výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod martinjirka v čtv 14. říj 2010 15:43:11

Pokud bych chtěla soudu doložit důkaz o tom,že otec pracuje načerno a měla bych s tímto zjištěním nějaké náklady,můžu u jednání zažádat i o proplacení těchto výdajů?
martinjirka

Příspěvekod Poradce v čtv 14. říj 2010 17:32:05

martinjirka píše:Pokud bych chtěla soudu doložit důkaz o tom,že otec pracuje načerno a měla bych s tímto zjištěním nějaké náklady,můžu u jednání zažádat i o proplacení těchto výdajů?

Jen pokud je soud uzná za účelné.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

zletilá studuje i pracuje, platit dál nebo ne ?

Příspěvekod lara v pon 18. říj 2010 9:39:50

Dobrý den, dcera má 21let, vyučila se a ted nastoupila na dvoulete maturitni denni studium. Jiz 3 roky zije sama v podnajmu a brigadne pravidelne pracuje take 3 roky, kam dochazi do zamestnani temer denne. Jeji pravidelny mesicni vydelek, cini cca 8000 - 10000,-kc. I tak, nadale pozaduje placeni vyzivneho. Ma na vyzivne stale narok, nebo ne?
lara

Re: zletilá studuje i pracuje, platit dál nebo ne ?

Příspěvekod Poradce v pon 18. říj 2010 11:03:10

lara píše:Dobrý den, dcera má 21let, vyučila se a ted nastoupila na dvoulete maturitni denni studium. Jiz 3 roky zije sama v podnajmu a brigadne pravidelne pracuje take 3 roky, kam dochazi do zamestnani temer denne. Jeji pravidelny mesicni vydelek, cini cca 8000 - 10000,-kc. I tak, nadale pozaduje placeni vyzivneho. Ma na vyzivne stale narok, nebo ne?

Jestliže to je zvyšování kvalifikace, které dosáhla vyučením a není to dálkové studium, tak vyživovací povinnost rodičů trvá. Je třeba ale samozřejmě přihlédnout k tomu, že je schopna se o sebe přinejmenším zčásti i při studiu postarat sama, takže výživné by asi nebylo tak vysoké jako v jiných případech. Jinak tato problematika tu již byla rozebírána, přečtěte si předchozí příspěvky v tomto tématu.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Jarda v úte 02. lis 2010 14:54:10

Dobrý den, jsem ve svízelné situaci, kdy jsem byl dobou doucel přejít z pracovního poměru na OSVČ, takto pracuji již rok a nežádal jsem o snížení výživného na rozvedenou manželku (2000,-) a dítě (2500,-). Vzhledem finanční situaci v ČR mé výdělky nejsou moc valné a tak se pohybuji na hranici nouze. Exmanželka si zažádala o navýšení výživného na dítě z 2500,- kč na 3500,- Kč. U soudu mě začali rozebírat, jako bych někoho zavraždil, bylo mi sdělělno, že by bylo pro mě dobré, kdybych se s ex dohodl, ale jak se mám dohodnou, když prostě nemám na další zvýšení...? Paradox, že exmanželka má vše co potřebuje, byt, auto a rodiče milionáře, tak se mi jen vysmívá. Dá se s tím něco dělat, jsem dost bezradný.

Jarda

Příspěvekod Poradce v úte 02. lis 2010 15:34:23

Jarda píše:Dobrý den, jsem ve svízelné situaci, kdy jsem byl dobou doucel přejít z pracovního poměru na OSVČ, takto pracuji již rok a nežádal jsem o snížení výživného na rozvedenou manželku (2000,-) a dítě (2500,-). Vzhledem finanční situaci v ČR mé výdělky nejsou moc valné a tak se pohybuji na hranici nouze. Exmanželka si zažádala o navýšení výživného na dítě z 2500,- kč na 3500,- Kč. U soudu mě začali rozebírat, jako bych někoho zavraždil, bylo mi sdělělno, že by bylo pro mě dobré, kdybych se s ex dohodl, ale jak se mám dohodnou, když prostě nemám na další zvýšení...? Paradox, že exmanželka má vše co potřebuje, byt, auto a rodiče milionáře, tak se mi jen vysmívá. Dá se s tím něco dělat, jsem dost bezradný.

tohle těžko vyřešíte přes internet, doporučuji advokáta.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod monana92 v stř 24. lis 2010 0:21:06

dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda-li si může již zletilé dítě,které studuje a je v matčině péči dát k soudu žádost a zvýšení alimentů vyplácených otcem.
Děkuji za odpověd

monana92

Příspěvekod lubek v stř 24. lis 2010 7:00:41

Dobrý den. Vaše stránky mi již pomohly, přesto se zeptám.
Můj 25-letý syn (1986) nastoupil v roce 2002 na zednické učiliště, patrně nějaký výuční list má, ale stále na stejném učilišti studuje asi další obory. V současné době je opět v 1. ročníku :-) . Trvá má vyživovací povinnost? Děkuji
P.S. noví frekventanti si ho pletou s ředitelem :-)
lubek

Příspěvekod Poradce v stř 24. lis 2010 7:49:34

monana92 píše:dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda-li si může již zletilé dítě,které studuje a je v matčině péči dát k soudu žádost a zvýšení alimentů vyplácených otcem.
Děkuji za odpověd

Zletilé dítě již není v ničí péči (alespoň z právního hlediska), pouze se dá říci, že žije např. s matkou. Pokud chce od otce zvýšit výživné, musí se s ním na tom buď dohodnout, a pokud se to nepodaří, může ho o zvýšení výživného žalovat u soudu. Žalovat takové dítě musí samo, protože již je zletilé, takže jedná samo za sebe, matka za něj jednala pouze do 18 let.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Poradce v stř 24. lis 2010 7:53:47

lubek píše:Dobrý den. Vaše stránky mi již pomohly, přesto se zeptám.
Můj 25-letý syn (1986) nastoupil v roce 2002 na zednické učiliště, patrně nějaký výuční list má, ale stále na stejném učilišti studuje asi další obory. V současné době je opět v 1. ročníku :-) . Trvá má vyživovací povinnost? Děkuji
P.S. noví frekventanti si ho pletou s ředitelem :-)

To nevypadá na to, že by si jen zvyšoval kvalifikaci, aby měl lepší uplatnění v samostatném životě. Buď je to flákač, který žádný obor nedokončí a začíná pořád nové nebo tzv. věčný student. Ani v jednom případě podle mého názoru není důvod dál platit výživné, v jeho věku jiní již končí vysokou školu. Nedokážu takto říci, jestli jednoznačně je důvod k ukončení placení výživného, pokud chcete mít jistotu, že vše je v pořádku, požádejte o zrušení výživného soud.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné