výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Poradce v úte 27. led 2009 19:58:55

Návštěvník píše:Dobrý den,

moje dcera je zletilá a studuje vysokou školu. Uzavřel jsem s ní dohodu o výši výživného (došlo ke snížení výživného, které při rozvodu schválil soud). Je nutné, aby tuto dohodu schválil soud?
Předem děkuji za odpověď.

Ne, soudní schválení není nutné.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Poradce v úte 27. led 2009 20:00:29

Navrátil píše:Dobrý den. Prosím o odpověď na následující dotaz. Jestliže započne soudní řízení ve věci zvýšení výživného před dovršením zletilosti dítěte a pravomocně bude ukončeno až po dovršení zletilosti, a pokud bude v tomto řízení vyměřeno výživné i zpětně, bude zpětně vyměřené výživné za dobu před dovršením zletilosti dítěte splatné k rukám matky nebo k rukám již zletilého dítěte? Děkuji za odpověď.

K rukám dítěte, protože již nemá žádného zákonného zástupce, ale naopak má plnou způsobilost k právním úkonům.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Poradce v úte 27. led 2009 20:02:22

CZRoman píše:Dobrý den, má bývalá manželka po mne exekučně vymáhá výživné které jí údajně dlužím. I když jsem vše doložil a podal návrh na zrušení výkonu rozhodnutí i dále je mi z platu (a asi i dlouho bude) strháváno běžné výživné 2600.- + částka jako splátka dluhu cca. 4000.- - 5000.- měsíčně (procentama z platu). Můj dotaz je: mohu požádat soud aby matce nařídil nákup např. nějakého finančního produktu (stav.spoření, podílové listy atd... neboť mám pochyby že za nějakých cca. sedm tisíc měsíčně dítěti neco koupí a výživné by přece mělo být pro okamžitou spotřebu dítěte) a pokud ano, "jako co?" bych měl svů návrh soudu podat popřípadě co se dá udělat jiného aby mnou zasílané peníze dostalo opravdu dítě? Moc děkuji za odpověď
Roman.

.
Ne, podobný návrh podat nemůžete, zákon nic takového neumožňuje. pokud skutečně máte výživné zaplaceno a doložil jste to exekučnímu soudu, trvejte na okamžitém zastavení exekuce. Pokud oud nerozhodne v rozumné době, stěžujte si.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod NATALIA v stř 28. led 2009 21:17:07

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jestli mám právo znát na jakou školu půjdou dcery na které platím výživné.Vímže 16ti letá dcera chodí na soukromé gymnázium do kvarty a o té starší nevím nic tento rok bude mít 18let.S bývalou manželkou nemám kontakt a to,že ta mladší dcera chodí na gymnázium jsem se dověděl přes internet.Jde mi jen o to jestli mi je piviná sdělit po ukončení např,základní školy kam děti nastupují a na kolik leté studia a když školy dokončí tak jestli mám znát kam chcou jít dál,jestli ještě studovat nebo pracovat.A pokud by ukončila střední školu a nebo vysokou tak musím do 26let stále platit nebo se děti musí evidovat na ÚP?Nikde jsem nenašel o tomto žádné informace,doufám že z mého dotazu pochopíte na co se ptám a předem Vám moc děkuji.
NATALIA

Příspěvekod Poradce v čtv 29. led 2009 15:22:05

NATALIA píše:Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jestli mám právo znát na jakou školu půjdou dcery na které platím výživné.Vímže 16ti letá dcera chodí na soukromé gymnázium do kvarty a o té starší nevím nic tento rok bude mít 18let.S bývalou manželkou nemám kontakt a to,že ta mladší dcera chodí na gymnázium jsem se dověděl přes internet.Jde mi jen o to jestli mi je piviná sdělit po ukončení např,základní školy kam děti nastupují a na kolik leté studia a když školy dokončí tak jestli mám znát kam chcou jít dál,jestli ještě studovat nebo pracovat.A pokud by ukončila střední školu a nebo vysokou tak musím do 26let stále platit nebo se děti musí evidovat na ÚP?Nikde jsem nenašel o tomto žádné informace,doufám že z mého dotazu pochopíte na co se ptám a předem Vám moc děkuji.

