výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Odmítnutí placení vyživného

Příspěvekod Zippy v pon 15. úno 2010 20:27:52

Dobrý den,
je mi 20 let a odešel jsem odešel jsem od svojí matky se kterou jsem od rozvodu rodičů žil, odešel jsem kuli tomu že matka neplatila za elektriku, internet, televizy a jídlo. Když jsem jí požádal a vyžívné abych mohl žít sám tak mi řekla že pokuď něco chci ať se s ní soudím. Stále studiji a mám trvalé bydliště stejné jako matka. Otec platí vyživní v pořádku.
Jaké mam podniknout kroky aby matce soud nařídil platit výživné? Musím změnit trvalé bydliště?
Děkuji za jakoukoliv radu.
Zippy

Re: Odmítnutí placení vyživného

Příspěvekod Poradce v úte 16. úno 2010 7:28:53

Zippy píše:Dobrý den,
je mi 20 let a odešel jsem odešel jsem od svojí matky se kterou jsem od rozvodu rodičů žil, odešel jsem kuli tomu že matka neplatila za elektriku, internet, televizy a jídlo. Když jsem jí požádal a vyžívné abych mohl žít sám tak mi řekla že pokuď něco chci ať se s ní soudím. Stále studiji a mám trvalé bydliště stejné jako matka. Otec platí vyživní v pořádku.
Jaké mam podniknout kroky aby matce soud nařídil platit výživné? Musím změnit trvalé bydliště?
Děkuji za jakoukoliv radu.

Trvalé bydliště měnit nemusíte, prostě podejte na matku žalobu, můžete přiměřeně použít některý z našich vzorů.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Hariet v stř 17. úno 2010 12:18:31

Dobrý den,
dceři mého přítele z předchozího manželství je 20 let a stále na ni platí výživné.Absolvovala SOU,kde jeden ročník opakovala .V září 2009 mu bývalá manželka poslala potvrzení o dalším studiu dcery na 3roky.Jedná se o studium DÁLKOVÉ,DISTANČNÍ A VEČERNÍ STUDIUM.Zajímalo by nás,zda je povinen dále platit výživné,když je studium dálkové.Děkuji Hariet
Hariet

Příspěvekod Poradce v stř 17. úno 2010 17:52:31

Hariet píše:Dobrý den,
dceři mého přítele z předchozího manželství je 20 let a stále na ni platí výživné.Absolvovala SOU,kde jeden ročník opakovala .V září 2009 mu bývalá manželka poslala potvrzení o dalším studiu dcery na 3roky.Jedná se o studium DÁLKOVÉ,DISTANČNÍ A VEČERNÍ STUDIUM.Zajímalo by nás,zda je povinen dále platit výživné,když je studium dálkové.Děkuji Hariet

Jestliže se nejedná o řádné studium, ale studium dálkové, nic dceři nebrání v tom, aby chodila do práce. není tedy důvod dále platit výživné nebo alespoň ne v plné výši. Pokud se s dcerou otec nedohodne, může požádat o zrušení výživného.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Pavouk v pon 22. úno 2010 12:45:53

Dobrý den,
snad se ve své otázce nezopakuji...
Před nedávnem jsme si s novou partnerkou pořídili dítě. Navíc jsem s koncem roku přišel o práci a nejsem už schopen pokračovat v placení soudem stanoveného výživného na své dva syny své bývalé ženě. Synové jsou již dospělí. Mohu se se syny dohodnout na nižším výživném (pobírám jisté stálé dávky) nebo musím o snížení soudem stanovené částky opět požádat soud?
Děkuji za odpověď.
Pavouk

Příspěvekod Poradce v pon 22. úno 2010 15:38:45

Pavouk píše:Dobrý den,
snad se ve své otázce nezopakuji...
Před nedávnem jsme si s novou partnerkou pořídili dítě. Navíc jsem s koncem roku přišel o práci a nejsem už schopen pokračovat v placení soudem stanoveného výživného na své dva syny své bývalé ženě. Synové jsou již dospělí. Mohu se se syny dohodnout na nižším výživném (pobírám jisté stálé dávky) nebo musím o snížení soudem stanovené částky opět požádat soud?
Děkuji za odpověď.

Jestliže se syny dohodnete, není žádný důvod, abyste se obracel na soud. Soud by měl ke slovu přicházet vždy až jako poslední možnost. V každém případě ale doporučuji, aby dohoda o snížení výživného byla písemná, nikdy nevíte, zda mezi vámi a syny nedojde v budoucnu k nějakým nesrovnalostem, které by mohly řešit tvrzením, že s vámi žádnou dohodu neuzavřeli.
Poradce
Administrátor
Administrátor

výživné na zletilé dítě

Příspěvekod solitary v úte 23. úno 2010 14:31:53

Dobrý den, na toto téma je tu mnoho otázek a odpovědí, ale prosím o přímou radu. Manžel má výživné strhávané na svou studující dceru exekučně z platu. Jeho účetní ztrhává výživné pouze podle usnesení od soudu a na ústní dohodu nechce přiztoupit, aby se neudělala nikde chyba. Platíme vždy řádně a včas s tím nemáme problém. Jde o to že za pár týdnů má manželova dcera osmnáctné narozeniny. Je studentkou druhého ročníku, s manželem se nestýká a kromě toho že platíme není mezi jimi žádný kontakt. Četla jsem ale ve Vašich odpovědích, že výživné musí být placeno zletilému dítěti. Co tedy máme podniknout aby jsme se nedostali do problémů že peníze posíláme matce a ne dceři? Je třeba požádat opatrovnický soud, který vyřizuje jestli plní manžel platby na výživném, písemně o svolení že budeme posílat výživné dceři nebo musíme informovat přímo dceru a jakou formou. Vztahy jsou mezi nimi velmi špatné a jeho dcera ani nechtěla aby sme jí někdy kontaktovali tak, že by o tom její matka věděla. Jak tedy postupovat? Nechceme dělat zbytečné rozbroje ale ani se nechceme dostat do problému.
Děkuji velice za případnou odpověď a omlouvám se za rozsáhle podaný dotaz.
solitary

Příspěvekod Poradce v úte 23. úno 2010 18:26:37

solitary píše:Dobrý den, na toto téma je tu mnoho otázek a odpovědí, ale prosím o přímou radu. Manžel má výživné strhávané na svou studující dceru exekučně z platu. Jeho účetní ztrhává výživné pouze podle usnesení od soudu a na ústní dohodu nechce přiztoupit, aby se neudělala nikde chyba. Platíme vždy řádně a včas s tím nemáme problém. Jde o to že za pár týdnů má manželova dcera osmnáctné narozeniny. Je studentkou druhého ročníku, s manželem se nestýká a kromě toho že platíme není mezi jimi žádný kontakt. Četla jsem ale ve Vašich odpovědích, že výživné musí být placeno zletilému dítěti. Co tedy máme podniknout aby jsme se nedostali do problémů že peníze posíláme matce a ne dceři? Je třeba požádat opatrovnický soud, který vyřizuje jestli plní manžel platby na výživném, písemně o svolení že budeme posílat výživné dceři nebo musíme informovat přímo dceru a jakou formou. Vztahy jsou mezi nimi velmi špatné a jeho dcera ani nechtěla aby sme jí někdy kontaktovali tak, že by o tom její matka věděla. Jak tedy postupovat? Nechceme dělat zbytečné rozbroje ale ani se nechceme dostat do problému.
Děkuji velice za případnou odpověď a omlouvám se za rozsáhle podaný dotaz.

Jsou dvě možnosti - buď budete dále platit výživné na účet matky, což by v podstatě neměl být problém. Pokud by dcera někdy začala tvrdit, že výživné nedostává, museli byste jí to asi doplatit, ale její matka by peníze musela vrátit vám. Taková situace by ale svědčila už o hodně špatných vztazích.
Pokud to chcete mít právně úplně košer, tak informujte soud, který exekuci nařídil a požádejte,a by změnil své exekuční rozhodnutí tak, aby výživné bylo nadále vypláceno na účet dcery. Bylo by ale dobré, aby tento návrh podala spolu s vámi (nebo i sama) přímo vaše dcera, protože povinný těžko může sám měnit osobu oprávněného.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod solitary v stř 24. úno 2010 9:06:30

Velmi děkuju za tak brzkou ochotu odpovědět a přeji krásný den.
.
solitary

Příspěvekod rayleen v úte 02. bře 2010 21:45:20

Dobrý den! Mám na Vás takovýto dotaz ! V rámci rozvodového řízení otci mého přítele (tehdy ještě nezletilého) byla stanovena vyživovací povinnost ve výši 4.000,- měsíčně. Až do loňského ledna mu otec výživné řádně posílal, od té doby ovšem nezaplatil ani za jeden měsíc, není s ním v kontaktu a nezdržuje se v místě trvalého bydliště. S ohledem na narůstající dlužnou částku by přítel otce chtěl exekuovat, není si ovšem jistý, zda jeho nárok na výživné vůči otci v době před vznikem poledávky nezanikl, protože byl nucen po neúspěchu na VŠ, kterou navštěvoval od střední školy na rok nastoupit do zaměstnání, než byl přijat na VŠ jinou, kterou studuje v současnosti.. V případě, že by vyživovací povinnost otce skutečně zanikla, hrozilo by nebezpečí, že by peníze od otce utracené v rozhodné době musel vrátit ? Vím, že jste tu mnohokrát zmiňovaly, že spotřebované výživné se nevrací, šlo však vesměs o případy, kdy rodič na výživném přeplácel, v tomto případě by zde ale vůbec na dávky výživného nárok nebyl, nejednalo by se tedy o bezdůvodné obohacení ?
Děkuji za odpověď
rayleen

PředchozíDalší

Zpět na Výživné