Moorka píše:Dobrý den, obracím se na Vás s ještě jednou otázkou, a to jak je to s nabytím právní moci rozsudku. Myslela jsem, že rozsudek by nabyl právní moci, kdyby se druhá strana neodvolala, tak po té lhůtě 15-ti dnů by rozsudek nabyl právní moci. Ale když se odvolá, tak je to jak? Mám taky zajet na soud a požadovat nějaké razítko o nabytí právní moci? Nejsem si jistá jak to je. Podávala jsem trstní oznámení a na policii mě trochu zmátli.
Děkuji předem nejen za tuto odpověď, ale i za jiné, jsou srozumitelné a včasné.
Každý z účastníků řízení (otec, matka, orgán péče o dítě) má právo podat proti rozsudku odvolání do patnácti dnů od doručení rozsudku. Pokud v uvedené lhůtě nikdo odvolání nepodá, tak rozsudek nabude právní moci. Lhůta pro odvolání se počítá u každého z účastníků zvlášť, lhůta pro právní moc se počítá od okamžiku, kdy byl rozsudek doručen poslednímu z účastníků.
Pokud je ve věci podáno odvolání a odvolací soud rozsudek nezruší (tzn. buď potvrdí rozsudek soudu prvního stupně nebo rozsudek prvního stupně změní), tak rozhodnutí nabývá právní moci okamžikem, kdy je odvolací rozhodnutí doručeno poslednímu z účastníků. Kdy přesně rozsudek nabyl právní moci, vám řeknou na soudu a také vám tam vyznačí právní moc přímo na rozsudek, což budete potřebovat např. pro exekuci nebo i pro vámi popisované trestní oznámení.