elvan píše:Dobrý den,
bývalá manželka mého přítele požádala soudně o zvýšení výživného na děti z 5 tisíc na 10 tisíc (dceři je 11 a synovi 18 let, žádost byla podána před jeho plnoletostí). Stávající výživné přítel řádně platí od dubna 2008. Manželka žádá o úhradu zvýšeného výživného zpětně, a to od 1. 1. 2009. Má na to nárok, když za toto období je stanovené výživné řádně placeno? Důvodů na zvýšení uvedla spoustu a mezitím, že já jsem si koupila v loňském roce auto. Žijeme s přítelem a mými dvěma zletilými dětmi, které stále studují, v družstevním bytě. Máme naplánovanou svatbu, další děti neplánujeme. Ráda bych se zeptala, zda má vliv na určení výše výživného má koupě auta (na které jsem dostala peníze od mamky) a také to, že budeme manželé. Zároveň bych chtěla vědět, zda bude mít přítel (možná v době soudu už můj manžel) možnost vyjádřit se k návrhu, ve kterém je uvedena spousta nepravd. A zda také to, co bývalá manželka uvedla, má vliv na určení výše výživného. Může nyní přítel posílat zletilemu synovi výživné na jeho účet? Přítel má s dětmi velmi pěkný vztah, ale podle návrhu to tak nevypadá.
Moc děkuji za odpovědi a přeji pěkný den
Váš přítel samozřejmě bude mít možnost se ke všem tvrzeným skutečnostem vyjádřit a reagovat na ně, jeho bývalá manželka bude muset svá tvrzení doložit. to, že vy jste si koupila auto, by samo o sobě rozhodně nemělo být důvodem pro zvýšení výživného. Posuzovat se bude, zda se od poslední úpravy (v daném případě ke dni 1,1,2009) zvýšily možnosti vašeho přítele a zda se zvýšily potřeby dětí. Výživné pro nezletilé děti lze žádat až tři roky zpětně. Pokud dítě dosáhne zletilosti, měl by rodič posílat výživné přímo tomuto dítěti, pokud se s dítětem nedohodne jinak (v praxi to bývá tak, že otec po dohodě všech zúčastněných dále platí výživné na účet matky). Soud bude ohledně všeho provádět dokazování, vyslechnuty mohou být i děti vašeho přítele, které mohou popsat svůj vztah s otcem.
Změna - aktualizováno: V současné době již není rozlišováno mezi výživným pro nezletilé a zletilé děti. I v případě zletilých dětí lze tedy rozhodovat o výživném za dobu až tří let před podáním žaloby u soudu.