Výpočet výživného

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné a jeho použítí

Příspěvekod Poradce v úte 12. kvě 2009 18:01:47

huma8 píše:Ahoj , můj bývalý manžel mi tvrdí , že nemohu sama rozhodovat o použití výživného , které bylo stanoveno soudem a že má právo o tom rozhodovat táké . Neví někdo, zda je možné , když svévolně koupí něco dceři (např. boty) ,aby si to strhnul s alimentů . Díky za radu . Huma8

Takto to nefunguje, otec dítěte vám musí zaplatit tu částku, kterou určil soud. Pokud dítěti něco koupí, je to od něj chvályhodné, ale od výživného to odečítat nemůže.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: Výpočet výživného

Příspěvekod KatkaJ v stř 13. kvě 2009 9:48:07

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - tedy zdali jde na to odpovědět :-).
Přítel byl u soudu o zvýšení výživného, vyživné zvýšili a ještě to musí splácet rok zpětně. Snažili jsme se platit daný obnos i s dluhem a šli na odvolání....tam protože byl přítel údajně schopen toto platit tak mu to nechali a dluh zvýšili splácet ve vyšších částách....s tímto jsme se setkali již podruhé....jak je možné že pokud přítel se snaží a ukáže že tu částku bych schopen 3x zaplatit mu to zvýší protože je jistě schopen platit i více? Kolik se bere většinou z platu? Já jsem na mateřské s příjmem 3800kč on má zhruba 10-14tis 14tis max. v létě a kolem 10-12tis v zimě čistého, je osvč a má dvě sezonní práce. Výživné vypočítali z 14tis, i s dluhem to dělá 4200kč což je 30% z platu!
Chtěla jsem se i zeptat....když nebudeme dluh splácet přesně ve stanovené výši ale tak jak nám to finančí situace dovoluje bude to problém? Výživné platíme řádně a včas v plné výši. Máme také strach že když tedy ukážeme, byť na úkor naší dcery, že jsme schopni tuto částku celou i s dluhem řádně a včas platit, že za 3 roky kdy starší syn půjde do práce (zhruba) a exmanželka bude žádat o zvýšení výživného pro mladšího nám to bude opět k tíži a to výživné že zvýší nepřiměřeně vzhledem k tomu že jsme mohli řádně platit 4200kč....Máme jít zažádat o snížení? Máme šanci když krajský soud vlastně potvrdil to co dal soud okresní? A nebo mám jít zažádat já o výživné na dceru když můj příjem je 3800kč, vždyť by teoreticky neměl přítel ani z čeho žít. Jak mohou vzít 30% z fixního platu? Na daňovém přiznání má necelých 11tis.
Majetek přítel nemá má jen starší auto, bydlí u mě v mém bytě a má podpisové právo k mému účtu na kterém téměř nic není. Děkuji Katka

KatkaJ

Příspěvekod Poradce v stř 13. kvě 2009 11:27:47

KatkaJ píše:Dobrý den, chtěla bych se zeptat - tedy zdali jde na to odpovědět :-).
Přítel byl u soudu o zvýšení výživného, vyživné zvýšili a ještě to musí splácet rok zpětně. Snažili jsme se platit daný obnos i s dluhem a šli na odvolání....tam protože byl přítel údajně schopen toto platit tak mu to nechali a dluh zvýšili splácet ve vyšších částách....s tímto jsme se setkali již podruhé....jak je možné že pokud přítel se snaží a ukáže že tu částku bych schopen 3x zaplatit mu to zvýší protože je jistě schopen platit i více? Kolik se bere většinou z platu? Já jsem na mateřské s příjmem 3800kč on má zhruba 10-14tis 14tis max. v létě a kolem 10-12tis v zimě čistého, je osvč a má dvě sezonní práce. Výživné vypočítali z 14tis, i s dluhem to dělá 4200kč což je 30% z platu!
Chtěla jsem se i zeptat....když nebudeme dluh splácet přesně ve stanovené výši ale tak jak nám to finančí situace dovoluje bude to problém? Výživné platíme řádně a včas v plné výši. Máme také strach že když tedy ukážeme, byť na úkor naší dcery, že jsme schopni tuto částku celou i s dluhem řádně a včas platit, že za 3 roky kdy starší syn půjde do práce (zhruba) a exmanželka bude žádat o zvýšení výživného pro mladšího nám to bude opět k tíži a to výživné že zvýší nepřiměřeně vzhledem k tomu že jsme mohli řádně platit 4200kč....Máme jít zažádat o snížení? Máme šanci když krajský soud vlastně potvrdil to co dal soud okresní? A nebo mám jít zažádat já o výživné na dceru když můj příjem je 3800kč, vždyť by teoreticky neměl přítel ani z čeho žít. Jak mohou vzít 30% z fixního platu? Na daňovém přiznání má necelých 11tis.
Majetek přítel nemá má jen starší auto, bydlí u mě v mém bytě a má podpisové právo k mému účtu na kterém téměř nic není. Děkuji Katka

