Výpočet výživného

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: Výpočet výživného

Příspěvekod Poradce v pát 13. lis 2009 20:26:41

Lukyn001 píše: Zajímalo by mě, z čeho mě soud určí částku a pokud určí a já budu stále bez zaměstnání, tak z čeho to budu platit?

Soud bude zkoumat, co děláte pro to, abyste nějaký příjem měl. Pokud zjistí, že skutečně není možné, abyste našel práci, tak stanoví výživné v minimální výši, a budou-li k tomu důvody, nemusí stanovit výživné vůbec. Jakmile ale zjistí, že se práci vyhýbáte, tak vám stanoví výživné podle výdělků v posledním zaměstnání, případně podle výdělků, kterých byste s ohledem na vaše vzdělání mohl v dané lokalitě dosahovat.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Lukyn001 v pát 13. lis 2009 20:43:50

Dobrý den,
žil jsem asi 8 let s přítelkyní u své matky, kde se nám narodil syn, kterému je nyní 7 let. Přítelkyně se v srpnu odstěhovala a požádala soud o stanovení výživného. Minulý týden mě přišlo od soudu předvolání, abych se dostavil za tři týdny k jednání. Chci se zeptat, z čeho soud bude brát výměr, když jsem přes půl roku nezaměstnaný, zaevidovaný na ÚP, kde nepobírám žádnou podporu? Byl jsem na sociálním, kde mě také nic nepřiznali, protože posuzovali, že bydlím ve společné domácnosti s matkou, která má větší příjem, takže na ni nemám nárok. U soudu nemůžu doložit žádný příjem, protože žádný nemám. Zajímalo by mě, z čeho mě soud určí částku a pokud určí a já budu stále bez zaměstnání, tak z čeho to budu platit? Ptal jsem se i po známých, ale nikdo mě na to konkrétně nedokázal odpovědět.

Předem moc děkuji za Vaši odpověď !

Dobře a když stanoví nějaké výživné, třeba i tu minimální výši, tak z čeho to potom platit,když nemám žádný příjem?

Lukyn001

Příspěvekod Poradce v pát 13. lis 2009 20:52:47

Lukyn001 píše:Dobře a když stanoví nějaké výživné, třeba i tu minimální výši, tak z čeho to potom platit,když nemám žádný příjem?

A z čeho žijete vy, když nemáte žádný příjem? Aspoň vás to přinutí nějaký příjem si obstarat.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Lukyn001 v pát 13. lis 2009 21:09:16

Admin píše:
Lukyn001 píše:Dobře a když stanoví nějaké výživné, třeba i tu minimální výši, tak z čeho to potom platit,když nemám žádný příjem?

A z čeho žijete vy, když nemáte žádný příjem? Aspoň vás to přinutí nějaký příjem si obstarat.

Promiňte, ale ted Vaše reakce vyzněla tak, jako bych neměl zájem si práci najít, povaloval se jen tak doma...atd.
Projezdil jsem v našem okolí snad všechny firmy,denně dávám inzerci o práci do novin a už sám jsem z toho zoufalý.Proto jsem navštívil Vaši poradnu, protože nevím co mě čeká a do takové situace jsem se ještě nikdy v životě nedostal! I tak děkuji za Váš čas přeji hezký večer...
Lukyn001

Příspěvekod sara v stř 02. pro 2009 12:17:28

Dobrý den, soudím se s otcem o výživné, 14ti letý syn si vydělává uměleckou činností. Otec podniká, jeho příjmy jsou doloženy jako nadstandardní, avšak jelikož podniká také v umělecké branži, uvádí u soudu, že jsou příjmy vždy nejisté a že veškeré "přebývající prostředky" potřebuje do dalšího podnikání. Uvádí tedy, že si z příjmů může vzít pro rodinu měsíčně maximálně 18tisíc. Nyní požaduje doložení synových výdělků, aby soud zohlednil i tyto rodinné příjmy. Je možné započítávat do příjmů rodiny i výdělky nezletilého syna? Tyto výdělky jsou sice již nějakou dobu pravidelné, avšak v žádném případě se nemohou brát do budoucna jako trvalé, neboť závisí vždy od poptávky...? Smím jeho finance, které si syn vydělá použít na jeho výživu, nebo je musím coby "správce majetku" ukládat a nepoužívat v žádném případě? Děkuji za odpověď
sara

Příspěvekod Poradce v stř 02. pro 2009 12:36:56

sara píše:Dobrý den, soudím se s otcem o výživné, 14ti letý syn si vydělává uměleckou činností. Otec podniká, jeho příjmy jsou doloženy jako nadstandardní, avšak jelikož podniká také v umělecké branži, uvádí u soudu, že jsou příjmy vždy nejisté a že veškeré "přebývající prostředky" potřebuje do dalšího podnikání. Uvádí tedy, že si z příjmů může vzít pro rodinu měsíčně maximálně 18tisíc. Nyní požaduje doložení synových výdělků, aby soud zohlednil i tyto rodinné příjmy. Je možné započítávat do příjmů rodiny i výdělky nezletilého syna? Tyto výdělky jsou sice již nějakou dobu pravidelné, avšak v žádném případě se nemohou brát do budoucna jako trvalé, neboť závisí vždy od poptávky...? Smím jeho finance, které si syn vydělá použít na jeho výživu, nebo je musím coby "správce majetku" ukládat a nepoužívat v žádném případě? Děkuji za odpověď

Pokud se nejdená o nějakou brigádu sem tam za pár korun, což je běžné, že si tak teenageři přivydělávají ke kapesnému, ale jde o pravidelný příjem, není důvod, proč takový příjem nezapočítat do příjmu rodiny. na druhou stranu by ale mělo být zohledněno i to, že ve 14 letech nebývá zvykem, aby se dítě samo podílelo na své výživě. V tomto věku, pokud si děti něco vydělají, tak to slouží většinou k nákupu něčeho po čem touží a co jim rodiče ze svých peněz nechtějí koupit (nějaký lepší mobil, protože ten od rodičů není dostatečně "cool" apod.). Pokud se tedy synovy příjmy budou započítávat do příjmu rodiny, neměly by asi být započítávány v plném rozsahu. Jak se k tomu postaví konkrétní soud, to nevím, podobný případ se často nestává.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod sara v stř 02. pro 2009 14:36:24

Znamená to tedy, že otec nemusí platit vyšší výživné, pokud si syn pravidelně vydělává, přestože nejde o zajištěný pravidelný příjem? Je pravděpodobné, že umělecká činnost ze dne na den skončí a rodina se tím pádem dostane na hranici existenčního minima. Další žádost soudu o zvýšení výživného by tedy následovala v závislosti na příjmech dítěte? Je tedy dítě trestáno za to, že si je schopné vydělat peníze při současném studiu a přípravě na budoucí povolání? Znám případy, kdy si dítě po dovršení plnoletosti koupilo za takto vydělané peníze byt. V tomto případě se však musí sám podílet na své výživě a na svém studiu? Děkuji za odpověď.
sara

Výpočet výživného

Příspěvekod elvan v pon 22. úno 2010 10:46:33

Dobrý den,
bývalá manželka mého přítele požádala soudně o zvýšení výživného na děti z 5 tisíc na 10 tisíc (dceři je 11 a synovi 18 let, žádost byla podána před jeho plnoletostí). Stávající výživné přítel řádně platí od dubna 2008. Manželka žádá o úhradu zvýšeného výživného zpětně, a to od 1. 1. 2009. Má na to nárok, když za toto období je stanovené výživné řádně placeno? Důvodů na zvýšení uvedla spoustu a mezitím, že já jsem si koupila v loňském roce auto. Žijeme s přítelem a mými dvěma zletilými dětmi, které stále studují, v družstevním bytě. Máme naplánovanou svatbu, další děti neplánujeme. Ráda bych se zeptala, zda má vliv na určení výše výživného má koupě auta (na které jsem dostala peníze od mamky) a také to, že budeme manželé. Zároveň bych chtěla vědět, zda bude mít přítel (možná v době soudu už můj manžel) možnost vyjádřit se k návrhu, ve kterém je uvedena spousta nepravd. A zda také to, co bývalá manželka uvedla, má vliv na určení výše výživného. Může nyní přítel posílat zletilemu synovi výživné na jeho účet? Přítel má s dětmi velmi pěkný vztah, ale podle návrhu to tak nevypadá.
Moc děkuji za odpovědi a přeji pěkný den
.
elvan

Příspěvekod Poradce v pon 22. úno 2010 11:59:38

elvan píše:Dobrý den,
bývalá manželka mého přítele požádala soudně o zvýšení výživného na děti z 5 tisíc na 10 tisíc (dceři je 11 a synovi 18 let, žádost byla podána před jeho plnoletostí). Stávající výživné přítel řádně platí od dubna 2008. Manželka žádá o úhradu zvýšeného výživného zpětně, a to od 1. 1. 2009. Má na to nárok, když za toto období je stanovené výživné řádně placeno? Důvodů na zvýšení uvedla spoustu a mezitím, že já jsem si koupila v loňském roce auto. Žijeme s přítelem a mými dvěma zletilými dětmi, které stále studují, v družstevním bytě. Máme naplánovanou svatbu, další děti neplánujeme. Ráda bych se zeptala, zda má vliv na určení výše výživného má koupě auta (na které jsem dostala peníze od mamky) a také to, že budeme manželé. Zároveň bych chtěla vědět, zda bude mít přítel (možná v době soudu už můj manžel) možnost vyjádřit se k návrhu, ve kterém je uvedena spousta nepravd. A zda také to, co bývalá manželka uvedla, má vliv na určení výše výživného. Může nyní přítel posílat zletilemu synovi výživné na jeho účet? Přítel má s dětmi velmi pěkný vztah, ale podle návrhu to tak nevypadá.
Moc děkuji za odpovědi a přeji pěkný den

Váš přítel samozřejmě bude mít možnost se ke všem tvrzeným skutečnostem vyjádřit a reagovat na ně, jeho bývalá manželka bude muset svá tvrzení doložit. to, že vy jste si koupila auto, by samo o sobě rozhodně nemělo být důvodem pro zvýšení výživného. Posuzovat se bude, zda se od poslední úpravy (v daném případě ke dni 1,1,2009) zvýšily možnosti vašeho přítele a zda se zvýšily potřeby dětí. Výživné pro nezletilé děti lze žádat až tři roky zpětně. Pokud dítě dosáhne zletilosti, měl by rodič posílat výživné přímo tomuto dítěti, pokud se s dítětem nedohodne jinak (v praxi to bývá tak, že otec po dohodě všech zúčastněných dále platí výživné na účet matky). Soud bude ohledně všeho provádět dokazování, vyslechnuty mohou být i děti vašeho přítele, které mohou popsat svůj vztah s otcem.

Změna - aktualizováno: V současné době již není rozlišováno mezi výživným pro nezletilé a zletilé děti. I v případě zletilých dětí lze tedy rozhodovat o výživném za dobu až tří let před podáním žaloby u soudu.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod elvan v pon 22. úno 2010 20:41:24

Děkuji za odpověď. Ještě prosím o informaci, zda to, že budeme manželé, má také vliv na výpočet výše výživného. Společně děti nemáme ani neplánujeme. Žijeme s mými dvěma zletilými dětmi v družstevním bytě. Stanovení výše výživného proběhlo v březnu 2008 a od té doby přítel řádně hradí. Může požadovat bývalá manželka zvýšení zpětně, i když k žádným změnám nedošlo?
Děkuji za reakci.
elvan

PředchozíDalší

Zpět na Výživné