Vyživovací povinnost není vázána na věk dítěte, jakmile děti přestanou studovat a budou tedy se samy schopny živit, vaše vyživovací povinnost zaniká. Pokud jde o získávání informací o dětech, je třeba vědět, že i když s dětmi nežijete, jste stále jejich zákonným zástupcem a jako takový máte právo (a v podstatě i povinnost) vědět, co děti dělají. Pokud vám to jejich matak nesdělí dobrovolně, mohl byste v tomto smyslu žalovat u soudu. Byl by to ale určitě zcela ojedinělý spor, nevím z praxe o něčem podobném.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod CZRoman v čtv 05. úno 2009 14:54:04

Dobrý den, chtěl bych si zažádat o snížení výživného, neboť mi zaměstnavatel zrušil pracovní místo tak jsem dostal výpověď pro nadbytečnost (dle § 52 písm. c ). Ještě mi však běží výpovědní lhůta 2 měsíce. Mohu o snížení požádat již teď (vzhledem k tomu jak to u soudu trvá než rozhodne) s tím, že tato skutečnost prokazatelně nastane , nebo mohu o snížení požádat až skutečně ze zaměstnání odejdu? Předem děkuji za odpověď.
CZRoman

Příspěvekod Poradce v čtv 05. úno 2009 18:51:21

CZRoman píše:Dobrý den, chtěl bych si zažádat o snížení výživného, neboť mi zaměstnavatel zrušil pracovní místo tak jsem dostal výpověď pro nadbytečnost (dle § 52 písm. c ). Ještě mi však běží výpovědní lhůta 2 měsíce. Mohu o snížení požádat již teď (vzhledem k tomu jak to u soudu trvá než rozhodne) s tím, že tato skutečnost prokazatelně nastane , nebo mohu o snížení požádat až skutečně ze zaměstnání odejdu? Předem děkuji za odpověď.

Přísně formálně vzato byste asi měl žádat až v době, kdy bude zřejmé, že se vaše výdělkové poměry skutečně změnily. Za dva měsíce se ještě může stát mnohé, třeba se vám podaří najít jinou práci. Zkuste ale zažádat už nyní. Pokud se vám podaří získat jiné zaměstnání, můžete svůj návrh vzít zpět.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Táňa v úte 10. úno 2009 8:42:52

Dobrý den,
prosím vás o radu. Otec mi přestal platit výživné v červnu 2008, kdy jsem se vyučila, bez ohledu na to že jsem byla přijata k nástavbovému studiu. Podala jsem na něj exekuci na plat. Mezitím jsem v listopadu 2008 studium přerušila. Nyní přišlo vyjádření od soudu - exekuční rozhodnutí na otce. Podle kterého mi má doplatit dlužné výživné za červenec a srpen 2008 a dále od 1.9.2008 pokračovat v placení výživného. Nyní nevím jestli mám ihned oznámit soudu že jsem studium přerušila a otec mi dluží výživné za 7. - 10. 2008? Děkuji za informaci Táňa
Táňa

Příspěvekod Poradce v úte 10. úno 2009 19:47:02

Táňa píše:Dobrý den,
prosím vás o radu. Otec mi přestal platit výživné v červnu 2008, kdy jsem se vyučila, bez ohledu na to že jsem byla přijata k nástavbovému studiu. Podala jsem na něj exekuci na plat. Mezitím jsem v listopadu 2008 studium přerušila. Nyní přišlo vyjádření od soudu - exekuční rozhodnutí na otce. Podle kterého mi má doplatit dlužné výživné za červenec a srpen 2008 a dále od 1.9.2008 pokračovat v placení výživného. Nyní nevím jestli mám ihned oznámit soudu že jsem studium přerušila a otec mi dluží výživné za 7. - 10. 2008? Děkuji za informaci Táňa

V každém případě to soudu oznamte, v rámci exekuce vám bude vyplaceno výživné do dne přerušení studia a dále bude exekuce zastavena. Pokud byste přijímala výživné i za dobu, kdy již nestudujete, jednalo by se o neoprávněný prospěch a v krajním případě byste mohla být i trestně stíhána pro podvod.
Poradce
Administrátor
Administrátor

povinnosti rodiče

Příspěvekod Vladimíra Burianová v pon 23. úno 2009 17:21:54

Jsem povinná živit syna,kterému je 22 let a nechce si hledat práci a není veden ani na UP a jestli za něj musím hradit soc.a zdrav.poplatky?

Děkuji Burianová
Vladimíra Burianová

PředchozíDalší

Zpět na Výživné