výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Navrácení výživného

Příspěvekod jana1991 v ned 07. srp 2011 19:24:37

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda když dítě začne chodit do práce nebo ho vyhodí ze školy - VŠ (tudíž výživné zaniká) zda je možné výživné dostat zase zpět kdy dítě začne opět studovat. Nebo už dítě nárok na výživné nemá? PŘEDEM děkuji za odpověd. S pozdravem Jana
jana1991

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod katy v ned 07. srp 2011 19:28:31

Dobrý den,
ráda bych se informovala, dcera manžela ukončila studium v lednu 2010 a my jsme dále platili výžívné v domnění, že studuje a když jsme na to náhodou přišli, tak lže. Nejprve ukončila studium z osobních důvodů a teď ze zdravotních. Jsem si vědoma, že pokud by to bylo ze zdravotních důvodů, tak by měla na výživné právo. Oznámila jsem jí, že požadujeme potvrzení o ukončení studia ze zdravotních důvodů a to jen odsekla, že nic takového neexistuje, ale jak už vím, tak je povinna to doložit. Poslala v červenci potvrzení, že byla zapsána ke studiu, jelikož nemáme vyřešenou situaci jak to bylo s ukončením, tak jsem jí výživné za červenec neposlala. Chci se zeptat když ukončila studium v lednu 2010 a nyní šla k zápisu, má nárok již od července na výživné nebo až od září?? Děkuji za odpověď.
katy

Příspěvekod Poradce v ned 07. srp 2011 19:43:34

katy píše:Dobrý den,
ráda bych se informovala, dcera manžela ukončila studium v lednu 2010 a my jsme dále platili výžívné v domnění, že studuje a když jsme na to náhodou přišli, tak lže. Nejprve ukončila studium z osobních důvodů a teď ze zdravotních. Jsem si vědoma, že pokud by to bylo ze zdravotních důvodů, tak by měla na výživné právo. Oznámila jsem jí, že požadujeme potvrzení o ukončení studia ze zdravotních důvodů a to jen odsekla, že nic takového neexistuje, ale jak už vím, tak je povinna to doložit. Poslala v červenci potvrzení, že byla zapsána ke studiu, jelikož nemáme vyřešenou situaci jak to bylo s ukončením, tak jsem jí výživné za červenec neposlala. Chci se zeptat když ukončila studium v lednu 2010 a nyní šla k zápisu, má nárok již od července na výživné nebo až od září?? Děkuji za odpověď.

Až od zahájení výuky, do té doby může pracovat.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: Navrácení výživného

Příspěvekod Poradce v ned 07. srp 2011 19:47:37

jana1991 píše:Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda když dítě začne chodit do práce nebo ho vyhodí ze školy - VŠ (tudíž výživné zaniká) zda je možné výživné dostat zase zpět kdy dítě začne opět studovat. Nebo už dítě nárok na výživné nemá? PŘEDEM děkuji za odpověd. S pozdravem Jana

Záleží na tom, co bylo důvodem ukončení školy a pokračování na nové, jestli to je jen "věčný student", který si tak prodlužuje mládí na úkor rodičů nebo jestli se opravdu dál studiem připravuje smysluplně na budoucí povolání. Ohledně této problematiky toho bylo v tomto tématu napsáno dost, když si přečtete předchozí příspěvky, tak určitě odpověď najdete.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

obnovení výživného na zletilé dítě

Příspěvekod Robinsonka v čtv 11. srp 2011 12:37:33

Dobrý den.
Potřebovala bych poradit ohledně placení výživného na manželovu zletilou dceru z prvního manželství.Před dvěma roky ůspěšně ukončila nástavbové studium na obor kuchařka.S otcem dohodla o ukončení placení výživného s tím že již dále studovat nehodlá,vše také takto sepsali.Poté nastoupila do práce.Nejdříve sehnala jen brigádu,potom byla delší dobu na poště a naposled byla zaměstnaná jako dělnice .Od dokončení školy s námi neudržuje skoro žádný styk.Nyní nám ale dala vědět že od září bude studovat vysokou školu denní formou a chce se dohodnout na výši výživného.Má jí manžel opět začít platit a nebo má nechat raději rozhodnout soud o výši a především o tom jestli na to má dcera ještě nárok když jasně prokázala že je schopna se sama živit?
Četla jsem většinu příspěvků ale každý případ je trochu jiný a proto se ptám
Robinsonka

Re: obnovení výživného na zletilé dítě

Příspěvekod Poradce v čtv 11. srp 2011 13:50:28

Robinsonka píše:Dobrý den.
Potřebovala bych poradit ohledně placení výživného na manželovu zletilou dceru z prvního manželství.Před dvěma roky ůspěšně ukončila nástavbové studium na obor kuchařka.S otcem dohodla o ukončení placení výživného s tím že již dále studovat nehodlá,vše také takto sepsali.Poté nastoupila do práce.Nejdříve sehnala jen brigádu,potom byla delší dobu na poště a naposled byla zaměstnaná jako dělnice .Od dokončení školy s námi neudržuje skoro žádný styk.Nyní nám ale dala vědět že od září bude studovat vysokou školu denní formou a chce se dohodnout na výši výživného.Má jí manžel opět začít platit a nebo má nechat raději rozhodnout soud o výši a především o tom jestli na to má dcera ještě nárok když jasně prokázala že je schopna se sama živit?
Četla jsem většinu příspěvků ale každý případ je trochu jiný a proto se ptám

