výživné na zletilé dítě
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.
Re: výživné na zletilé dítě
Dobrý den, řádně studuji prezenčně ve 2. ročníku bakalářského studia na VŠ na kterou jsem nastoupila hned po maturitě. Ráda bych si vyřídila živnostenský list kvůli brigádám a později možná i podnikání. Nevím jestli mé podnikání bude tak úspěšné, že bych byla schopna se ním sama živit hned od začátku při prezenčním studiu. Bojím si živnostenský list vyřídit, protože otec by se jistě hned ohradil že jsem schopna se sama živit a výživné již platit nebude a podal by žádost k soudu. Už když jsem měla přivýdělky na dohodu o pracovní činnosti tak se velmi ohrazoval, že si vydělávám a snažil se platit co nejméně (donedávna 1500, nyní má určeno soudem platit 2500,-) Bez vedlejších brigád bych ale nebyla schopna školu studovat (privát, jídlo, literatura, školní kurzy..) a proto mě zajímá zda živnostenský list není překážka. Děkuji za odpověď!
- Vlasta
Vlasta píše:Dobrý den, řádně studuji prezenčně ve 2. ročníku bakalářského studia na VŠ na kterou jsem nastoupila hned po maturitě. Ráda bych si vyřídila živnostenský list kvůli brigádám a později možná i podnikání. Nevím jestli mé podnikání bude tak úspěšné, že bych byla schopna se ním sama živit hned od začátku při prezenčním studiu. Bojím si živnostenský list vyřídit, protože otec by se jistě hned ohradil že jsem schopna se sama živit a výživné již platit nebude a podal by žádost k soudu. Už když jsem měla přivýdělky na dohodu o pracovní činnosti tak se velmi ohrazoval, že si vydělávám a snažil se platit co nejméně (donedávna 1500, nyní má určeno soudem platit 2500,-) Bez vedlejších brigád bych ale nebyla schopna školu studovat (privát, jídlo, literatura, školní kurzy..) a proto mě zajímá zda živnostenský list není překážka. Děkuji za odpověď!
Výživné je třeba platit do té doby, než jste sama schopna se živit. Pokud vaše podnikání bude mít v podstatě charakter brigády, resp. přívýdělku ke studiu, abyste nemusela sedět jen na koleji, ale abyste také mohla si něco koupit, jít do divadla, někam vycestovat, není to samostatné uživení se a otec je povinen vám výživné platit. pokud ale půjde o pravidelnou činnost s pravidelným příjmem, který běžně dostačuje jiným lidem na živobytí, tak jste evidentně schopna se sama živit a není důvod dál platit výživné. Samotné získání živnostenského listu ještě nic neznamená, podstatná je výše a pravidelnost příjmů.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
- Poradce Administrátor
- Administrátor
VÝŽIVNÉ
DOBRÝ DEN.MÁM PLNOLETÉHO SYNA PO ŠKOLE,BEZ PRAXE,KTERÝ PO UKONČENÉM UČ.OBORU NASTOUPIL NA NÁSTAVBOVÉ STUDIUM.NAŠEL SI PRÁCI A ŠKOLU PŘESTAL NAVŠTĚVOVAT.PRÁCE BYLA NA SMLOUVU O VYKONANÉ ČINNOSTI,TAK ŽE SMLOUVA BEZ ZDRAVOTNÍHO A SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ.OD ZÁŘÍ NEMŮŽE ŽÁDNOU PRÁCI SE SMLOUVOU SEHNAT,NEMÁ NÁROK ANI NA PODPORU V NEZAMĚSTNANOSTI,POUZE MU ROSTOU DLUHY ZA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.JSEM ROZVEDENÁ A OTEC SYNA UKONČIL PLACENÍ VÝŽIVNÉHO V ČERVNU 2010 SPLACENÍM DLUHU ZA TŘI MĚSÍCE.NA SOCIÁLCE ŘEKLI SYNOVI,ŽE SE O NĚHO MUSÍ POSTARAT RODIČE.CELÝCH 20 LET JSEM POBÍRALA NA SYNA ČÁSTKY 600,900,AŽ NAKONEC 1600KČ.NIKDY JSEM NEDOSTALA NA DALŠÍ SYNOVI VÝDAJE ŠKOLU,LYŽE,POKUTY ANI KORUNU NAVÍC.SYNA ŽIVÍM A ŠATÍM DÁL,VČETNĚ JEHO POPLATKŮ A OTEC S TÍM NECHCE MÍT NIC SPOLEČNÉHO.MÁ NĚJAKOU POVINNOST KE SVÉMU PLNOLETÉMU DÍTĚTI? DĚKUJI DANA
