výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod vystavel.david v čtv 03. pro 2009 18:07:51

Dobrý den,
z 1.manželství mám 2 děti - dceru 13 let a syna 10let. Nyní už dlouho žiju s jinou ženou, minulý rok jsme se vzali a máme nyní 3měšíčního syna. Na děti z prvního manželství platím vždy řádně částku 2000Kč.
Jsem nyní v dlouhodobé pracovní neschopnosti - mám vážný pracovní úraz s dlouhodobými následky, kdy min. doba neschopnosti bude 1 rok.
1. otázka - můžu zažádat o snížení výživného, protože jsem na dloudobé pracovní neschopnosti a splácím půjčky z předcházejícího manželství
2. otázka - dcera je nyní v diagnostickém ústavu, exmanželka mi sdělila, že si sama podepsala žádost o umístění, což si myslím, že by vůbec nešlo, protože je jednak nezletilá a jednak by musel někdo dát k tomu podmět. jak to mám udělat, když je tam dcera umístěna dlouhodobě (z důvodu krádeží v supermarketech a záškoláctví) a posílané výživné exmanželka si nechává. Jak je to když o dítě nepečuje nyní, pečuje vlastně o ní diagnostický ústav, musí tedy exmanželka také přispívat nějakou částkou na její pobyt či nikoliv?
Ptám se jen proto, že to výživné na péči o dceru jde vlastně "do kapsy" exmanželky a ne na dceřinu péči.

Děkuji za odpověd.
vystavel.david

Příspěvekod Poradce v čtv 03. pro 2009 18:51:50

vystavel.david píše:Dobrý den,
z 1.manželství mám 2 děti - dceru 13 let a syna 10let. Nyní už dlouho žiju s jinou ženou, minulý rok jsme se vzali a máme nyní 3měšíčního syna. Na děti z prvního manželství platím vždy řádně částku 2000Kč.
Jsem nyní v dlouhodobé pracovní neschopnosti - mám vážný pracovní úraz s dlouhodobými následky, kdy min. doba neschopnosti bude 1 rok.
1. otázka - můžu zažádat o snížení výživného, protože jsem na dloudobé pracovní neschopnosti a splácím půjčky z předcházejícího manželství
2. otázka - dcera je nyní v diagnostickém ústavu, exmanželka mi sdělila, že si sama podepsala žádost o umístění, což si myslím, že by vůbec nešlo, protože je jednak nezletilá a jednak by musel někdo dát k tomu podmět. jak to mám udělat, když je tam dcera umístěna dlouhodobě (z důvodu krádeží v supermarketech a záškoláctví) a posílané výživné exmanželka si nechává. Jak je to když o dítě nepečuje nyní, pečuje vlastně o ní diagnostický ústav, musí tedy exmanželka také přispívat nějakou částkou na její pobyt či nikoliv?
Ptám se jen proto, že to výživné na péči o dceru jde vlastně "do kapsy" exmanželky a ne na dceřinu péči.

Děkuji za odpověd.

Pokud se skutečně vaše možnosti platit výživné dlouhodobě zhoršily, můžete se s bývalou manželkou domluvit na snížení výžviného. Pokud se nedomluvíte, můžete o snížení požádat soud. Jestliže je dcera v ústavu, není důvod platit výživné do rukou matky, ale měl byste platit přímo ústavu. Zavoljte si do ústavu a domluvte se na tom.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod LenkaB v čtv 03. pro 2009 18:55:13

Ještě jednou Vám moc děkuji za odpověď ( i když ne zrovna potěšující :)). I tak jste první, kdo to umí rozumně vysvětlit. Děkujeme. LB
.
LenkaB

Studentka kombinovaného studia na VŠ

Příspěvekod terka_acs v čtv 17. pro 2009 11:54:42

Dobrý den,

je mi 22 let a jsem ve druhém ročníku na VŠ. Studuji kombinovaně v Plzni, ale dojíždím z Prahy. Přednášky mám v týdnu i o sobotách. Odmaturovala jsem v roce 2007, poté jsem si našla své první zaměstnání, protože jsem se nedostala na VŠ - nepřijali mě. Otec poté zažádal o ukončení výživného, souhlasila jsem, měl na to právo. O rok později jsem se dostala na VŠ v Plzni, ale měla jsem i hlavní pracovní poměr, tudíž jsem po mém otci nic nepožadovala. V dubnu 2009 mi skončila v práci smlouva a byla jsem bez zaměstnání. Byla jsem na ÚP a pobírala podporu dva měsíce, během kterých jsem měla zkouškové období. V črvenci jsem si našla brigádu na 3hod. týdně - 300Kč na hodinu. Dohoda o provedení práce. Vydělám si 3600,-Kč měsíčně, ale platím si zdravotní pojištění a jiné věci. Bydlím u matky, které neplatím nájem, vše hradí ona - jsme tak domluvené. Nyní k mému dotazu:
Mám právo dostávat výživné, když studuji kombinovaně v Plzni a dojíždím z Prahy?? Otec tvrdí, že ne. Ale já mám občasné brigády, plus tu, o které jsem psala. Ale náklady na dopravu a učební materiály jsou poměrně drahé a já na to nemám. Máma mi hradí vše,ale víc už také nemá, protože s námi ještě bydlí má 15 letá sestra, která také má své potřeby. Ta se s otcem stýká a jí paltí alimenty. Mě otec tvrdí, že na ně nemám nárok a že mi nic dávat nebude. Jak to tedy je? Já myslela, že jsem prostě student a je jedno, jestli prezenční nebo kombinovaný. S kombinovanou formou jsou mnohdy spojeny větší náklady, protože se dojíždí. A vzhledem k tomu, že mám přednášky i v týdnu, nemohu si najít zaměstnání v Praze ani na částečný úvazek. Nemohla bych zaměstnavateli nabídnout více jak dva dny v týdnu, což pro ně bývá velice málo. Prosím, poraďte mi, nebo mě odkažte na odpověď, pokud jste ji již psal někde jinde.

