výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: Výživné od otce

Příspěvekod Poradce v pon 02. srp 2010 10:59:01

Lea píše:S matkou jsem se od otce odstehovala. Dva roky mi dával minimální penize 200 - 500 kč lepe řeceno když jsem so ho doprosovala.Před pul rokem jsem mu řekla jestli mi nemuze dát 2000 tisíce na skolu a potřeby jako jídlo atd. Sám od sebe mi peníze nedá. Musím mu o ne pořád říkat. Bál se že zažádám o výživné u soudu. Minulý měsíc mi nedal vubec. Pořád říká neco za neco. Jáké mám právo nebo povinnosti k otci jestli, že jsem zletilá, studuji a trvalé bydliště mám jinde?
Můžu zažádat o výživné ikdyž nejsou moji rodiče rozvedený?

Výživné po otci můžete žádat, i když nejsou rodiče rozvedeni. Přiměřeně můžete použít třeba tento vzor. Jinak si pročtěte předchozí příspěvky v tomto témat, o výživném pro zletilé děti bylo napsáno už opravdu dost.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod LadikDOB v ned 15. srp 2010 12:12:24

Dobrý den,
zajímá mě výživné na 2 zletilé děti studující VŠ, které jsou dětmi vysokého představitele státu (poslance). Počítá se do výživného i příplatky a paušální náhrady, která nejsou zdaněny? Čistá mzda je pak celkově vyšší než hrubá mzda... Nebo co se u takového člověka započítává do vypočtení výživného a jaká částka výživného může u takového člověka činit? děkuji za informaci
LadikDOB

pomoc

Příspěvekod edita v stř 18. srp 2010 20:27:47

MAME DCERU TA MELA 17.3 2010 18LET NEZ MELA 18 TAK JSME JU MUSELI DAT DO PSYCHIATRICKE LECEBNY BRALA DROGY PILA ALKOHOL ROZBIJELA NAM BYT CHODILA PO NOCICH NEKDY DOSLA I PO 3 DNECH KDYZ DOSLA Z LECEBNI TAK TO BYLO DOBRE 2 TYDNY PUSTILY JU DEN PRED 18.ZASE SE SCHAZI S TOU PARTIOU NEPRIDE DOM TREBA 5 DNI PRI JE PLNOLETA NEVIME KAM CHODI ANI KDE SPI OPAKOVALA ROCNIK TAKZE TED MBY MELA SKONCIT DRUCHY ALE JELIKOZ SE TOMU NEVENOVALA MA MALO ZNAMEK Z MATEMATIKY A OBCANKY TAK BUDE DELAT OPRAVKY .RYKA ZE MI JU MUSIME ZIVIT ONA NEMUSI NIC DELAT A MI SME POVINNY SE O NU STARAT A DAVAT JI PENIZE MAME DOMA MLADCI DCERU PO AUTONEHODE MELA PORANENI CENTRALNEHO MOZKU TU OBVINUJE ZE TA MUZE ONA ZE NEMA ZNAMKY NEBO SE JI JEDNOU PO 1 ROKU VENOVALA A TO 20 MIN.BERE JI VEDCI OBLECENI ZE ONA TO STEJNE NEPOTREBUJE RIKA JI ZE JE RETARD( DCERA PO NEHODE SE VSE UCI OD ZNOVA JEN NA OKRAJ A MA PROBLEM S NOVOPAMETI).Z JEJI BANDY SE MI VYHRAZEJI SMRTI ONA NAS VSUDE POMLOUVA ZE SME ZLI ZE KDYZ MA DOMA POMAHAT NECO UDELAT ZE NENI OTROK ZE JU MAME JEN NATO TO TAKOVEMU DITETI MAME TAKY PLATIT VYZIVNE I KDYZ NEMA O NAS ZAJEM A JEN NAM UBLIZUJE A HLAHNE I TE POSTIZENE DCERY CHCEME JU VYDEDIT NEBO SE BOJIME ZE SI VEME NEJAKOU PUJCKU A DOJDE EXEKUCE NEBO DOJDOU K NAM JEJI KUMPANI A U KRADOU NAM TO MALO CO MAME PORADTE NAM S TYM VYZIVNYM A VYDEDENIM MANZEL MA CISTEHO 11500 A JA BERU OPATROVNE 5000 ALE DCERA MA STALE STVRTY STUPEN NEBO JSME SE ODVOLALI A SOCIALNI DAVKY BERU 10000 PROSIM PORADTE POMOZTE Z TETO SITUACE PSICHICKY SME UZ NA DNE A ZAKONY CHRANIOU JU A NE NAS DEKUJEME :cry: PROSIM ODPOVEZTE PORADTE
Naposledy upravil edita dne čtv 26. srp 2010 12:19:12, celkově upraveno 1
edita

