výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Poradce v stř 03. bře 2010 7:53:22

rayleen píše:Dobrý den! Mám na Vás takovýto dotaz ! V rámci rozvodového řízení otci mého přítele (tehdy ještě nezletilého) byla stanovena vyživovací povinnost ve výši 4.000,- měsíčně. Až do loňského ledna mu otec výživné řádně posílal, od té doby ovšem nezaplatil ani za jeden měsíc, není s ním v kontaktu a nezdržuje se v místě trvalého bydliště. S ohledem na narůstající dlužnou částku by přítel otce chtěl exekuovat, není si ovšem jistý, zda jeho nárok na výživné vůči otci v době před vznikem poledávky nezanikl, protože byl nucen po neúspěchu na VŠ, kterou navštěvoval od střední školy na rok nastoupit do zaměstnání, než byl přijat na VŠ jinou, kterou studuje v současnosti.. V případě, že by vyživovací povinnost otce skutečně zanikla, hrozilo by nebezpečí, že by peníze od otce utracené v rozhodné době musel vrátit ? Vím, že jste tu mnohokrát zmiňovaly, že spotřebované výživné se nevrací, šlo však vesměs o případy, kdy rodič na výživném přeplácel, v tomto případě by zde ale vůbec na dávky výživného nárok nebyl, nejednalo by se tedy o bezdůvodné obohacení ?
Děkuji za odpověď

Pokud váš přítel skutečně pobíral výživné v době, kdy vyživovací povinnost vůči němu netrvala, nemohly by skutečně takto vyplacené částky být posuzovány jako výživné, ale šlo by o bezdůvodné obohacení, které by mělo být vráceno.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod rayleen v čtv 04. bře 2010 13:17:44

Admin píše:
rayleen píše:Dobrý den! Mám na Vás takovýto dotaz ! V rámci rozvodového řízení otci mého přítele (tehdy ještě nezletilého) byla stanovena vyživovací povinnost ve výši 4.000,- měsíčně. Až do loňského ledna mu otec výživné řádně posílal, od té doby ovšem nezaplatil ani za jeden měsíc, není s ním v kontaktu a nezdržuje se v místě trvalého bydliště. S ohledem na narůstající dlužnou částku by přítel otce chtěl exekuovat, není si ovšem jistý, zda jeho nárok na výživné vůči otci v době před vznikem poledávky nezanikl, protože byl nucen po neúspěchu na VŠ, kterou navštěvoval od střední školy na rok nastoupit do zaměstnání, než byl přijat na VŠ jinou, kterou studuje v současnosti.. V případě, že by vyživovací povinnost otce skutečně zanikla, hrozilo by nebezpečí, že by peníze od otce utracené v rozhodné době musel vrátit ? Vím, že jste tu mnohokrát zmiňovaly, že spotřebované výživné se nevrací, šlo však vesměs o případy, kdy rodič na výživném přeplácel, v tomto případě by zde ale vůbec na dávky výživného nárok nebyl, nejednalo by se tedy o bezdůvodné obohacení ?
Děkuji za odpověď

Pokud váš přítel skutečně pobíral výživné v době, kdy vyživovací povinnost vůči němu netrvala, nemohly by skutečně takto vyplacené částky být posuzovány jako výživné, ale šlo by o bezdůvodné obohacení, které by mělo být vráceno.

Děkuji mnohokrát za odpověď, vlastně jste mi potvrdil, co jsem si myslela. Opravte mě, prosím, ale ještě v jedné věci - chápu správně z procesního hlediska, že v případě, že by se rozhodl přítel výživné vymáhat cestou exekuce,
postačí pouze doložit exekuční titul a existenci dluhu, a otázka trvání vyživovací povinnosti by se řešila až v event.incidenčním sporu za předpokladu, že by otec namítl její zánik ?
rayleen

Příspěvekod Poradce v čtv 04. bře 2010 13:59:09

rayleen píše:Děkuji mnohokrát za odpověď, vlastně jste mi potvrdil, co jsem si myslela. Opravte mě, prosím, ale ještě v jedné věci - chápu správně z procesního hlediska, že v případě, že by se rozhodl přítel výživné vymáhat cestou exekuce,
postačí pouze doložit exekuční titul a existenci dluhu, a otázka trvání vyživovací povinnosti by se řešila až v event.incidenčním sporu za předpokladu, že by otec namítl její zánik ?