- dana
Re: VÝŽIVNÉ
dana píše:DOBRÝ DEN.MÁM PLNOLETÉHO SYNA PO ŠKOLE,BEZ PRAXE,KTERÝ PO UKONČENÉM UČ.OBORU NASTOUPIL NA NÁSTAVBOVÉ STUDIUM.NAŠEL SI PRÁCI A ŠKOLU PŘESTAL NAVŠTĚVOVAT.PRÁCE BYLA NA SMLOUVU O VYKONANÉ ČINNOSTI,TAK ŽE SMLOUVA BEZ ZDRAVOTNÍHO A SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ.OD ZÁŘÍ NEMŮŽE ŽÁDNOU PRÁCI SE SMLOUVOU SEHNAT,NEMÁ NÁROK ANI NA PODPORU V NEZAMĚSTNANOSTI,POUZE MU ROSTOU DLUHY ZA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.JSEM ROZVEDENÁ A OTEC SYNA UKONČIL PLACENÍ VÝŽIVNÉHO V ČERVNU 2010 SPLACENÍM DLUHU ZA TŘI MĚSÍCE.NA SOCIÁLCE ŘEKLI SYNOVI,ŽE SE O NĚHO MUSÍ POSTARAT RODIČE.CELÝCH 20 LET JSEM POBÍRALA NA SYNA ČÁSTKY 600,900,AŽ NAKONEC 1600KČ.NIKDY JSEM NEDOSTALA NA DALŠÍ SYNOVI VÝDAJE ŠKOLU,LYŽE,POKUTY ANI KORUNU NAVÍC.SYNA ŽIVÍM A ŠATÍM DÁL,VČETNĚ JEHO POPLATKŮ A OTEC S TÍM NECHCE MÍT NIC SPOLEČNÉHO.MÁ NĚJAKOU POVINNOST KE SVÉMU PLNOLETÉMU DÍTĚTI? DĚKUJI DANA
Vyživovací povinnost rodičů končí v okamžiku, kdy dítě je schopno se samo živit. A to, že váš syn je nezaměstnaný, na to nemá vliv, schopný živit se je. Pokud by byl problém např. v nějaké zdravotní komplikaci, která by mu znemožňovala pracovat, tak by to bylo něco jiného, ale prostý fakt, že nemůže najít práci sám o sobě důvodem k trvání vyživovací povinnosti není. Samozřejmě, že by bylo lidské a pochopitelné, že rodiče v takové situaci synovi vypomůžou, ale nutit je k tomu již nelze. To by se také mohlo stát, že by čtyřicetileté dítě chtělo výživné po svých rodičích - důchodcích jen proto, že přišlo o zaměstnání. Syn je holt jednou dospělý, tak se musí začít starat sám o sebe.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
dobrý den,
po rozvodu platím na dceru výživné 4000 kč. 3000 je soudem stanovené, 1000 kč je doplatek, když si bývalá manželka zažádala taky o spětné výživné a soud to stanovil, že to budu platit po tisícikoruně k určenému výživnému.
dcera dovrší 8.3 18 let, tak budu dávat výživné ji.
bývalá manželka mi teď oznámila, že zmíněnou tisícikorunu (jako za spětné výživné) mám stále posílat ji.
chtěl jsem celé 4000 dávat dceri, protože si je bude odkladat. chodí ještě do třetího ročníku.
chci se zeptat, zda to je tak, nebo mám posílat celé 4000 dceri ?
děkuji
po rozvodu platím na dceru výživné 4000 kč. 3000 je soudem stanovené, 1000 kč je doplatek, když si bývalá manželka zažádala taky o spětné výživné a soud to stanovil, že to budu platit po tisícikoruně k určenému výživnému.
bývalá manželka mi teď oznámila, že zmíněnou tisícikorunu (jako za spětné výživné) mám stále posílat ji.
chtěl jsem celé 4000 dávat dceri, protože si je bude odkladat. chodí ještě do třetího ročníku.
děkuji
- petr
petr píše:dobrý den,
děkuji
Celé výživné byste měl dávat dceři, a to včetně té tisícikoruny dluhu. Jsou to její peníze a pokud bude plnoletá, tak není důvod, aby je za ni přebírala matka.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Výživné po osamostatnění se
Dobrý den. V současnosti řeším poněkud komplikovanou situaci. Je mi 19, připravuji se na maturitu a hodlám pokračovat na vysoké škole. Problém ale je, že doma už je situace k nevydržení (velkou roli v tom hraje nový manžel mé matky). Jsou tu i další faktory, nicméně to tu nehodlám rozebírat. Proto se chystám odstěhovat.