Příspěvekod Poradce v sob 21. srp 2010 18:51:54

LadikDOB píše:Dobrý den,
zajímá mě výživné na 2 zletilé děti studující VŠ, které jsou dětmi vysokého představitele státu (poslance). Počítá se do výživného i příplatky a paušální náhrady, která nejsou zdaněny? Čistá mzda je pak celkově vyšší než hrubá mzda... Nebo co se u takového člověka započítává do vypočtení výživného a jaká částka výživného může u takového člověka činit? děkuji za informaci

Domnívám se, že by se do příjmu mělo započítat vše, samozřejmě je ale na druhou stranu třeba zohlednit i výdaje, které s funkcí souvisejí.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Re: pomoc

Příspěvekod Poradce v sob 21. srp 2010 19:02:36

Pokud dcera studuje a připravuje se tak na budoucí povolání, tak ji živit musíte. Můžete ale požádat soud, aby výši výživného upravil, protože dítě na druhou stranu je povinno rodičům projevovat úctu a pomáhat jim. jestliže se dcera chová tak, jak to popisujete, mohlo by to být i důvodem k omezení výše výživného. Také není nikde psáno, že ji musíte u sebe nechat bydlet. (jestliže doma dělá takové problémy, můžete ji i z bytu vykázat.

Poradce
Administrátor
Administrátor

vyzivne od rodice sverenemu do pece

Příspěvekod Lyon v pát 01. říj 2010 18:18:16

Dobry den,

nastala u me neprijemna situace.Jsem student vysoke skoly.Rodice jsou rozvedeni uz nekolik let a byl jsem sveren do pece matky.K matce jezdim casteji,jelikoz ji jsem sveren do pece.Pere mi pradlo a podobne veci,proto mi dava mene penez nez otec,u ktereho jsem mene casto,i kdyz mame lepsi vztahy,ale to je jedno.Nedavno ale doslo mezi mnou a matkou k hadce.Jelikoz je matka tvrdohlava a nedokaze pripustit chybu,prestala mi posilat penize,kdyz jsem napsal,ze prijedu o vikendu domu,nic mi neodepsala a kdyz jsem prijel domu,cely vikend se tu neobjevila a musel jsem jet k otci,abych mel aspon nejake ciste veci.Ted jsem zavisly jen na otci.

Podle me timto matka neplni svou vyzivovaci povinnost,kterou by mely mit oba rodice,bez ohledu na to,komu jsem sveren do pece.Chci se tedy zeptat,jak mam postupovat,jestli mam matku zalovat nebo co mam delat,v pravu se nevyznam.Dekuji za jakoukoli radu
Lyon

Re: vyzivne od rodice sverenemu do pece

Příspěvekod Poradce v pát 01. říj 2010 22:04:45

Lyon píše:Dobry den,

nastala u me neprijemna situace.Jsem student vysoke skoly.Rodice jsou rozvedeni uz nekolik let a byl jsem sveren do pece matky.K matce jezdim casteji,jelikoz ji jsem sveren do pece.Pere mi pradlo a podobne veci,proto mi dava mene penez nez otec,u ktereho jsem mene casto,i kdyz mame lepsi vztahy,ale to je jedno.Nedavno ale doslo mezi mnou a matkou k hadce.Jelikoz je matka tvrdohlava a nedokaze pripustit chybu,prestala mi posilat penize,kdyz jsem napsal,ze prijedu o vikendu domu,nic mi neodepsala a kdyz jsem prijel domu,cely vikend se tu neobjevila a musel jsem jet k otci,abych mel aspon nejake ciste veci.Ted jsem zavisly jen na otci.