Já těžko můžu radit, jestli se máte dohodnout nebo jestli máte vyčkat na rozhodnutí soudu. Už to tu bylo psané víckrát: pokud dítě v současné době má kvalifikaci, která mu neumožňuje dostatečně se uplatnit na trhu práce takovým způsobem, aby mu to zajistilo slušnou existenci, a zároveň má možnost studiem tuto kvalifikaci zlepšit a zajistit si tak lepší podmínky, tak vyživovací povinnost trvá. Pokud ale je další studium jen rozmar, tak není důvod k dalšímu placení výživného.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: obnovení výživného na zletilé dítě

Příspěvekod Robinsonka v pát 12. srp 2011 7:34:27

To je právě to že nevíme jestli je to jen rozmar.Myslíme si že školu by si mohla udělat i dálkově pokud o další vzdělávání má zájem.Pro ní je ale samozdřejmostí že jí otec bude platit protože přece nastupuje znovu do školy a my jsme se informaci že vyživovací povinnost zaniká když je dítě schopno se samostatně živit dozvěděli až pročítáním různých podobných případů na internetu.
Robinsonka

Příspěvekod lubek2 v stř 17. srp 2011 8:18:51

Dotaz. Dobrý den. Můj 25,5 letý syn (1986)se učí 9 let zedníkem na stále stejném učilišti. Nyní se to jmenuje Střední škola stavební, U Studia 33, Ostrava 3. Pár výúčních listů již má. V září 2011 bude opět nastupovat do 2. ročníku. Tudíž bude studovat zedničinu 11 let a to za předpokladu, že nezačne další kolo studia. Což, jak uvádí, je pravděpodobné! Studoval by pak zedničinu 14 let. Požádal jsem soud, který proběhne za měsíc, o zrušení mé vyživovací povinnosti. Můj syn s tím nesouhlasí, podal naopak protižalobu, pod stejným číslem jednacím, o zvýšení výživného a to za 3 roky zpětně. Nově dodal potvrzení, že nemůže fyzicky pracovat. Jelikož soud po mne vyžaduje zpětně můj příjem od roku 2008, je mi předem jasné, jak dopadnu. Existuje nějaká rada ? Děkuji
lubek2

Příspěvekod Poradce v stř 17. srp 2011 9:26:00

lubek2 píše:Dotaz. Dobrý den. Můj 25,5 letý syn (1986)se učí 9 let zedníkem na stále stejném učilišti. Nyní se to jmenuje Střední škola stavební, U Studia 33, Ostrava 3. Pár výúčních listů již má. V září 2011 bude opět nastupovat do 2. ročníku. Tudíž bude studovat zedničinu 11 let a to za předpokladu, že nezačne další kolo studia. Což, jak uvádí, je pravděpodobné! Studoval by pak zedničinu 14 let. Požádal jsem soud, který proběhne za měsíc, o zrušení mé vyživovací povinnosti. Můj syn s tím nesouhlasí, podal naopak protižalobu, pod stejným číslem jednacím, o zvýšení výživného a to za 3 roky zpětně. Nově dodal potvrzení, že nemůže fyzicky pracovat. Jelikož soud po mne vyžaduje zpětně můj příjem od roku 2008, je mi předem jasné, jak dopadnu. Existuje nějaká rada ? Děkuji

.
To, jak dopadnete, není vůbec předem jasné. To, že si soud vyžádá vaše výdělky je naprosto standardní postup a rozhodně to neznamená, že se chystá výživné zvýšit. Zprávy o výdělku většinou vyžaduje soudní úředník (nikoliv soudce), který vidí, že byla podána žádost o zvýšení výživného, tak prostě vyžádá výdělky, aniž by se v této fázi jakkoliv zabýval tím, jestli vůbec zvýšení je reálné, či nikoliv, to bude řešit až soudce, není na soudním úředníkovi, aby to posuzoval. Nevím, jak to je dneska, ale za mých časů byl učební obor zedník dvouletý a pokud skutečně studuje ten samý obor 11 let, tak si myslím, že soud dá spíše za pravdu vám. Navíc v tom vidím i rozpor - pokud syn nemůže fyzicky pracovat, tak proč se učí zrovna na zedníka? Nemůžu vám v žádném případě slíbit, jak soud rozhodne, ale pokud je pravda to, co píšete, tak byste spíše mohl být úspěšný vy.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod miri33 v stř 31. srp 2011 12:03:37

Dobrý den. Mám 19letou dceru a bývalý manžel platí 1500,- výživné od 8let dcery. Nyní chceme s dcerou požádat o zvýšení, s Bývalým se nelze dohodnout. Bývalý manžel ale nepracuje už asi 2 roky, pobírá minimální sociální přídavky. Spíš se práci vyhybá, vždy někde pracuje týden dva a hurá na ÚP. Vysmívá se dceři, že pokud ho dá k soudu, ještě mu výživné sníží, je přeci sociální případ, chudák bez příjmů. Dcera nyní bude ve 4 ročníku střední školy OA, chtěla by to zkusit dál. Já jsem ale na mateřské dovolené a další případné studium bych neutáhla. Je tedy možné o zvýšení zažádat a má to vůbec význam? Nedojde opravdu spíše ke snížení?
miri33

PředchozíDalší

Zpět na Výživné