Děkuji.
terka_acs

Re: Studentka kombinovaného studia na VŠ

Příspěvekod Poradce v čtv 17. pro 2009 12:44:01

terka_acs píše:Mám právo dostávat výživné, když studuji kombinovaně v Plzni a dojíždím z Prahy?? Otec tvrdí, že ne. Ale já mám občasné brigády, plus tu, o které jsem psala. Ale náklady na dopravu a učební materiály jsou poměrně drahé a já na to nemám. Máma mi hradí vše,ale víc už také nemá, protože s námi ještě bydlí má 15 letá sestra, která také má své potřeby. Ta se s otcem stýká a jí paltí alimenty. Mě otec tvrdí, že na ně nemám nárok a že mi nic dávat nebude. Jak to tedy je? Já myslela, že jsem prostě student a je jedno, jestli prezenční nebo kombinovaný. S kombinovanou formou jsou mnohdy spojeny větší náklady, protože se dojíždí. A vzhledem k tomu, že mám přednášky i v týdnu, nemohu si najít zaměstnání v Praze ani na částečný úvazek. Nemohla bych zaměstnavateli nabídnout více jak dva dny v týdnu, což pro ně bývá velice málo. Prosím, poraďte mi, nebo mě odkažte na odpověď, pokud jste ji již psal někde jinde.

Myslím, že výživné byste mohla dostat od soudu přiznané, pokud se s otcem nedohodnete, zkuste ho o placení výživného žalovat. Vzor najdete na stránce Rodina u soudu
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

náležitost výživného

Příspěvekod Stefan v pát 01. led 2010 21:14:59

Dobrý den,
otec dítěte více jak deset let neplnil řádně vyživovací povinnost. Nyní když syn dosáhl věku plnoletosti, tak jej soudkyně nechala podepsat odpuštění dluhu na výživném a to bez možnosti právní porady a možnosti hlubšího porozumění danému problému. má otázka zní - komu náleží dlužná částka za výživné, a může rozhodovat právě dospělé dítě o dluhu, který vznikl na jeho výživném v době jeho nedospělosti?
Stefan

Re: náležitost výživného

Příspěvekod Poradce v ned 03. led 2010 16:32:59

Stefan píše:Dobrý den,
otec dítěte více jak deset let neplnil řádně vyživovací povinnost. Nyní když syn dosáhl věku plnoletosti, tak jej soudkyně nechala podepsat odpuštění dluhu na výživném a to bez možnosti právní porady a možnosti hlubšího porozumění danému problému. má otázka zní - komu náleží dlužná částka za výživné, a může rozhodovat právě dospělé dítě o dluhu, který vznikl na jeho výživném v době jeho nedospělosti?

Výživné jsou peníze dítěte, je-li dítě plnoleté, rozhoduje si o něm samo, včetně případného odpuštění.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod k.dasha v pát 08. led 2010 17:37:36

Dobrý den, chtěla jsem se je mi 18náct,studuju na gymnáziu a žiju s matkou. Otec posílá alimenty matce 3000, ale jedinné co mi matka je platí je kredit.Většinu času tráví u přítele a jídlo nakoupí tak jednou za týden,když se objeví doma.Chtěla bych proto aby výživné posílal otec mě, abych se mohla živit sama.Protože většinu peněž co dostanu na narozeniny, vánoce stejně utratím za jídlo,kdy matka není doma.Chtěla sem se zeptat jestli ji budu muset nějak i přispívat z toho výživného i na nájem apod, nebo bude sačit,když se z toho budu živit,šatit atd sama? Děkuju
k.dasha

Příspěvekod Poradce v pát 08. led 2010 19:11:01

k.dasha píše:Dobrý den, chtěla jsem se je mi 18náct,studuju na gymnáziu a žiju s matkou. Otec posílá alimenty matce 3000, ale jedinné co mi matka je platí je kredit.Většinu času tráví u přítele a jídlo nakoupí tak jednou za týden,když se objeví doma.Chtěla bych proto aby výživné posílal otec mě, abych se mohla živit sama.Protože většinu peněž co dostanu na narozeniny, vánoce stejně utratím za jídlo,kdy matka není doma.Chtěla sem se zeptat jestli ji budu muset nějak i přispívat z toho výživného i na nájem apod, nebo bude sačit,když se z toho budu živit,šatit atd sama? Děkuju

To bude záležet na domluvě s vaší matkou. Matka, i když u ní bydlíte, má vůči vám také vyživovací povinnost, kterou si plní částečně tím, že vás nechává bydlet ve svém bytě, platí elektřinu, vodu a další platby, případně kupuje i jídlo atd. Pokud tedy po vás bude chtít nějaké platby, bude zase ona vám muset platit výživné.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod k.dasha v ned 17. led 2010 17:15:01

Dobrý den chtěla jsem se ještě zeptat, jestli se dá dělat něco s tím,když otec nechce posílat zletilému dítěti výživné,ale jeho matce.Děkuju
k.dasha

PředchozíDalší

Zpět na Výživné