Podle me timto matka neplni svou vyzivovaci povinnost,kterou by mely mit oba rodice,bez ohledu na to,komu jsem sveren do pece.Chci se tedy zeptat,jak mam postupovat,jestli mam matku zalovat nebo co mam delat,v pravu se nevyznam.Dekuji za jakoukoli radu

Jestliže jste vysokoškolák, tak jste plnoletý a rozhodně tedy nejste nikomu svěřen do péče, žijete si již na vlastní triko. Vyživovací povinnost vůči vám, pokud studujete, mají oba rodiče. Pokud ji jeden z nich neplní, můžete ho o výživné žalovat (určitě na těchto stránkách najdete více podrobností, nechci se opakovat). Na druhou stranu, žádné soudy mezilidské vztahy nezlepší. Zvažte, jestli se vám vyplatí matku žalovat nebo spíš ustoupit, domluvit se s ní a obnovit dobré vztahy.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod dalik66 v čtv 07. říj 2010 8:01:00

Dobrý den, dceři mé ženy je 19 let a již rok s námi nežije ve společné domácnosti a nemá u nás ani trvalé bydliště(bydlí neznámo kde) v lednu skončila studium a přihlásila se na úřad práce. V současné době jsme se dozvěděli, že opět zahájila studium. Po předchozích zkušenostech, ale nejsme přesvědčeni, že toto studium dokončí. Spíše máme pocit, že jí někdo poradil, aby začala studovat, když nemá práci a mohla od nás požadovat výživné. Chtěl bych se tedy zeptat jestli v případě, že podá návrh na určení výživného má na toto výživné nárok? Ještě jedna poznámka, protože jak jsem uvedl je to dcera mé ženy a tudíž má otce, který na ní výživné do ukončení studia platil, vztahuje se povinnost platit výživné v uvedeném případě i na něj a pokud ano musí o něj opět dcera žádat anebo je to automatické? Děkuji za odpověď.
Dalibor Hakl
.
dalik66

Příspěvekod dalik66 v čtv 07. říj 2010 8:02:20

Dobrý den, dceři mé ženy je 19 let a již rok s námi nežije ve společné domácnosti a nemá u nás ani trvalé bydliště(bydlí neznámo kde) v lednu skončila studium a přihlásila se na úřad práce. V současné době jsme se dozvěděli, že opět zahájila studium. Po předchozích zkušenostech, ale nejsme přesvědčeni, že toto studium dokončí. Spíše máme pocit, že jí někdo poradil, aby začala studovat, když nemá práci a mohla od nás požadovat výživné. Chtěl bych se tedy zeptat jestli v případě, že podá návrh na určení výživného má na toto výživné nárok? Ještě jedna poznámka, protože jak jsem uvedl je to dcera mé ženy a tudíž má otce, který na ní výživné do ukončení studia platil, vztahuje se povinnost platit výživné v uvedeném případě i na něj a pokud ano musí o něj opět dcera žádat anebo je to automatické? Děkuji za odpověď.
Dalibor Hakl
dalik66

Příspěvekod Poradce v čtv 07. říj 2010 9:33:47

dalik66 píše:Dobrý den, dceři mé ženy je 19 let a již rok s námi nežije ve společné domácnosti a nemá u nás ani trvalé bydliště(bydlí neznámo kde) v lednu skončila studium a přihlásila se na úřad práce. V současné době jsme se dozvěděli, že opět zahájila studium. Po předchozích zkušenostech, ale nejsme přesvědčeni, že toto studium dokončí. Spíše máme pocit, že jí někdo poradil, aby začala studovat, když nemá práci a mohla od nás požadovat výživné. Chtěl bych se tedy zeptat jestli v případě, že podá návrh na určení výživného má na toto výživné nárok? Ještě jedna poznámka, protože jak jsem uvedl je to dcera mé ženy a tudíž má otce, který na ní výživné do ukončení studia platil, vztahuje se povinnost platit výživné v uvedeném případě i na něj a pokud ano musí o něj opět dcera žádat anebo je to automatické? Děkuji za odpověď.
Dalibor Hakl

O tom tady v tomto tématu bylo už napsáno poměrně dost - pokud soud dospěje k závěru, že si dítě znovuzahájením studia zvyšuje kvalifikaci a získává si tak lepší možnosti pro uplatnění v dalším životě, tak vyživovací povinnost rodičů trvá. Jestliže ale dítě střídá školy, evidentně žádnou nedokončí, nebo třeba i dokončí, ale jde studovat dál, tak by takhle mohla trvat vyživovací povinnost rodičů donekonečna, což je samozřejmě nesmysl a soud by dítěti právo na výživné nepřiznal. Pokud tedy po vás dcera výživné požadovat bude a nedohodnete se, bude vás (pokud na výživném bude trvat) muset žalovat a záleží na soudu, jak všechny okolnosti zhodnotí. To samé platí i pro otce, tomu již vyživovací povinnost zanikla v okamžiku, kdy dcera ukončila předchozí studium a pokud by nyní dcera po něm znovu chtěla výživné, platí to, co pro vás - tedy buď se dohodnou nebo ho bude muset žalovat.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné