od petulkadrnka v úte 04. kvě 2010 8:55:38
Dobrý den, manželova bývalá manželka požádala o zvýšení výživného na jejich desetiletého syna, kterého má v péči. Žádost podala v květnu 2008, projednáno toto bylo u okresního soudu v srpnu 2009 (bylo tam i nějaké odročení, protože nedodala změnu své adresy) a manželovi bylo zvýšeno výživné z 1.800,- na 3.000,- Kč a to zpětně od doby, kdy syn nastoupil do školy - září 2006. Nedoplatek činil asi 42.000,- Kč a měl se splatit do jedoho roku. Odvolali jsme se, protože nebyl vůbec projednán nadstandartní majetek matky - vlastní byt, další dva spolu s manželem (v jednom úplně novém bydlí a druhý pronajímá).
Po poradě s právníkem, jsme začali platit již zvýšené výživné 3.000. U krajského soudu přepočítali každý rok zvlášť a podle příjmů manžela i některé roky snížili, na další období máme platit 2.800,-. Přesto ale vyšel doplatek 51.000,- Kč, který máme zaplatit do 3 měsíců. Rozšířili totiž období o celý rok 2006, přestože do školy nastoupil syn až v září 2006 a soudce počítal s tím, že stále platíme pouze 1.800 a my už od srpna 2009 platíme 3.000,- Kč. Soudce vyhlásil rozsudek a končil tím, že není nárok na dovolání a nechtěl slyšel naše námytky, že už je rozhodnuté a že nám dal 3 měsíce a ne 3 dny na doplacení.
Jsme v zoufalé situaci, jsem již 4 měsíce nemocná a manžel mě musí vyloženěn živit, soudce nám radil, že si máme půjčit. Kdo nám ale půjčí, když nemám příjem a máme úvěr na dům.
Teď ale prosím k té otázce - Výši výživného už asi budeme muset napadnout jedině novou žádostí o snížení, exmanželka byla s druhým dítětem na mateřské a teď už má jít do práce, takže bude mít nějaký příjem. Potřebujeme ale vědět, zda můžeme započíst přesně, co jsme měli určitých měsících zaplatit a co už jsme zaplatili, tudíž posledních pár měsíců počítat s tím, že jsme platili 3.000 a ne jen 1.800, jak to započítal soudce. Dluh pak bude menší, ale bojíme se, že je nutné zaplatit přesně částku, kterou soud určil. Dovolání možné není, ale je možné nějak napadnout správnost rozhodnutí? Je vůbec možné, aby soud určil zpětně výživné již od začátku roku 2006, když předcházející rozsudek byl ze září 2005? Přece se nemohla situace tak změnit za pár měsíců a syn byl pořád ještě ve školce a navýšení o 1000 Kč je dost vysoké. Toto ale již nikdy nebudeme moct nikde uplatňovat. Soud ani nezohlednil, že jsme od dubna 2007 manželé a má ke mně vyživovací povinnost, můj příjem není vysoký.
Děkuji Vám moc za odpověď, ve špatné situaci jsou mnohdy i rodiny tatínků, kteří pravidelně platí a a matky si myslí, že z nich můžou ždímat čím dál víc.