co určil soud po narození dítěte, více jsme u soudu nebyli a domlouvali se sami). Nyní jsme ve velmi tíživé finanční situaci a protože příjmy jsou nepravidelné, zasílal jsem výživné namísto 5. v měsíci třeba až 20. Minulý měsíc mi již podruhé matka zletilého dítěte napsala SMS, že už toho mého věčného neplacení má dost a ať koukám okamžitě poslat peníze, jinak se obrátí na soud. Před časem jsme spolu mluvili telefonicky a vysvětlil jsem jí, že sice nejsem schopen platit pravidelně v daný den, ale každý měsíc rozhodně peníze poslány vždy jsou. Akceptovala to, nyní ji ovšem rozčílilo 14denní zpoždění. Co jsem ovšem zjistil, je to, že mi celou dobu lže, jelikož mi neustále tvrdila, že syn navštěvuje VŠ jako denní studium. Podle informací dostupných na internetu jsem ale přišel na to, že ještě těsně před nástupem na VŠ změnil formu studia na dálkové a navštěvuje školu pouze 10 sobot v semestru. V týdnu je již od roku 2010 zaměstnán jako zaměstnanec - programátor u počítačové firmy a k tomu jsem na ARES zjistil, že má od srpna 2010 navíc ještě živnostenský list a podniká při zaměstnání. Já nemám dostatek peněz pro děti v mé péči a oni mne lží o denním studiu nutili platit výživné, které již rok nejspíše nemám vůbec platit. Otázky tedy zní:
1) mají nějakou povinnost oznámit, že skončila moje vyživovací povinnost, jelikož si syn již vydělává
2) je možné žádat zpět výživné za dobu, kdy na něj nebyl nárok a bylo placeno pouze na základě lživých informací matky?
.
Jak já mohu vědět, že syn nastoupil do práce a skončila moje povinnost platit výživné, když mi matka neustále tvrdila, že syn studuje VŠ? Nejde o podvod? Nebo o bezdůvodné obohacení dle §451 občanského zákoníku? Podle všeho má syn nadprůměrné příjmy, zatímco moje rodina má nárok na příspěvek 3.500,- na bydlení od sociálky! Dlužíme kam se podívám a nevím jak z toho ven, ale na výživném jsem nedlužil nikdy, pouze jsem se zpozdil třeba 14 dní s platbou. Moje rodina ty finance, které přijímali neoprávněně, potřebuje více...
Děkuji mnohokrát za odpověď.
1) mají nějakou povinnost oznámit, že skončila moje vyživovací povinnost, jelikož si syn již vydělává
2) je možné žádat zpět výživné za dobu, kdy na něj nebyl nárok a bylo placeno pouze na základě lživých informací matky?
.
Jak já mohu vědět, že syn nastoupil do práce a skončila moje povinnost platit výživné, když mi matka neustále tvrdila, že syn studuje VŠ? Nejde o podvod? Nebo o bezdůvodné obohacení dle §451 občanského zákoníku? Podle všeho má syn nadprůměrné příjmy, zatímco moje rodina má nárok na příspěvek 3.500,- na bydlení od sociálky! Dlužíme kam se podívám a nevím jak z toho ven, ale na výživném jsem nedlužil nikdy, pouze jsem se zpozdil třeba 14 dní s platbou. Moje rodina ty finance, které přijímali neoprávněně, potřebuje více...
- PeeKey
Re: Výživné na zletilé dítě, které si vydělává
PeeKey píše:1) mají nějakou povinnost oznámit, že skončila moje vyživovací povinnost, jelikož si syn již vydělává
Samozřejmě, že mají povinnost oznámit, že vyživovací povinnost zanikla, protože jinak peníze, které přijmou, jsou bezdůvodným obohacením a vy se jich můžete domáhat zpátky (sice platí, že spotřebované výživné se nevrací, ale podle mého názoru v daném případě nejde o výživné, neboť vyživovací povinnost zanikla). Zároveň by jejich jednání (matky i syna, mohlo být posouzeno jako trestný čin podvodu, protože se na váš úkor obohatili tím, že vás uvedli v omyl. Takto jsou běžně stíháni lidé, kteří na základě nepravdivých údajů vylákají od státu sociální dávky, a tohle je situace v podstatě stejná.
- Poradce Administrátor
- Administrátor