marie nová píše:Dobrý den, před několika lety jsem měla soud, ohl. zvýšení výživného na nezl. děti. Tehdy soud proběhl asi rok a půl od podání žádosti a soud určil zvýšení výživného od té doby, kdy bylo o něj zažádáno, tedy od měsíce, kdy byla podána žádost a otec nezl. dětí mi musel vše zpětně uhradit. Nyní jsem se od svých dvou kamarádek dozvěděla, že i přesto, že podaly žádost před rokem, soud určil zvýšení výživného až od data, kdy proběhl soud. Je to možné? Já čekám na soud o zvýšení výživného již více jak rok, a přeci není vinnou mojí a ani mých dětí, že soudu tak dlouho trvá, než začne jednat. Přijde mi to nesprávné a jsem přesvědčena, že mohu trvat na tom, aby zvýšené výživné bylo od data, kdy jsem o něj zažádala. Velmi děkuji za odpověď.
U zletilých dětí lze výživné přiznat nejdříve od okamžiku, kdy byla podána žaloba na soud. U nezletilých dětí lze výživné přiznat až tři roky zpětně přede dnem, kdy byl u soud podán návrh na určení nebo změnu výše výživného. To ale neznamená, že soud tak udělat musí. Soud zvýší výživné ode dne, kdy skutečně nastaly důvody ke zvýšení výživného. Jsou matky, které žádají o zvýšení výživného klidně 3 měsíce po posledním rozsudku. Pak samozřejmě není důvod ke zvýšení výživného vůbec a nebo pokud ten důvod je, tak až od pozdějšího data. Soud při zvýšení výživného zkoumá, jak se od posledního rozhodnutí o výživném změnily na jedné straně potřeby dětí a na druhé straně možnosti rodiče. Potřeby dětí se v podstatě pouze zvyšují, ale možnosti rodiče se mohou buď zvýšit (má větší plat nebo mu odpade další vyživovací povinnost) nebo snížit (nižší plat, další vyživovací povinnost atd.). Všechny tyto možnosti musí soud zvažovat a podle nich rozhodnout nejen o výši výživného, ale i o okamžiku, od kterého má být změna výše výživného provedena. Doporučuji nedávat na zkušenosi kamarádek, každý případ je individuální.
Změna - aktualizováno: V současné době již není rozlišováno mezi výživným pro nezletilé a zletilé děti. I v případě zletilých dětí lze tedy rozhodovat o výživném za dobu až tří let před podáním žaloby u soudu.