Ano, je to tak
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Dotaz

Příspěvekod Mar v stř 24. bře 2010 18:33:36

Dobrý den. Mám zletilou dceru. V roce 2006 po maturitě odjela do ciziny z důvodu zkvalitnění jazykových dovedností a tam pracovala, tzn. že neměla nárok na výživné. Po roce se vrátila a nastoupila studium vysoké školy. Toto bylo opětně otci sděleno s tím, že mu znovu začíná vyživovací povinnost v původní výši rozsudku bez navýšení. Po dobu jednoho roku otec, i když nepravidelně, svoji vyživoací povinnost plnil. V současné době téměř 1,5 roku svoji povinnost neplní. Mám dotaz, zda původní určené výživné i po přerušení je platné nebo jestli je opětně nutné požádat soud o nové stanovení výše výživného. Dcera nedosáhla věku 26 let.
Děkuji za zodpovězení dotazu.
.
Mar

Re: Dotaz

Příspěvekod Poradce v stř 24. bře 2010 19:49:40

Mar píše:Dobrý den. Mám zletilou dceru. V roce 2006 po maturitě odjela do ciziny z důvodu zkvalitnění jazykových dovedností a tam pracovala, tzn. že neměla nárok na výživné. Po roce se vrátila a nastoupila studium vysoké školy. Toto bylo opětně otci sděleno s tím, že mu znovu začíná vyživovací povinnost v původní výši rozsudku bez navýšení. Po dobu jednoho roku otec, i když nepravidelně, svoji vyživoací povinnost plnil. V současné době téměř 1,5 roku svoji povinnost neplní. Mám dotaz, zda původní určené výživné i po přerušení je platné nebo jestli je opětně nutné požádat soud o nové stanovení výše výživného. Dcera nedosáhla věku 26 let.

Původní soudem určené výživné je platné, věk s tím nemá nic společného. Podobné případy jsme již řešili v tomto tématu Výživné na zletilé dítě.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: Dotaz

Příspěvekod Mar v stř 24. bře 2010 22:06:48

Admin píše:
Mar píše:Dobrý den. Mám zletilou dceru. V roce 2006 po maturitě odjela do ciziny z důvodu zkvalitnění jazykových dovedností a tam pracovala, tzn. že neměla nárok na výživné. Po roce se vrátila a nastoupila studium vysoké školy. Toto bylo opětně otci sděleno s tím, že mu znovu začíná vyživovací povinnost v původní výši rozsudku bez navýšení. Po dobu jednoho roku otec, i když nepravidelně, svoji vyživoací povinnost plnil. V současné době téměř 1,5 roku svoji povinnost neplní. Mám dotaz, zda původní určené výživné i po přerušení je platné nebo jestli je opětně nutné požádat soud o nové stanovení výše výživného. Dcera nedosáhla věku 26 let.

Původní soudem určené výživné je platné, věk s tím nemá nic společného. Podobné případy jsme již řešili v tomto tématu Výživné na zletilé dítě.

Dobrý den, obracím se na Vás ještě s jedním dotazem. Můžu v tomto případě podat Žalobu na zaplacení (žalobce bude dcera, zastupovat ji budu já na základě plné moci, žalovaný otec). Nebo jak mám dále postupovat. Obrátit se přímo na exekutora, nebo využít elektronického platebního rozkazu? (nemám s touto formou žádné zkušenosti). Děkuji za odpověď.
Mar

Příspěvekod wendy v úte 27. dub 2010 18:44:46

Dobrý den,platím výživné na již zletilou dceru,která letos maturovala.Nevím zda bude pokračovat na vysoké škole,protože nejsme v kontaktu.Pokud by dál nestudovala a nastoupila do zaměstnání,jak se to dozvím?Musím sám žádat o zrušení výživného nebo bude tato povinnost nějakou institucí přerušena?
wendy

Příspěvekod Poradce v úte 27. dub 2010 21:07:07

wendy píše:Dobrý den,platím výživné na již zletilou dceru,která letos maturovala.Nevím zda bude pokračovat na vysoké škole,protože nejsme v kontaktu.Pokud by dál nestudovala a nastoupila do zaměstnání,jak se to dozvím?Musím sám žádat o zrušení výživného nebo bude tato povinnost nějakou institucí přerušena?

Dozvíte se to tak, že se dcery zeptáte. Když vám to odmítne říct, tak je to její problém, protože je na ní, aby doložila, že má na výživné právo. Jestliže dál studovat nebude, vyživovací povinnost zanikne automaticky, nemusíte o to nikde žádat.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Jsem povinnen platit alimenty?

Příspěvekod najicka v čtv 03. čer 2010 12:11:32

Dobrý den,
Muj syn ukončil studium v pololetí a následně se nahlásil na úřad práce. V září by chtěl pokračovat ve studiu. Chtěl bych se zeptat jestli jsem povinnen opět platit alimenty od září?
Předem děkuji za odpověď
najicka

Re: Jsem povinnen platit alimenty?

Příspěvekod Poradce v čtv 03. čer 2010 13:33:30

najicka píše:Dobrý den,
Muj syn ukončil studium v pololetí a následně se nahlásil na úřad práce. V září by chtěl pokračovat ve studiu. Chtěl bych se zeptat jestli jsem povinnen opět platit alimenty od září?
Předem děkuji za odpověď

Přečtěte si předchozí odpovědi, tuto otázku jsme zde již řešili několikrát.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné