výživné na zletilé dítě

Určení, zvýšení, zrušení - vše o výživném
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.

Re: výživné na zletilé dítě

Příspěvekod radoslavjindra v ned 12. pro 2010 22:40:04

Dobry den..chci se zeptat,moje 20leta dcera v unoru letosniho roku byla vyhozena ze skoly pro opakovanou neomluvenou absenci,od te doby pracuje brigadne na miste kde vykonavala uz ucnovskou praxi.V zari se prihlasila na dalkove studium,ktere navstevuje jednou tydne a ma byvala zena si znovu narokuje vyzivne..zajimalo by me,jestli ma pravo na opetovne vyzivne a pokud ano,jestli tato povinost pro me vznika automaticky a nebo si o ne musi ma exmanzelka nebo dcera pozadat..dekuji za odpoved,Radoslav Jindra...
radoslavjindra

Příspěvekod Poradce v pon 13. pro 2010 7:47:54

radoslavjindra píše:Dobry den..chci se zeptat,moje 20leta dcera v unoru letosniho roku byla vyhozena ze skoly pro opakovanou neomluvenou absenci,od te doby pracuje brigadne na miste kde vykonavala uz ucnovskou praxi.V zari se prihlasila na dalkove studium,ktere navstevuje jednou tydne a ma byvala zena si znovu narokuje vyzivne..zajimalo by me,jestli ma pravo na opetovne vyzivne a pokud ano,jestli tato povinost pro me vznika automaticky a nebo si o ne musi ma exmanzelka nebo dcera pozadat..dekuji za odpoved,Radoslav Jindra...

Při dálkovém studiu rozhodně není důvod dál platit výživné. Dálkově studuje spousta lidí, kteří už sami třeba i mají děti a musejí živit rodinu a také jim na to nikdo nepřispívá. Vaše dcera je schopna se sama živit, takže vyživovací povinnost zanikla.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Výživné - zletilé studující dítě v manželském svazku

Příspěvekod Morx v úte 14. pro 2010 23:14:12

Zdravím,

chtěl bych se zeptat na jednu věc. Na internetu jsem nalezl několik článků, ze kterých plyne, že vyživovací povinnost mezi rodičem a dítětem nelze žádným způsobem přerušit.
Nicméně bych se chtěl zeptat na dost specifický případ. Dítě studuje střední/vysokou školu - denní studium, není schopno samo vydělávat, aby se uživilo. Nicméně je zletilé a vstoupí do manželského svazku.
Zajímá mě, zda v takovém případě rodiče ztrácí vyživovací povinnost, nebo se jejich vyživovací povinnost jen snižuje, když nově nabývá vyživovací povinnosti i partner. Případně jak přesně to funguje.

Předem děkuji za odpověď
Morx

Re: Výživné - zletilé studující dítě v manželském svazku

Příspěvekod Poradce v stř 15. pro 2010 12:09:35

Morx píše:Zdravím,

chtěl bych se zeptat na jednu věc. Na internetu jsem nalezl několik článků, ze kterých plyne, že vyživovací povinnost mezi rodičem a dítětem nelze žádným způsobem přerušit.
Nicméně bych se chtěl zeptat na dost specifický případ. Dítě studuje střední/vysokou školu - denní studium, není schopno samo vydělávat, aby se uživilo. Nicméně je zletilé a vstoupí do manželského svazku.
Zajímá mě, zda v takovém případě rodiče ztrácí vyživovací povinnost, nebo se jejich vyživovací povinnost jen snižuje, když nově nabývá vyživovací povinnosti i partner. Případně jak přesně to funguje.

Předem děkuji za odpověď

Existuje i vzájemná vyživovací povinnost mezi manželi, to znamená, že jeden manžel musí živit druhého, je-li to třeba. Pokud ale taková vyživovací povinnost není dostatečná, tak až do doby, kdy dítě bude samo schopno se živit, trvá i vyživovací povinnost rodičů. Další je ale otázka výše této vyživovací povinnosti. Lze předpokládat, že když se dítě ožení (vdá), tak bude mít vyšší životní náklady, např. proto, že nebude bydlet u rodičů, ale bude si platit vlastní byt. V takovém případě by soud při určení výše výživného zvažoval, zda je to účelné, aby dítě po rodiči požadovalo výživné, které by pokrylo jeho zvýšené výdaje - kdyby dítě žilo u riodčů, nepotřebovalo by tolik peněz atd.)
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Poradce
Administrátor
Administrátor

Výživné -Vš

Příspěvekod ŠárkaPakostova v pon 24. led 2011 21:34:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 19 let a studuji Vysokou školu, otec mi platí výživné, žiji s matkou. Pokud bych chtěla přerušit studium, ale v září bych opět chtěla nastoupit na jinou Vš, měl by otec povinnost platit výživné i během půl roku co nebudu studovat, pokud ne, začne mi platit výživné opět od začátku dalšího studia? Děkuji mnohokrát Pakostová

ŠárkaPakostova

Re: Výživné -Vš

Příspěvekod Poradce v úte 25. led 2011 11:51:56

ŠárkaPakostova píše:Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je mi 19 let a studuji Vysokou školu, otec mi platí výživné, žiji s matkou. Pokud bych chtěla přerušit studium, ale v září bych opět chtěla nastoupit na jinou Vš, měl by otec povinnost platit výživné i během půl roku co nebudu studovat, pokud ne, začne mi platit výživné opět od začátku dalšího studia? Děkuji mnohokrát Pakostová

Pokud studium přerušíte, není důvod, aby vám otec platil výživné. pokud soud bude pokračování na další vysoké škole považovat za rozumné, tak vám proti otci výživné přizná. Pokud ale dospěje k závěru, že jste jen věčný student, tak by vám také výživné proti otci přiznat nemusel.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Výživné na zletilé dítě

Příspěvekod travma v sob 05. úno 2011 20:18:53

Dobrý den,
mám menší bohužel však dosti zásadní problém. Bude mi 23let a v roce 2006 jsem dokončil tříletý učební obor po dvou letech v zaměstnání jsem v roce 2008 nastoupil na nádstavbové studium které jsem roku 2010 ukončil úspěšně maturitou po necelém roce neúspěšného hledání zaměstnání jsem se rozhodl podat přihlášku na VŠ jelikož jsem si našel obor který by mě bavil a v budoucnu i uživil a zde nastává můj problém. Moji rodiče se letos rozvedli a k mému dalšímu studiu zaujali opačné postoje zatím co otec byl nadšen a naprosto mě podporuje a přislíbil i finanční zajištění matka se od vyživování distancuje se slovy že jsem přerušil studium a tak nemám nárok na výživné od ní. Kde je tedy pravda to je ta otázka na kterou neznám odpověď a proto bych potřeboval poradit.
Děkuji za Váš čas i případné rady Travma
travma

Re: Výživné na zletilé dítě

Příspěvekod Poradce v sob 05. úno 2011 21:35:34

travma píše:Dobrý den,
mám menší bohužel však dosti zásadní problém. Bude mi 23let a v roce 2006 jsem dokončil tříletý učební obor po dvou letech v zaměstnání jsem v roce 2008 nastoupil na nádstavbové studium které jsem roku 2010 ukončil úspěšně maturitou po necelém roce neúspěšného hledání zaměstnání jsem se rozhodl podat přihlášku na VŠ jelikož jsem si našel obor který by mě bavil a v budoucnu i uživil a zde nastává můj problém. Moji rodiče se letos rozvedli a k mému dalšímu studiu zaujali opačné postoje zatím co otec byl nadšen a naprosto mě podporuje a přislíbil i finanční zajištění matka se od vyživování distancuje se slovy že jsem přerušil studium a tak nemám nárok na výživné od ní. Kde je tedy pravda to je ta otázka na kterou neznám odpověď a proto bych potřeboval poradit.
Děkuji za Váš čas i případné rady Travma

Na podobné otázky jsme už v tomto tématu (Výživné pro zletilé dítě) opakovaně odpovídali, zkuste trochu pohledat.
Poradce
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod karel 15 v sob 05. úno 2011 23:08:16

Dobrý den,
dočetl jsem se zde, že zletilé dítě nemá nárok na zpětné doplacení výživného. V zákoně č. 94/1963 Sb. se uvádí, že na nezletilé dítě lze platit výživné až tři roky zpětně. V roce 2008 byla novelizace § 98, kdy se zde uvádí, že na dítě lze žádat až tři roky zpětně. Je zde vypuštěno slovo nezletilé. Dle výkladu Ústavního soudu již není rozhodující věk dítětě ani ukončené vzdělání, nýbrž, zda je dítě schopno se o sebe samo postarat.
Měl jsem svěřenou dceru do vlastní výchovy a výživy. V roce 2009 odešla v době zletilosti k matce, ale stále ještě studovala. Výchova a výživa nebyla do dnešního dne změněna. V srpnu 2010 ukončila střední odborné učiliště a od té doby si již vydělavá. Nyní na mě podala žalobu a domáhá se zpětného doplacení výživného za dobu pobytu u matky, kdy ještě studovala. Má na toto nárok?
Děkuji za odpověď.
.
karel 15

Příspěvekod Poradce v pon 07. úno 2011 8:33:41

karel 15 píše:Dobrý den,
dočetl jsem se zde, že zletilé dítě nemá nárok na zpětné doplacení výživného. V zákoně č. 94/1963 Sb. se uvádí, že na nezletilé dítě lze platit výživné až tři roky zpětně. V roce 2008 byla novelizace § 98, kdy se zde uvádí, že na dítě lze žádat až tři roky zpětně. Je zde vypuštěno slovo nezletilé. Dle výkladu Ústavního soudu již není rozhodující věk dítětě ani ukončené vzdělání, nýbrž, zda je dítě schopno se o sebe samo postarat.
Měl jsem svěřenou dceru do vlastní výchovy a výživy. V roce 2009 odešla v době zletilosti k matce, ale stále ještě studovala. Výchova a výživa nebyla do dnešního dne změněna. V srpnu 2010 ukončila střední odborné učiliště a od té doby si již vydělavá. Nyní na mě podala žalobu a domáhá se zpětného doplacení výživného za dobu pobytu u matky, kdy ještě studovala. Má na toto nárok?
Děkuji za odpověď.

Máte naprostou pravdu v tom, že zákonem č. 259 z roku 2008 byl zákon o rodině změněn, a tři roky zpětně před podáním žaloby může už výživné požadovat nejen nezletilé dítě (resp. jeho zákonný zástupce), ale i dítě zletilé. (Aby nedocházelo k matení čtenářů, pokusím se toto opravit ve starších příspěvcích, ale je jich tolik, že se obávám, že se mi to nepodaří úplně). Tato změna skutečně znamená, že i vaše dcera má právo domáhat se výživného i za dobu před podáním žaloby, a to za celou dobu, co studovala a nežila s vámi.
Poradce
Administrátor
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Výživné