NATALIA píše:Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jestli mám právo znát na jakou školu půjdou dcery na které platím výživné.Vímže 16ti letá dcera chodí na soukromé gymnázium do kvarty a o té starší nevím nic tento rok bude mít 18let.S bývalou manželkou nemám kontakt a to,že ta mladší dcera chodí na gymnázium jsem se dověděl přes internet.Jde mi jen o to jestli mi je piviná sdělit po ukončení např,základní školy kam děti nastupují a na kolik leté studia a když školy dokončí tak jestli mám znát kam chcou jít dál,jestli ještě studovat nebo pracovat.A pokud by ukončila střední školu a nebo vysokou tak musím do 26let stále platit nebo se děti musí evidovat na ÚP?Nikde jsem nenašel o tomto žádné informace,doufám že z mého dotazu pochopíte na co se ptám a předem Vám moc děkuji.
Vyživovací povinnost není vázána na věk dítěte, jakmile děti přestanou studovat a budou tedy se samy schopny živit, vaše vyživovací povinnost zaniká. Pokud jde o získávání informací o dětech, je třeba vědět, že i když s dětmi nežijete, jste stále jejich zákonným zástupcem a jako takový máte právo (a v podstatě i povinnost) vědět, co děti dělají. Pokud vám to jejich matak nesdělí dobrovolně, mohl byste v tomto smyslu žalovat u soudu. Byl by to ale určitě zcela ojedinělý spor, nevím z praxe o něčem podobném.