výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod rosner v úte 06. říj 2009 18:31:11

Dobrý večer. Potřeboval bych poradit,mám syna skoro 22let, studoval konzervatoř asi 2roky skola mu nešla flákal se a nakonec ho vyhodily.Poté chodil na nejaké brigady, kde se také flakal, takze ho také vyhodily.tak se rozhodl ze zkusí zase školu v jiném městě také konzervatoř.Ale situace se opakovala flákal se takže byl zase vyhozen.Poté vystřídal asi 3 zaměstnání cca za jeden rok. Tento mesíc se přihlásil na školu ale s jiným zaměřením /knihovník/. A jeho matka po mě chce příspěvky na jeho studium.Tak jsem se chtěl zeptat jestli na to má nárok.Mě to přijde že syn neví co od života chce. Děkuji za odpověd.
rosner

Příspěvekod Poradce v úte 06. říj 2009 19:24:48

rosner píše:Dobrý večer. Potřeboval bych poradit,mám syna skoro 22let, studoval konzervatoř asi 2roky skola mu nešla flákal se a nakonec ho vyhodily.Poté chodil na nejaké brigady, kde se také flakal, takze ho také vyhodily.tak se rozhodl ze zkusí zase školu v jiném městě také konzervatoř.Ale situace se opakovala flákal se takže byl zase vyhozen.Poté vystřídal asi 3 zaměstnání cca za jeden rok. Tento mesíc se přihlásil na školu ale s jiným zaměřením /knihovník/. A jeho matka po mě chce příspěvky na jeho studium.Tak jsem se chtěl zeptat jestli na to má nárok.Mě to přijde že syn neví co od života chce. Děkuji za odpověd.

Mám stejný názor jako vy a domnívám se, že vaše vyživovací povinnost již skončila. Takto by mohl syn studovat a nestudovat třeba do 40 let a přece ho nebudete po celou dobu živit. Pokud po vás chce syn výživné, ať vás žaluje (on, nikoliv jeho matka) a soud určí, jestli ještě jste výživné povinen platit. Jsem ale přesvědčen, že vyživovací povinnost již zanikla.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod pajinka v čtv 15. říj 2009 15:20:52

Dobrý den, chci Vás poprosit o radu.
Mám 21 roků a od září 2008 do konce září 2009 jsem studovala denní formou VOŠ. Z nedostatku financí jsem byla nucena přejít na prezenční distančí tedy dálkové studium (nejedná se o víkendové). Nemám žádnou práci ani brigádu a moje matka pobírá pouze 7 600 kč mateřské. Na sociálce mě berou nadále jako studenta a dostávám přídavky. Chci se zeptat jak je to zde s výživným?? Mockrát Vám předem děkuji za odpověď.
.
pajinka

Příspěvekod Poradce v čtv 15. říj 2009 17:58:08

pajinka píše:Dobrý den, chci Vás poprosit o radu.
Mám 21 roků a od září 2008 do konce září 2009 jsem studovala denní formou VOŠ. Z nedostatku financí jsem byla nucena přejít na prezenční distančí tedy dálkové studium (nejedná se o víkendové). Nemám žádnou práci ani brigádu a moje matka pobírá pouze 7 600 kč mateřské. Na sociálce mě berou nadále jako studenta a dostávám přídavky. Chci se zeptat jak je to zde s výživným?? Mockrát Vám předem děkuji za odpověď.

Jestliže nestudujete denní formou studia, máte možnost si vydělávat prací. Není tedy důvod, abyste nadále dostávala výživné. To, že třeba práci nemůžete sehnat (a vím, že v současné době je to zvlášť těžké) s tím nijak nesouvisí.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