Já se opravdu nemohu vyjadřovat ke konkrétním kauzám.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

výživné

Příspěvekod 1973beruska v pát 15. kvě 2009 15:43:50

Dobrý den,
měla bych jeden dotaz. Zažádala jsem o zvýšení výživného. Počítá se do nákladů otce i jeho pojistka, půjčky a splátky nebo je to jeho životní standart? Náklady na bydlení se určitě do jeho nákladů počítají. Uvedl totiž u soudu, že splácí půjčku, kterou máme údajně společně, ale to je lež, a také že splácí měsíčně dluh u své matky. Děkuji za odpověď
1973beruska

Re: výživné

Příspěvekod Poradce v ned 17. kvě 2009 17:56:26

1973beruska píše:Dobrý den,
měla bych jeden dotaz. Zažádala jsem o zvýšení výživného. Počítá se do nákladů otce i jeho pojistka, půjčky a splátky nebo je to jeho životní standart? Náklady na bydlení se určitě do jeho nákladů počítají. Uvedl totiž u soudu, že splácí půjčku, kterou máme údajně společně, ale to je lež, a také že splácí měsíčně dluh u své matky. Děkuji za odpověď

Záleží také na tom, na co ty půjčky jsou. jestli si za ně koupil novou mderní hifi soupravu, tak určitě nebude půjčka považovaána za nezbytný výdaj. pokud ale jde o půjčku, kterou skutečně nutně potřeboval (bydlení, podnikání apod.), tak by mu měla být započítána. To samé bude u pojistky. Jde-li o standardní pojištění, tak to lze zohlednit, ale pokud si platí životní pojistku na 10 milionů a přitom neplatí výživné, tak to je špatné.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod 1973beruska v ned 17. kvě 2009 20:02:42

Dobrý večer. Mockrát děkuji za odpověď.
půjčku si ex vzal a utrytil jí za kravinky a také sázky. Teď tvrdí, že jí máme údajně spolu, přestože jsme rozvedení. Ale já jí nepodepisovala, ani z ní nic neměla. Tedy pokud by u soudu tvrdil, že půjčku použil na bydlení, musel by toto prokazovat?
Měl by u soudu tedy doložit, na co tato půjčka byla vzata? Děkuji
1973beruska

Příspěvekod Poradce v pon 18. kvě 2009 6:55:45

1973beruska píše:Dobrý večer. Mockrát děkuji za odpověď.
půjčku si ex vzal a utrytil jí za kravinky a také sázky. Teď tvrdí, že jí máme údajně spolu, přestože jsme rozvedení. Ale já jí nepodepisovala, ani z ní nic neměla. Tedy pokud by u soudu tvrdil, že půjčku použil na bydlení, musel by toto prokazovat?
Měl by u soudu tedy doložit, na co tato půjčka byla vzata? Děkuji

Pokud bude tvrdit, že by půjčka měla být zohledněna při stanovení výživného, měl by doložit účel a naléhavost půjčky.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod blandule v pon 01. čer 2009 16:19:31

[dobry den chci se zeptat jak je to s vyzivnym kdyz je dite umisteno soudem do ustavu.vim ze se plati prislusnemu ustavu ale zajima me jestli se bude projednavat vyzivne nebo ho budu muset nadale platit matce ditete.diky moc
.
blandule

Příspěvekod Poradce v pon 01. čer 2009 17:56:15

blandule píše:[dobry den chci se zeptat jak je to s vyzivnym kdyz je dite umisteno soudem do ustavu.vim ze se plati prislusnemu ustavu ale zajima me jestli se bude projednavat vyzivne nebo ho budu muset nadale platit matce ditete.diky moc

Jestli to správně chápu, dítě bylo původně svěřeno matce a vám bylo uloženo platit výživné do rukou matky, přičemž následně bylo dítě svěřeno do ústavní výchovy. V takovém případě samozřejmě není důvod, abyste dále výživné platil do rukou matky, ale výživné je třeba hradit přímo danému ústavu. Ústav sám by měl vydat rozhodnutí o výši příspěvku na výživu dítěte.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod blandule v pon 01. čer 2009 18:45:58

[ano holka byla sverena matce pricemz matka dceru nezvladala a dceru po nekolikaterem napomenuti a dohledu umistila socialni pracovnice do diagnostickeho ustavu.soud tento pobyt prodlouzil a matka muze za tri mesice pozadat o vraceni dcery na zkousku.bylo mi receno ze mam platit ustavu ale i matce nadale tu castku kterou mi kdysi urcil soud.a to jsem byl socialni pracovnici upozornen na to ze si matka me dcery pozada o zvyseni vyzivneho i presto ze dcera bude v ustavu.prijde mi to cele postavene na hlavu.ustavu kde dcera pobiva budu platit rad vim ze tam ma dcera co potrebuje ale prijde mi divny platit byvale zene alimenty na dceru kdyz se o ni nestara.jste moc hodny ze mi odpovidate.
blandule

PředchozíDalší

Zpět na Výživné