výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

výživné zletilé

Příspěvekod Martas2712 v pon 21. čer 2010 12:35:37

Dobrý den potřebuji poradit.Dcera se rozhodla že bude bydlet u mne (otce) jelikož si nerozumí s matkou a jejim novim přítelem,došlo k tomu že ji i fyzicky a psychycky napadali a nic ji matka nekupovala,když jsem ji koupil něco na sebe tak to jeji matka nosila atd...Tak jsem vyběhával opatrovnictví a když už měl být soud tak se dcera rozhodla že půjde zpět k matce.Nechtěl jsem ji v tom bránit a zrušil jsem tedy následné přelíčení ale matka ji zpátky prostě nevzala i když ji mněla v opatrovnictví.Šla tedy bydlet ke svému příteli kde bydlí dosud.Její přítel vydělává,dceři bude za týden 18 let ale nemá u něj trvalé bydliště a rozhodla se že půjde na nástavbu.její matka(má exmanželka)nyní žádá o zvýšení výživného na dceru,sama má dobře placené zaměstnání a dceři nepřispěje ani korunu.Chápu že má dcera vyšší finanční nároky ale připadá mi nespravedlivé abych podporoval dceru sám,myslim že by jsme tedy měli dávat s exmanželkou dceři stejnym dílem a mám strach že soud rozhodne tak že já budu platit dceři vyšší výživné a exmanželka ji nedá prostě ani vyndru ze svého.Řešim to hlavně proto že jsem podruhé šťastně ženatý již 12 let a mám teď 9 letou dceru která má také vysoké fin. nároky a navíc mám vysokou hypotéku na byt a nevim jak to utáhnu.Kdybych platil s exmanželkou výživné napůl tak by to šlo a bylo by to rozumné.Předem děkuji za radu.
Martas2712

Re: výživné zletilé

Příspěvekod Poradce v pon 21. čer 2010 17:43:53

Martas2712 píše:Dobrý den potřebuji poradit.Dcera se rozhodla že bude bydlet u mne (otce) jelikož si nerozumí s matkou a jejim novim přítelem,došlo k tomu že ji i fyzicky a psychycky napadali a nic ji matka nekupovala,když jsem ji koupil něco na sebe tak to jeji matka nosila atd...Tak jsem vyběhával opatrovnictví a když už měl být soud tak se dcera rozhodla že půjde zpět k matce.Nechtěl jsem ji v tom bránit a zrušil jsem tedy následné přelíčení ale matka ji zpátky prostě nevzala i když ji mněla v opatrovnictví.Šla tedy bydlet ke svému příteli kde bydlí dosud.Její přítel vydělává,dceři bude za týden 18 let ale nemá u něj trvalé bydliště a rozhodla se že půjde na nástavbu.její matka(má exmanželka)nyní žádá o zvýšení výživného na dceru,sama má dobře placené zaměstnání a dceři nepřispěje ani korunu.Chápu že má dcera vyšší finanční nároky ale připadá mi nespravedlivé abych podporoval dceru sám,myslim že by jsme tedy měli dávat s exmanželkou dceři stejnym dílem a mám strach že soud rozhodne tak že já budu platit dceři vyšší výživné a exmanželka ji nedá prostě ani vyndru ze svého.Řešim to hlavně proto že jsem podruhé šťastně ženatý již 12 let a mám teď 9 letou dceru která má také vysoké fin. nároky a navíc mám vysokou hypotéku na byt a nevim jak to utáhnu.Kdybych platil s exmanželkou výživné napůl tak by to šlo a bylo by to rozumné.Předem děkuji za radu.

Vyživovací povinnost vůči dceři máte samozřejmě oba. Pokud soud bude o žádosti o zvýšení výživného rozhodovat, bude stejně moci rozhodnout jen o období, kdy dcera žila u matky. Není důvod, abyste platil výživné do rukou matky, pokud u ní dcera nežije. Na výši dalšího výživného se pak musíte dohodnout přímo s dcerou, která již bude zletilá.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Martas2712 v pon 21. čer 2010 19:13:03

Mockrát děkuji za odpověď.Je mi jasné že nebudu dávat výživné do rukou matky ale o to tady nejde.Zajímá mne jak to bude když já budu dál dceři platit a matka ji nedá ani korunu např.dcera půjde zažádat o zvýšení výživného (např kvůli studiu,atd.)zvíší mi tedy alimenty ale já budu platit holce jak mourovatej a exmanželka je z toho tedy venku či co?Dcera s exmanželkou totiž také nehne aby ji něco dala.Jedná se mi o dobu dokud neskončí školu,pak pro mne vyž.pov.zaniká. Děkuji
.
Martas2712

Příspěvekod Poradce v pon 21. čer 2010 19:28:53

Martas2712 píše:Mockrát děkuji za odpověď.Je mi jasné že nebudu dávat výživné do rukou matky ale o to tady nejde.Zajímá mne jak to bude když já budu dál dceři platit a matka ji nedá ani korunu např.dcera půjde zažádat o zvýšení výživného (např kvůli studiu,atd.)zvíší mi tedy alimenty ale já budu platit holce jak mourovatej a exmanželka je z toho tedy venku či co?Dcera s exmanželkou totiž také nehne aby ji něco dala.Jedná se mi o dobu dokud neskončí školu,pak pro mne vyž.pov.zaniká. Děkuji

Jestliže matka nebude dceři výživné platit dobrovolně, může ji dcera o výživné žalovat a pak proti ní případně vést i exekuci. Pokud bude soud vyměřovat výživné vám, přihlédne samozřejmě i k vyživovací povinnosti matky (bez ohledu na to, jestli o výživném ze strany matky bude samostatně soudem rozhodováno či nikoliv). Rozhodně to nebude tak, že by soud při výpočtu výživného počítal jen s vámi.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Martas2712 v pon 21. čer 2010 19:43:06

Tak to jste mne uklidnil mockrát děkuji :D

Martas2712

Příspěvekod marie nová v ned 18. črc 2010 10:19:52

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz:
Mám dvě děti, nezletilé a zletilé. V červnu 2009 jsem podala návrh na zvýšení výživného na dceru, a syn jelikož je zletilý si podal žádost sám. U dcery poslední soud proběhl nyní v lednu 2010, kde se výživné zvýšilo, avšak u syna stále čekáme. Otec však rozhodnutí soudu neakceptuje ( odvolal se ), na dceru mi stále posílá 950,-Kč a na syna 1.050,-Kč, celkem dostávám tedy 2.000,-Kč měsíčně. Syn se občas s otcem vídá a asi před půl rokem mu otec navrhl, že když bude potřebovat, tak není problém mu nějaké peníze zaslat, ale pouze jemu. Přiměl ho udělat si účet, kam šel s ním, a za poslední půl rok mu tam zaslal 3x po 2.000,-Kč. Vysloveně synovi řekl, že mu to bude dávat jako kapesné, že to s výživným nemá nic společného. Jelikož byla takováto domluva, já to akceptovala a nikdy jsem se o tyto peníze nezajímala. Nyní však došlo k tomu, čehož jsem se obávala. Jak jsem již uvedla, v současné době se soudím se s otcem dětí o výživné na dceru a otec dětí mi vzkázal, že to není pravda, že mi na dceru platí 950,-Kč, ale 2.000,-Kč a další 2.000,-Kč zasílá synovi. Můj dotaz je následující:
Je pravda, že měsíčně mám na účtě 2.000,-Kč, ale stále to beru jako výživné na dvě děti, a na tom trvám. Takto to určil soud v roce 2001, kde je uvedeno, že výživné na děti bude hrazeno k rukám matky, a to by mělo být přeci rozhodující. Je tedy možné, aby při odvolacím soudu pak tvrdil, že mi na dceru platí 2.000,-Kč měsíčně a soud to uznal????
Velmi děkuji za odpověď.

marie nová

Příspěvekod Poradce v ned 18. črc 2010 11:00:00

marie nová píše:Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz:

Je pravda, že měsíčně mám na účtě 2.000,-Kč, ale stále to beru jako výživné na dvě děti, a na tom trvám. Takto to určil soud v roce 2001, kde je uvedeno, že výživné na děti bude hrazeno k rukám matky, a to by mělo být přeci rozhodující. Je tedy možné, aby při odvolacím soudu pak tvrdil, že mi na dceru platí 2.000,-Kč měsíčně a soud to uznal????
Velmi děkuji za odpověď.

Soud s největší pravděpodobností započítá platby, které byly zaplaceny na synův účet, na výživné pro syna. Jestliže ale za půl roku posla celkem 6000,- Kč, vychází to 1.000 Kč na měsíc. Pokud tedy tvrdí, že ty dva tisíce, co posílá vám, jsou výživné na dceru, je trochu nelogické, proč by na nezletilou dceru měl platit dvakrát více, než na zletilého syna. Platby by tedy sice měly být započítány na výživné pro syna, já bych ale jako soudce rozhodně nevěřil tomu, že na dceru je placeno 2000,- Kč. Jak se k tomu postaví soud ve vašem konkrétním případě, to nevím.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Dasah v stř 21. črc 2010 10:12:26

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat jak je to s výživném na dceru, která ukončila letos v květnu střední školu. Pokud si dcera od září nenajde práci a bude hlášena na uřadě práce od kterého nemá nárok na podporu v nezaměstanosti. Má dcera stále nárok požadovat od otce peníze na výživné, nebo ji musi už živit sama matka u které žije?

Děkuji za odpověď
Dasah

Příspěvekod Poradce v stř 21. črc 2010 10:53:46

Dasah píše:Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat jak je to s výživném na dceru, která ukončila letos v květnu střední školu. Pokud si dcera od září nenajde práci a bude hlášena na uřadě práce od kterého nemá nárok na podporu v nezaměstanosti. Má dcera stále nárok požadovat od otce peníze na výživné, nebo ji musi už živit sama matka u které žije?

Děkuji za odpověď

Nemusí ji život ani otec ani matka, musí se o sebe postarat sama. to, zda jí něco přispějí rodiče, záleží jen na dohodě.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Výživné od otce

Příspěvekod Lea v pon 02. srp 2010 10:19:50

S matkou jsem se od otce odstehovala. Dva roky mi dával minimální penize 200 - 500 kč lepe řeceno když jsem so ho doprosovala.Před pul rokem jsem mu řekla jestli mi nemuze dát 2000 tisíce na skolu a potřeby jako jídlo atd. Sám od sebe mi peníze nedá. Musím mu o ne pořád říkat. Bál se že zažádám o výživné u soudu. Minulý měsíc mi nedal vubec. Pořád říká neco za neco. Jáké mám právo nebo povinnosti k otci jestli, že jsem zletilá, studuji a trvalé bydliště mám jinde?
Můžu zažádat o výživné ikdyž nejsou moji rodiče rozvedený?
Lea

PředchozíDalší

Zpět na Výživné