Rodiče se rozvedli když mi byli tři roky. V té době byly vyměřeny alimenty (1500,- což je podle mého částka která rozhodně neodpovídá potřebám studenta v mém věku a platu otce) a od té doby se jejich výše neměnila. Matka odmítala řešit cokoliv co mělo s otcem něco společného, proto nikdy nezažádala o zvýšení. Když jsem se o tom s otcem v osmnáci bavil, řekl mi že pokud zažádám o zvýšení, on si u soudu prokáže že na to nemá a že budu dostávat ještě méně než doposud. Alimenty šly vždy do rukou matky, ačkoliv od osmnácti jsem je mohl dostávat přímo já. Neřešil jsem to, bral jsem to jako můj alespoň částečný příspěvek na chod domácnosti.
Otec má vlastní rodinu, byt, auta střídá co půlrok a na dovolenou jezdí několikrát do roka, takže v tíživé finanční situaci opravdu není. Otčím má dobrou práci, takže si může dovolit pracovat jen na částečný úvazek aby se mohla starat o jejich sedmiletou dceru.
Nejsem si uplně jistý jak zvládnu přípravu na maturitu, potažmo studium na vysoké škole a zároveň si vydělávat na bydlení. Samozřejmě počítám s tím že budu pracovat o víkendech, v létě a kdykoliv jindy kdy bude čas. Nicméně nějaká ta koruna od rodičů by alespoň v začátcích dost pomohla. A to od obou. Nevím ale jistý jestli mám nárok na nějaké peníze také od matky, u které jsem doposud bydlel.
Mé otázky tedy jsou:
-Mohu po otci požadovat zpětně alimenty ve vyšší částce, nebo mám jen zažádat o zvýšení? Existuje opravdu možnost že bych mohl o alimenty přijít, pokud si to nějakým způsobem „zařídí"?
-Pokud se odstěhuji a budu prezenčně studovat vysokou, mám nárok na nějaké výživné nebo příspěvek ze strany mé matky, případně otčíma?
-Někde jsem tu v diskuzi četl, že po dokončení magisterského studia a při přechodu na doktorské končí vyživovací povinnosti rodičů - člověk už je schopen výkonu povolání. Je to stejné při dokončení bakalářského a nastoupení na magisterské studium?
Předem děkuji za rady a odpovědi.
Rodiče se rozvedli když mi byli tři roky. V té době byly vyměřeny alimenty (1500,- což je podle mého částka která rozhodně neodpovídá potřebám studenta v mém věku a platu otce) a od té doby se jejich výše neměnila. Matka odmítala řešit cokoliv co mělo s otcem něco společného, proto nikdy nezažádala o zvýšení. Když jsem se o tom s otcem v osmnáci bavil, řekl mi že pokud zažádám o zvýšení, on si u soudu prokáže že na to nemá a že budu dostávat ještě méně než doposud. Alimenty šly vždy do rukou matky, ačkoliv od osmnácti jsem je mohl dostávat přímo já. Neřešil jsem to, bral jsem to jako můj alespoň částečný příspěvek na chod domácnosti.
Otec má vlastní rodinu, byt, auta střídá co půlrok a na dovolenou jezdí několikrát do roka, takže v tíživé finanční situaci opravdu není. Otčím má dobrou práci, takže si může dovolit pracovat jen na částečný úvazek aby se mohla starat o jejich sedmiletou dceru.
Nejsem si uplně jistý jak zvládnu přípravu na maturitu, potažmo studium na vysoké škole a zároveň si vydělávat na bydlení. Samozřejmě počítám s tím že budu pracovat o víkendech, v létě a kdykoliv jindy kdy bude čas. Nicméně nějaká ta koruna od rodičů by alespoň v začátcích dost pomohla. A to od obou. Nevím ale jistý jestli mám nárok na nějaké peníze také od matky, u které jsem doposud bydlel.
Mé otázky tedy jsou:
-Mohu po otci požadovat zpětně alimenty ve vyšší částce, nebo mám jen zažádat o zvýšení? Existuje opravdu možnost že bych mohl o alimenty přijít, pokud si to nějakým způsobem „zařídí"?
-Pokud se odstěhuji a budu prezenčně studovat vysokou, mám nárok na nějaké výživné nebo příspěvek ze strany mé matky, případně otčíma?
-Někde jsem tu v diskuzi četl, že po dokončení magisterského studia a při přechodu na doktorské končí vyživovací povinnosti rodičů - člověk už je schopen výkonu povolání. Je to stejné při dokončení bakalářského a nastoupení na magisterské studium?
- marty
Re: Výživné po osamostatnění se
marty píše:
é otázky tedy jsou:
.
