od Clinty v pát 16. dub 2010 19:08:24
Přeji hezký den.
S manželem nejsme rozvedeni, jen se odstěhoval ke svým rodičům, a přestože máme půjčky na mé jméno, mi dal výživné 3000 Kč, ale já jsem onemocněla, a jsem v plném invalidním důchodu, a máme 17-ti letou dceru jenž žije se mnou. Splátky půjček převyšují můj příjem 9000 Kč, ale ze dvou platů jsme to zvládali.
Byla jsem u právničky, která mi doporučila buď rozvod a následné vypořádání SJM, což ale může trvat dlouho, nebo si zajít na městský úřad, kde mi pomohou s výživným...o půjčkách tam však nemám mluvit.
A mně zatím již klepou exekutoři na dveře. Nebo neplatit s tím, že následně nám oboum budou strhávat peníze z platu( důchodu)Mně je ovšem jasné, že se nám tím dluhy zdvojnásobí.
Dohoda s mužem není možná, jelikož právě kvůli penězům vznikly naše rozepře,jelikož on vůbec nemá představu jak na tom jsme, jen doma jedl a spal, a o nic se nestaral, a pokud mi došli peníze, tak to nechápal a hádali jsme se.
Dluhy vznikly z koupě malého bytu, a jeho dřívějšího neplacení alimentů na děti z bývalého manželství, které mu právě v době, kdy jsme splolu začali žít, počali strhávat, a nato si jeho bývalá žena nechala výživné navýšit- což se jí podařilo, přestože ona byla znovu provdaná za muže, jenž bral 40 000 Kč měsíčně, a ten můj si kvůli nemoci nemůže vybírat práci, a tak pobírá tak 10 000 Kč. Za 8 let výživné navyšovali asi 4x, bez ohledu na mé děti, avšak s přihlédnutí k mému (ubohému) platu.
Přitom co se týče přídavků na mé děti, započítávali nám jeho příjem celý- jako by alimenty neměl- takže jsem bez nároku.
Neměli jsme pak na živobytí a placení půjčky na byt, pak přišlo třeba vyúčtování služeb za byt ve výši 15000 Kč, a tak jsem si půjčila. Srazili mu z platu 6000 Kč na dluh na výživném a měli jsme dluh na nájmu..tak jsem si zas půjčila. Nato mu opět zvýšili alimenty rok zpětně..tak jsem znovu půjčila....A dál si to umíte představit. Vybrala jsem z kreditky abych zaplatila půjčku a.t.d.,a doufala že jednou se nějaká ta půjčka musí splatit a bude líp. Ale nebylo. Mé 2 děti žili v chudobě, ale měli zajištěný byt až tu nebudu, a já to všechno zvládala. Pak přišla nemoc, a manžel mne opustil. Teď tedy chodím k psychiatrovi a nemohu ani spát starostmi. Byt jsem raději nechala napsat na zletilého syna a žijem všichni 3 ve 2kk, takže prodat jej taky nemohu.
Z důchodu tento měsíc jsem zaplatila ty nejhorší dluhy, kde jsem se dohodla na nějaké splátce jen aby mne nežalovali. Moc mi nezbylo, ale pak, když jsem nakoupila vše co doma chybělo, zaplatila dceři léky, pak něco do školy...a náhle se stalo, že mám 12,- Kč, a to budu mít důchod za 3 týdny!
Manžel dude za 4 dny brát výplatu. Ani advokátka mi nepomohla, a já nevím co dělat, aby si ji nenechal pro sebe. Neplatí ani nájem- nic.
Prostě: Nevím, jak dostat z muže peníze na naše společné půjčky, když nejsme rozvedeni, na soudy nemám, a on neuznává, že má na dluzích nějaký podíl.
Velice se omlouvám: Chtěla jsem se zeptat stručně, i jsem marně hledala odpověď, a je ztoho román. Moc Vás prosím odpusťte mi to. Vím, že asi budu napomenuta. Snad si někdo udělá čas na mé litanie a předem se mu( jí) moc omlouvám a prosím o radu.
Předběžné opatření má advokátka rovnou zavrhla- prý to stojí moc peněz- a tak opravdu nevím co dál. Snad mi něco poradíte Vy, i když asi je můj případ konkrétní až moc, což jsem fakt neměla v úmyslu.
Za případnou radu Vám předem upřímně děkuji, a jsem spozdravem Táňa Palátová