výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Poradce v stř 31. srp 2011 13:57:48

miri33 píše:Dobrý den. Mám 19letou dceru a bývalý manžel platí 1500,- výživné od 8let dcery. Nyní chceme s dcerou požádat o zvýšení, s Bývalým se nelze dohodnout. Bývalý manžel ale nepracuje už asi 2 roky, pobírá minimální sociální přídavky. Spíš se práci vyhybá, vždy někde pracuje týden dva a hurá na ÚP. Vysmívá se dceři, že pokud ho dá k soudu, ještě mu výživné sníží, je přeci sociální případ, chudák bez příjmů. Dcera nyní bude ve 4 ročníku střední školy OA, chtěla by to zkusit dál. Já jsem ale na mateřské dovolené a další případné studium bych neutáhla. Je tedy možné o zvýšení zažádat a má to vůbec význam? Nedojde opravdu spíše ke snížení?

O zvýšení samozřejmě zažádat lze, výživné pro 19tiletou dospělou ženu samozřejmě musí být jiné než pro osmileté dítě, protože potřeby rostou, nemluvě o cenách. Výživné se navíc nestanovuje podle toho, jak povinný rodič (otec) pracuje, či nikoliv, ale podle toho, jakých výdělků by dosahovat mohl. Pokud soud zjistí, že bezdůvodně opouští zaměstnání, tak si podle jeho kvalifikace zjistí, kolik by si vydělat teoreticky mohl a výživné stanoví podle toho.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Abrakadabra v sob 10. zář 2011 10:02:21

Dobrý den, mám dotaz.
Momentálně studuji pomaturitní studium, je mi 19 let, nedostala jsem se na VŠ, příští rok tochci zkusit znovu. Pro pom.studium jsem se rozhodla proto, abych byla lépe jazykově připravena na příjmačky na VŠ. Žiju s otcem, který musí platit hypotéku a celkem se starat o tři děti (dvě zletilé, jeden nezletilý). Matka, která nás týrala, platí na mě směšné výživné (2000kč/měs.), a přitom si u soudu hraje na chudinku maminku, která je "strašně zhroucená" z toho, že nežije se svýma dětma, které by nejraději utýrala k smrti. Momentálně o prachy obírá svého noého manžela, který má zřejmě dost peněz. Chci se tedy zeptat, zda mohu i po tom, co si najdu ke škole práci na poloviční úvazek, dostávat od matky výživné? Rozhodně by se mi to hodilo. Prací chci také alespoň trochu vypomoci otcovi, abychom měli doma na jídlo. Díky hypotéce a soudům, které zavinila moje chamtivá matka, mu každý měsíc zbydou peníze tak, že máme akorát tak tak na jídlo a šetříme na všem co se dá. Matka by nás nejraději viděla na ulici. Na pomaturitní studium jsem si částečně našetřila z alimentů a zbytek mi doplatili prarodiče.

Pročítala jsem si forum a vím, že pokud bych měla pravidelný příjem, tak už na mě matka nemusí platit. Na druhou stranu jsem ale student a chci doma vypomoci otcovi, který začíná být pomalu v depresích, když mu vyzbyde jen málo peněz na víc - na jídlo v domácnosti atd. Pracuje od rána do noci jak vůl, aby nás mohl uživit, zatímco matka si užívá s jejím manželem, který ji živí (momentálně uvedla u soudu, že prý půl roku nepracuje, což se mi dost nezdá) a hledá každou záminku, kvůli čemu by se s námi mohla soudit, jen aby na tom něco málo vydělala. Otec si hypotéku musel vzít kvůli tomu, abychom měli kde bydlet, když nás matka vykopla z otcova vlastního bytu. Zajímá mě tedy, jestli jde toto nějak obejít, když prostě chci prací vypomoci doma nejen otcovi, ale i bratrům, abychom to doma nějak finančně zvládli. Přece jen 2000 kč se hodí alespoň na MHD pro nás, takže bych tím otcovi alespoň trošku vypomohla, i když oproti hypotéce je tato částka téměř nic.

Děkuji velmi za odpověď.
Abrakadabra

Příspěvekod Poradce v pon 12. zář 2011 6:44:46

Abrakadabra píše:Dobrý den, mám dotaz.
Momentálně studuji pomaturitní studium, je mi 19 let, nedostala jsem se na VŠ, příští rok tochci zkusit znovu. Pro pom.studium jsem se rozhodla proto, abych byla lépe jazykově připravena na příjmačky na VŠ. Žiju s otcem, který musí platit hypotéku a celkem se starat o tři děti (dvě zletilé, jeden nezletilý). Matka, která nás týrala, platí na mě směšné výživné (2000kč/měs.), a přitom si u soudu hraje na chudinku maminku, která je "strašně zhroucená" z toho, že nežije se svýma dětma, které by nejraději utýrala k smrti. Momentálně o prachy obírá svého noého manžela, který má zřejmě dost peněz. Chci se tedy zeptat, zda mohu i po tom, co si najdu ke škole práci na poloviční úvazek, dostávat od matky výživné?

Jestliže budete studovat denní formou studia "na plný úvazek", tedy pět dní v týdnu, tak váš vedlejší pracovní poměr je v podstatě jen brigáda na přilepšenou, kterou má skoro každý student. Jestliže ale do školy chodíte dva dny v týdnu, tak máte dostatek možností se živit sama a není důvod, aby na vás výživné bylo placeno.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: Výživné pro zletilé dítě

Příspěvekod micarda v úte 13. zář 2011 9:29:22

Dobrý den, mám dotaz zletilý syn žijící se mnou / matkou / ve společné domácnosti ot 1.9.2011 začal znovu studovat , je mu 19 let a otec mu navrh výživné 2000 Kč. Na základní škole bylo stanoveno na 3000 Kč po dohodě. Otec je zaměstnancem i podniká v oboru elektro. Jak má syn docílit zvýšení výživného u soudu, když na soudní poplatky nemá finanční prostředky? Jak má žalobu napsat? Děkuji za odpověď.
micarda

Re: Výživné pro zletilé dítě

Příspěvekod Poradce v úte 13. zář 2011 9:36:33

micarda píše:Dobrý den, mám dotaz zletilý syn žijící se mnou / matkou / ve společné domácnosti ot 1.9.2011 začal znovu studovat , je mu 19 let a otec mu navrh výživné 2000 Kč. Na základní škole bylo stanoveno na 3000 Kč po dohodě. Otec je zaměstnancem i podniká v oboru elektro. Jak má syn docílit zvýšení výživného u soudu, když na soudní poplatky nemá finanční prostředky? Jak má žalobu napsat? Děkuji za odpověď.

Za podání žaloby o určení (zvýšení) výživného se žádný poplatek neplatí (to se týká jen vzájemné vyživovací povinnosti mezi rodiči a dětmi). Vzor můžete najít na našich stránkách tady.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod kakr1 v pon 19. zář 2011 0:23:08

Dobrý den,
jsem 21letý studnet. Byldím s rodiči. Bohužel budu muset odejít z domu. Nenám podmínky ke studiu ani k životu.
Rodiče s odchodem nesouhlasí. Při škole si vydělám cca 5tis. Nerad bych přerušil studium. Když si najdu pronájem a odejdu budu mít stále nárok na výživné? Pracuji jako OSVČ na vedlejší činost při studiu. Kolik by mi měli rodiče platit, když mám ještě dva sourozence(15,17) a příjem rodičů je 150tis a 80tis měsíčně.
kakr1

Příspěvekod Poradce v pon 19. zář 2011 6:39:13

kakr1 píše:Dobrý den,
jsem 21letý studnet. Byldím s rodiči. Bohužel budu muset odejít z domu. Nenám podmínky ke studiu ani k životu.
Rodiče s odchodem nesouhlasí. Při škole si vydělám cca 5tis. Nerad bych přerušil studium. Když si najdu pronájem a odejdu budu mít stále nárok na výživné? Pracuji jako OSVČ na vedlejší činost při studiu. Kolik by mi měli rodiče platit, když mám ještě dva sourozence(15,17) a příjem rodičů je 150tis a 80tis měsíčně.

Jestliže studujete v řádném denním studiu, tak máte na výživné stále nárok, byť třeba s ohledem na to, že jste si schopen nějaké peníze vydělat sám, v omezené výši. Na druhou stranu tím, že odejdete od rodičů, zvýšíte tím podstatně svoje náklady na bydlení a je otázka, proč by vám je rodiče měly platit, když máte možnost žít s nimi a tím tyto náklady minimalizovat. Musíte mít tedy opravdu dobrý důvod, proč jste od nich odešel, aby byli povinni vám výživné platit. K otázce výše výživného v konkrétních případech se tady zásadně nevyjadřujeme, protože závisí na mnoha okolnostech. Při příjmech vašich rodičů ale určitě nebude problém s tím, abyste dostal takové výživné, které by vám pro život studenta bohatě stačilo.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod kakr1 v pon 19. zář 2011 8:10:46

Dobrý den,
děkuji za opravdu okamžitou odpověď. Můj problém je ten, že už jsem zvyklý na nějaký standart,ale vzhledem k mým časovým možnostem(4dny škola), si bohužel sám dost peněz nevydělám. Bydlím v Praze, kde jsou byty docela drahé. Chtěl jsem se s rodiči dohodnout na 18tis měsíčně. To Vám může připadat hodně, ale ve společné domácnosti s rodiči jsem měl každý den k užívání novou Audi A8, členství v golfovém klubu atd. Je mi jasné, že nemám nárok na vše, ale pronájem za 11tis,škola, jídlo, sport-bohužel mi to tak vychází. Myslíte, že jsou mé nároky oprávněné?

Děkuji
.
kakr1

Příspěvekod Poradce v pon 19. zář 2011 9:50:38

kakr1 píše:Dobrý den,
děkuji za opravdu okamžitou odpověď. Můj problém je ten, že už jsem zvyklý na nějaký standart,ale vzhledem k mým časovým možnostem(4dny škola), si bohužel sám dost peněz nevydělám. Bydlím v Praze, kde jsou byty docela drahé. Chtěl jsem se s rodiči dohodnout na 18tis měsíčně. To Vám může připadat hodně, ale ve společné domácnosti s rodiči jsem měl každý den k užívání novou Audi A8, členství v golfovém klubu atd. Je mi jasné, že nemám nárok na vše, ale pronájem za 11tis,škola, jídlo, sport-bohužel mi to tak vychází. Myslíte, že jsou mé nároky oprávněné?

Děkuji

Promiňte, ale ke konkrétním kauzám se opravdu nevyjadřujeme, naše stránky mají sloužit jako obecné informace o tom, jak co probíhá. Konkrétní nároky posuzuje soud podle mnoha okolností, přičemž my máme informace vždy jen od jedné strany. K řešení konkrétních kauz jsou advokáti.
Poradce
Administrátor
Administrátor

výživné

Příspěvekod radenovo v pon 19. zář 2011 19:20:39

Dobrý den.Má plnoletá dcera které platím výživné studuje na VŠ .Ale nyní opakuje ročník to z důvodu že měla špatný prospěch a nesložila předepsané zkoušky.Rád bych věděl zda má nadále nárok na výživné a nebo ne.Domnívám se že je věčný student a do práce se jí nechce.Děkuji za odpoveď.
radenovo

PředchozíDalší

Zpět na Výživné