Výživné můžete žádat od obou rodičů Od otce můžete výživné (resp. jeho zvýšení) žádat i tři roky zpětně, u matky by to asi nepřicházelo v úvahu, protože dokud s ní bydlíte, tak vaši výživu zajišťuje osobní péčí, resp. tím, že vám umožňuje užívat svůj byt a výhody s tím spojené. Váš otec samozřejmě může také podat návrh na snížení výživného a pokud prokáže, že na to nemá, tak skutečně může být výživné i sníženo. Doporučuji proto předem nějakým způsobem zadokumentovat jeho životní styl. Není podstatné, co má v daňovém přiznání (to je problém neschopnosti finančních úřadů vybrat daně), ale to, jak nákladně si žije. Budete-li umět prokázat (např. videozáznamem, svědecky, listinami), že otec si žije nadstandardně, tak by to mělo být podstatné pro určení výše výživného bez ohledu na to, jaké otec vykazuje příjmy. Pokud jde o přechod z bakalářského na magisterské studium, neviděl bych to jako důvod k ukončení vyživovací povinnosti, za úplné vysokoškolské vzdělání se považuje ukončení magisterského studia a výživné by tedy mělo být placeno až do této doby. Doktorandské studium už je spíše takovou nástavbou, nikoliv nutnou přípravou na budoucí povolání.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Výživné na zletilé dítě
Dobrý den!
Dceři je 23 let a od roku 2007 je od nás odstěhovaná a nestýká se s námi. Soud nám (mne i manželce) určil výživné v úhrnné výši 6500 Kč měsíčně. Letos dne 18.6. dcera končí studium na vyšší odborné škole (VOŠ) a jestli bude dál studovat nevíme, ale dotáží se jí na to dopisem. Předpokládejme, že již dál studovat nebude. Protože nevěřím, že by se výživného vzdala jen tak, zcela určitě pro naši jistotu budeme muset podat k soudu "Návrh na zrušení výživného zletilého dítěte". Chci se jen zeptat - Můžu "Návrh" podat za oba nás dva (rodiče) najednou? Kdy ten "Návrh" můžu k soudu podat - již začátkem června 2011 nebo musím počkat a podat ho po 18.6. kdy dcera již studentkou VOŠ nebude? Budeme muset dceři platit výživné i v červenci a srpnu podobně jako je to u maturantů? Budeme muset platit výživné až do doby než soud rozhodne? Je někde k dispozici vzor "Návrhu na zrušení výživného zletilého"?
Děkuji za odpovědi
Dceři je 23 let a od roku 2007 je od nás odstěhovaná a nestýká se s námi. Soud nám (mne i manželce) určil výživné v úhrnné výši 6500 Kč měsíčně. Letos dne 18.6. dcera končí studium na vyšší odborné škole (VOŠ) a jestli bude dál studovat nevíme, ale dotáží se jí na to dopisem. Předpokládejme, že již dál studovat nebude. Protože nevěřím, že by se výživného vzdala jen tak, zcela určitě pro naši jistotu budeme muset podat k soudu "Návrh na zrušení výživného zletilého dítěte". Chci se jen zeptat - Můžu "Návrh" podat za oba nás dva (rodiče) najednou? Kdy ten "Návrh" můžu k soudu podat - již začátkem června 2011 nebo musím počkat a podat ho po 18.6. kdy dcera již studentkou VOŠ nebude? Budeme muset dceři platit výživné i v červenci a srpnu podobně jako je to u maturantů? Budeme muset platit výživné až do doby než soud rozhodne? Je někde k dispozici vzor "Návrhu na zrušení výživného zletilého"?
Děkuji za odpovědi
- robuzi
Re: Výživné na zletilé dítě
robuzi píše:Dobrý den!
Děkuji za odpovědi
Návrh na zrušení výživného musíte s manželkou podat oba, ale můžete to udělat jedním podáním, jako žalobci budete uvedeni vy s manželkou oba a také oba žalobu podepíšete. Jako žalovaná bude uvedena vaše dcera.Není problém, abyste žalobu podali již začátkem června, soudu stejně bude nějaký čas trvat, než ve věci rozhodne. Pokud vám dcera po ukončení studia na stávající škole nedoloží, že dál studuje, tak už výživné platit nemusíte (je na ní, aby svůj nárok prokázala), pro jistotu si ale peníze dávejte stranou. Není důvod, abyste po ukončení studia platili výživné během prázdnin, v té době vaše dcera už může klidně pracovat. Vzor návrhu na zrušení výživného nemám, ale můžete přiměřeně použít některý z těchto vzorů, případně si můžete žalobu nechat sepsat advokátem.
- Poradce Administrátor
- Administrátor