JitkaJ píše:Dobrý den, mám jeden poměrně dlouhý dotaz, snad mi dokážete pomoci.
Přítel má jednoho nezletilého potomka, je napsán v jeho (synovo) rodném listě, ale potomek nenese jeho příjmení. S bývalou přítelkyní je domluven, že jeho totožnost mu nebude prozrazena a až se vdá, její manžel si syna adoptuje. Nestýkají se, přítel o něj neprojevuje žádný zájem, pouze platí výživné.
Mám ale obavu, že kdyby se tak nestalo a přítel zůstal zapsán v jeho RL, měl by nárok zdědit náš majetek. S přítelem se chceme příští rok vzít, máme v plánu stavbu RD, jak mám zajistit, aby jeho potomek neměl na náš společný majetek nárok? Mám vše napsat na sebe a i přesto, že budeme manželé, budou dědit jen naše děti, protože majetek bude můj?
Nelze se např. domluvit s jeho bývalou přítelkyní, že jako zákonná zástupkyně jeho syna podepíše prohlášení, že se jeho nezletilý syn zříká podílu na dědictví, které mu, jako neopomenutelnému dědici, náleží ze zákona?
Děkuji předem za odpověď.
Promiňte, ae radit, co máte dělat, to nemohu, od toho jsou advokáti, tady dáváme pouze obecné informace o tom, jak to chodí, konkrétní případy ale neřešíme. Pokud váš přítel otcem dítěte zůstane, bude po něm dítě i dědit. Nebude ale dětit váš společný majetek. pokud se vezmete a váš manžel (otec dítěte) zemře dříve než vy, rozdělí se vaše společné jmění nejprve na polovinu, polovina zůstane celá vám a druhá polovina se rozdělí mezi vás a všechny děti bez ohledu na to, z jakého vztahu se narodily. Pokud zemřete dříve vy, dostane půlku společného jmění váš manžel a zbývající půlka se rozdělí mezi něho a všchny děti, jejichž vy jste matkou. A až pak zemře on, budou po něm už dědit jen jeho děti (opět všechny), tedy pokud se znovu neožení, to by po něm dědila i jeho manželka. Už jsme tady podobné situace popisovali, zkuste si prohledat tuto rubriku.