pavluskal píše:Dobrý den. Můj manžel si našel přítelkyni a chce se rozvést dohodou. Vše si nechal sepsat, ale nechce se bavit o výši alimentů. Já opustím byt ve společném nájmu a odstěhuji se i s dcerou do města, kde si budu muset pronajmout byt. Žijí tam moji rodiče, kteří mi s výchovou dcery budou pomáhat. Manžel řekl, že si mohu vzít z bytu, co chci. Ale teď mi vyhrožuje, že když nepodepíšu alimenty 2000,-, tak se bude vybavení bytu dělit napůl. Nechtěla bych to, protože 70% věcí nám pořídila moje matka. Ale dala nám na to peníze, tedy není důkaz, že to pořizovala ona. Jde o to, že když si pronajmu byt a seženu práci, tak mi zůstane max. 1-2 tisíce korun + 2 tisíce alimenty, to asi dceru nezajistí. Nechce slyšet o vyšší částce, ani o tom, že by se rozvod odložil. Je totiž v současné době nezaměstnaný (1 měsíc). Teď se sice uchází o práci, ale nástupní plat je 15 tis. Já si totiž myslím, že se chce rozvádět teď, aby nemusel přispívat víc, než napsal. Nehledě na to, že s přítelkyní nechce žít v jedné domácnosti, protože je to svobodná matka na mateřské a dostává příspěvky od státu o které by soužitím přišla. A také to, že on by soužitím s jinou osobou měl nižší výdaje na domácnost a tím by musel platit více na výživném. Nechci aby živořil, ale aby dceři zajistil alespoň částečně standard, který doposud měla. Navíc od září nastupuje na střední školu, což budou daleko větší výdaje, než doposud. Každý mi radí advokáta, ale já mám jen poloviční úvazek a nemám ho z čeho zaplatit. Děkuji za odpověď.
Bez dohody o výživném nebude ani rozvod dohodou. Rozvádět se chce manžel, on je tedy v pozici "toho špatného". Pokud se nedohodnete, bude výši výživného stanovovat soud a ta pravděpodobně bude vyšší, než manžel nabízí. S dělením společného majetku výživné nijak nesouvisí, při rozvodu se holt s nějakými ztrátami (nejen ciovými) musí počítat. To se ale rozhodně nesmí dotknout dětí, výživné nemá žádnou souvislost s dělením majetku. a výše výživného se nestanovuje jen podle skutečných příjmů, ale i podle možných příjmů (jestliže někdo vydělává méně, než by vydělávat mohl např. jen proto, že se mu nechce měnit zaměstnání, vychází se z toho, kolik by si vydělat mohl, ne kolik si vydělá). Ten advokát by vám opravdu mohl pomoci, ale záleží na vás, jestli to budete považovat za dobrou investici.