Petr_Brno píše:Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat - jsem tady nový. Mám dceru z předchozího vztahu, je již zletilá (21 let) a ukončila studium 31.5.2010. Od té doby nestuduje (dále již nepokračuje ve vzdělávání se) a nastoupila do zaměstnání. Bohužel, práci střídá jako "spodní prádlo" a občas se nechá registrovat na ÚP. Výživné jsem jí platil podle zákona do 31.8.2010 a po této době jsem přestal platit (myslím, že na to mám zákonný nárok). Dále jsem podal k soudu návrh na zrušení placení výživného. Soud si ale vyžádal můj plat, plat mé současné ženy, RL dětí a td.... Proto bych se chtěl optat, co tím soud sleduje? Dcera je již soběstatčná a NIC jí nebrání v tom, aby se sama živila. proto mne udivilko, že si soud vyžádal tyto podklady.... Děkuji za každé info. Petr
To, že si soud vyžádal podklady týkající se vašich poměrů, je skutečně udivující, přičítal bych to spíše rutině, tuto práci zpravidla neobstarává sám soudce, ale jen úředník, který spis připravuje a stereotypně si vyžádal informace, které vyžaduje ve věcech výživného vždy. Jinak, pokud pro výživné nebyla vedena exekuce, bylo i zbytečné vůbec podávat návrh na zrušení výživného, protože vyživovací povinnost zaniká ze zákona v okamžiku, kdy je dítě schopno se samo živit. Takový návrh se většinou podává jen v případě, kdy výživné je strháváno exekucí, aby byl podklad pro zrušení exekuce, jestliže zastavení exekuce nenavrhne oprávněná osoba, tedy dítě.