Zdena píše:Dobrý den,
ráda bych se zeptala na tuto otázku. S manželem jsme společnýma silama vybudovali dům. Máme dvě malé děti a manžel má z prvního manželství také dvě děti. Jedná se o tuto věc: Chtěla bych přepsat za života celou mojí 1/2 na mé dvě malé děti rovným dílem. Lze to převést na nezletilé děti? Jak mám v této situaci postupovat? Jinak v případě mé smrti má manžel nárok z mé 1/2 na moji 1/2 a zbytek by se dělilo dál na 1/3? Samozřejmě bych napsala závěť a chtěla bych tam dožít, aby mě děti jednou nevyhodily, když všechno na ně přepíši, pak jim zůstane moje 1/2. Kdyby jednou odešel manžel dříve a já tedy už nevlastnila 1/2 domu, (kterou jsem přepsala na své dvě děti za života), mám nárok po jeho smrti na 1/2 z jeho 1/2 a samozřejmně by se zbytek musel dělit na 1/5? Děkuji za odpověď Zdena
Předpokládám, že dům jste si pořídíli za trvání manželství a že tedy je ve společném jmění manželů. Pokud byste zemřela první, nejdříve dojde k vypořádání společného jmění manželů. majtek se rozdělí na 1/2. Jedna polovina zůstane manželovi bez dalšího (to není dědictví, ale jeho podíl na společném jmění manželů). Druhá polovina majetku se stává dědictvím po vás a ta se bude dělit na rovné díly mezi vašeho manžela a mezi vaše děti. Máte-li dvě děti, tak každý dostane 1/3 z té poloviny. Na závěr tedy váš manžel bude mít čtyři šestiny majetku a každé z vaši dětí bude mít po jedné šestině. Až potom zemře váš manžel, budou dědici už všechny jeho děti, tj. dědicové budou čtyři, a to každý stejným dílem. každé dítě tedy dostane jednu čtvrtinu z majetku vašeho manžela, tj. z celkového majetku, který jste měli za živoata dohromady bude mít každé dítě z prvního manželství jednu šestinu a každé dítě z vašeho manželství dvě šestiny.
Pokud by zemřel dříve váš manžel opět by se nejdříve vypořádalo společné jmění manželů, tj. polovina majetku by nejprve připadla vám. Druhá polovina by se pak dělila mezi všechny dědice, což byste byla vy a všechny 4 děti vašeho manžela. Tato druhá polovina by se tedy dělila na pětiny. Každé z dětí vašeho manžela by tedy mělo po jedné desetině vašeho celkového společného majetku a vy byste měla 6 desetin majetku. po vaší smrti by se 6 deseit vašeho celkového majetku rozdělilo již jen mezi dvě vaše společné děti. Každé z vašich děti by pak tedy mělo 4 destiny vašeho celkového majetku a děti vašeho manžela z prvního manželství by měly každé 1/10 celkového vašeho společného majetku. Z uvedeného vyplývá, že pro děti z prvního manželství je výhodnější, pokud zemřete dříve vy, pro vaše děti je zase výhodnější, pokud zemře dříve váš manžel.
Majetek samozřejmě můžete převést už za vašeho života podle vašeho uvážení s tím, že si při převodu zřídíte tzv. věcné břemeno doživotního užívání domu, abyste mohlo v domě dožít. S tím ale bude nejlépe obrátit se na notáře. Jen nepočítejte, že byste mohla samostatně převádět svoji polovinu nemovitosti. Jestliže máte společné jmění manželů, neznamená to, že každý z manželů má jednu polovinu majetku, ale společně s manželem jste vlastníky celého majetku dohromady. I kdybyste převedli polovinu domu na některé z dětí (musela byste to udělat společně s manželem, stejně byste pořád dál měla i vy ve společném jmění manželů tu druhou polovinu. Rozhodně vám to podrobněji vysvětlí notář, který vám také navrhne nejlepší možnosti rozdělení majetku podle vašich požadavků.