miri33 píše:Dobrý den. Mám 19letou dceru a bývalý manžel platí 1500,- výživné od 8let dcery. Nyní chceme s dcerou požádat o zvýšení, s Bývalým se nelze dohodnout. Bývalý manžel ale nepracuje už asi 2 roky, pobírá minimální sociální přídavky. Spíš se práci vyhybá, vždy někde pracuje týden dva a hurá na ÚP. Vysmívá se dceři, že pokud ho dá k soudu, ještě mu výživné sníží, je přeci sociální případ, chudák bez příjmů. Dcera nyní bude ve 4 ročníku střední školy OA, chtěla by to zkusit dál. Já jsem ale na mateřské dovolené a další případné studium bych neutáhla. Je tedy možné o zvýšení zažádat a má to vůbec význam? Nedojde opravdu spíše ke snížení?
O zvýšení samozřejmě zažádat lze, výživné pro 19tiletou dospělou ženu samozřejmě musí být jiné než pro osmileté dítě, protože potřeby rostou, nemluvě o cenách. Výživné se navíc nestanovuje podle toho, jak povinný rodič (otec) pracuje, či nikoliv, ale podle toho, jakých výdělků by dosahovat mohl. Pokud soud zjistí, že bezdůvodně opouští zaměstnání, tak si podle jeho kvalifikace zjistí, kolik by si vydělat teoreticky mohl a výživné stanoví podle toho.