ZLETILÁ žaluje otce u něhož bydlí pro výživné

Příspěvekod EDITAL v sob 17. říj 2009 14:20:01

Dcera má 19 let, zbývá ji 2 roky do maturity. Žije u otce od 14 let a od své zletilosti jí nedává žádné peníze. Matka jí posílá na účet kolem 2000Kč každý měsíc, aby měla na dopravu do školy a další potřeby. Žaluje otce za neplnění povinností, neboť je stále školou povinná a peníze dostává pouze ze školní praxe a od matky. Otec ji stále vyhazuje z domu, i když tam má od svého narození trvalé bydliště. Přepsal rodinný domek na svoji manželku, aby nemusel vyplácet ani druhé dítě, které bydlí u matky. U prvního stání u soudu nebylo nic vyřešeno a dcera se dozvěděla, že jí otec platit vůbec nic nemusí. Záleží to prý jen na něm, jak ji bude sponzorovat a stačí, že jí poskytuje bydlení. Samozřejmě dočasně. Jak může dcera postupovat a kde se dovolá pravdy?
EDITAL

Re: ZLETILÁ žaluje otce u něhož bydlí pro výživné

Příspěvekod Poradce v sob 17. říj 2009 17:25:48

EDITAL píše: Jak může dcera postupovat a kde se dovolá pravdy?

Na to je jediná odpověď. Pokud dcera nebude souhlasit s rozsudkem, ať si proti němu podá odvolání.
Poradce
Administrátor
Administrátor

ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVNÉ PO STUDIU

Příspěvekod LUTYNAK PETR v úte 27. říj 2009 9:18:07

Dobrý den,mám dotaz na výživné po studiu,syn ukončil v červnu studium,já platil ještě 7-8 měsíc výživné,od září je na ŮP a šel se zeptat na sociálku,jestli bude pobírat nějaké dávky ŮP mu nemůže žádné vypočítat,proto že nepracoval.Na sociálce mu prý řekli,at si podá žádost o výživné soudně,má na to nárok?Je zdravý,řádně ukončil studium a je mu 19 let,myslím si osobně ,že jen straší,aby si zajistil finance,děkuji za odpověd.
LUTYNAK PETR

Re: ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVNÉ PO STUDIU

Příspěvekod Poradce v úte 27. říj 2009 9:44:12

LUTYNAK PETR píše:Dobrý den,mám dotaz na výživné po studiu,syn ukončil v červnu studium,já platil ještě 7-8 měsíc výživné,od září je na ŮP a šel se zeptat na sociálku,jestli bude pobírat nějaké dávky ŮP mu nemůže žádné vypočítat,proto že nepracoval.Na sociálce mu prý řekli,at si podá žádost o výživné soudně,má na to nárok?Je zdravý,řádně ukončil studium a je mu 19 let,myslím si osobně ,že jen straší,aby si zajistil finance,děkuji za odpověd.

Ne, je dospělý, ať se stará. Věřím, že je to pro syna složité, protože sehnat práci dnes není lehké a vzhledem k tomu, že dosud nepracoval nedostane žádnou podporu. Na druhou stranu, takhle byste ho mohl živit třeba ještě deset let. Syn je schopen sám se živit a to, že tomu brání vnější okolnosti (nedostatek pracovních míst) není důvodem k tomu,aby nadále trvala vyživovací povinnost rodičů.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Výživné po ukončení pracovního poměru

Příspěvekod craiq v pon 02. lis 2009 19:10:55

Dobrý den,
po střední škole jsem nastoupil na vysokou školu. Po roce studia jsem ale studium ukončil a šel pracovat. Nyní přemýšlím, že bych do školy nastoupil znovu na prezenční studium. Rodiče jsou rozvedení, tak bych se chtěl zeptat, jestli by na mě měl otec znovu vyživovací povinnost i když bych rok pracoval a nějaké peníze si vydělal.
Děkuji za odpověď.
craiq

Re: Výživné po ukončení pracovního poměru

Příspěvekod Poradce v stř 04. lis 2009 17:49:39

craiq píše:Dobrý den,
po střední škole jsem nastoupil na vysokou školu. Po roce studia jsem ale studium ukončil a šel pracovat. Nyní přemýšlím, že bych do školy nastoupil znovu na prezenční studium. Rodiče jsou rozvedení, tak bych se chtěl zeptat, jestli by na mě měl otec znovu vyživovací povinnost i když bych rok pracoval a nějaké peníze si vydělal.
Děkuji za odpověď.

Podobné případy jsme zde již řešili, přečtěte si celé fórum Výživné pro zletilé dítě.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné