výživné na zletilé dítě
Pravidla fóra
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.
Toto fórum slouží jako otázky a odpovědi pro stránky Rodina u soudu. Než položíte otázku projděte si pečlivě toto fórum, případně i samotné stránky Rodina u soudu.
Fórum je pro pokládání nových otázek uzamčeno, ale jsme přesvědčení, že jsme na našich stránkách odpověděli již na vše, co se týká rodinného práva. Pokud budete chvíli hledat, určitě svou odpověď najdete.
Re: výživné na zletilé dítě
Dobrý den.Mám dotaz,co se týče mé 20.leté dcery.Minulý rok dokončila Sš,a podala si o přijetí na Vš,kde neuspěla.Nakonec ji vzali na denní pomaturitní studium,kam docházela jen hodně málo a tak ji přišlo návrh na vyloučení ze studia.Musela udělat vyrovnávací zkoušky ,což udělala,ale už dochází pouze dálkově a to od 10.ledna2011.Neudržuje se mnou žádný kontakt,ani mi nedává žádné informace o jejím studiu a ještě si přividělává na černo,což ji nechci prokazovat,ale zajímalo by mě jestli jsem i nadále povinen platit alimenty bez podání žádosti o zrušení alimentů u soudu.Mám zjištěno,že jsi podala další žádosti o přijetí na Vš,pro tento rok 2011a zároven i zvýšení alimentů.Momentálně platím 2100+600 za zpětné alimenty,následkem zvíšeního z 1500 na 2100,takže splácím dluh 8600 po 600k Na syna ,kterému je 15,platím 1500 a já mám příjem 13000 čistého.Mé náklady na měsíc činí:3000 na benzín,jelikož jezdím do zaměstnání.Média na provoz domácnosti,4500k a alimenty 4100k a na jídlo a ošacení1400k.Nedá se z toho vyžít a nevím co mám dělat.Stále se někde půjčuji,ale už není kde.Co proti tomu mohu dělat a jak mám dále postupovat.Předem děkuji za radu,Pavel.
- Martas111
Martas111 píše:Dobrý den.Mám dotaz,co se týče mé 20.leté dcery.Minulý rok dokončila Sš,a podala si o přijetí na Vš,kde neuspěla.Nakonec ji vzali na denní pomaturitní studium,kam docházela jen hodně málo a tak ji přišlo návrh na vyloučení ze studia.Musela udělat vyrovnávací zkoušky ,což udělala,ale už dochází pouze dálkově a to od 10.ledna2011.Neudržuje se mnou žádný kontakt,ani mi nedává žádné informace o jejím studiu a ještě si přividělává na černo,což ji nechci prokazovat,ale zajímalo by mě jestli jsem i nadále povinen platit alimenty bez podání žádosti o zrušení alimentů u soudu.Mám zjištěno,že jsi podala další žádosti o přijetí na Vš,pro tento rok 2011a zároven i zvýšení alimentů.Momentálně platím 2100+600 za zpětné alimenty,následkem zvíšeního z 1500 na 2100,takže splácím dluh 8600 po 600k Na syna ,kterému je 15,platím 1500 a já mám příjem 13000 čistého.Mé náklady na měsíc činí:3000 na benzín,jelikož jezdím do zaměstnání.Média na provoz domácnosti,4500k a alimenty 4100k a na jídlo a ošacení1400k.Nedá se z toho vyžít a nevím co mám dělat.Stále se někde půjčuji,ale už není kde.Co proti tomu mohu dělat a jak mám dále postupovat.Předem děkuji za radu,Pavel.
Jestliže dcera nestuduje prezenčním způsobem, ale pouze dálkově, není to důvod k placení výživného, nebo alespoň ne v plné výši. Vyživovací povinnost zaniká přímo ze zákona, není třeba, aby o tom rozhodoval soud. Pokud by ale kvůli tomu vyvstaly mezi vámi a dcerou spory, bude lepší obrátit se na soud, aby o zrušení výživného rozhodl.
Admin - projděte si pořádně toto fórum, než se zeptáte.
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
Mnoho informací získáte i přímo na stránkách Rodina u soudu a www.trestni-rizeni.com
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výživného na mého syna. Už mu bude 22 let. Bohužel je to velký flákač a teprve nyní dokončuje 3.ročník (poslední) na učilišti.
Předtím navštěvoval SOU, odkud byl po roce vyhozen, pak nastoupil do učiliště od-
kud byl po dvou měsících opět vyhozen. Následně nastoupil do SOU stejného za-
měření jako v prvním případě, ale po dvou letech ( s jedním propadnutím) mu do-
poručili aby přestoupil do učiliště ( ve stejné škole), V průběhu studia měl značné množství omluvených zameškaných hodin ( jako plnoletý si může psát omluvenky sám) Vím, že žije v jiném městě s přítelkyní a vlastně dochází do školy jen občas, jinak dělá načerno pro nějakou firmu ( toto asi nebudu moci dokázat). Škola mu to toleruje a patrně ho nějak nechá dokončit studium. Bohužel více informací o něm nemám, protože škole zakázal, aby mě poskytovala informace. Ex - manželce to vyhovuje, protože kromě dokončení školy ji zajímá to, aby ho měla pryč z bytu, je-
likož soužití s ním je dost obtížné (alkohol, i s drogami měl problém, celkově si dělá
co chce). Bohužel z toho co jsem slyšel, to vypadá že chce nastoupit opět nějakou školu s maturitou a tak dál pokračovat ve flákačském způsobu života s mojí dotací (5300,-).Já už toho mám plné zuby a odmítám dál toto platit. Proto bych se Vás rád zeptal na mé možnosti.
1. V případě, že nedokončí tento ročník. propadne a tedy si zopakuje 3.ročník.
2. V případě, že dokončí školu, ale zároveň se přihlásil do jiné a tedy by pokračo-
val vesele dál.
Jaké mám možnosti tohle všechno zastavit, co mám dělat ? Osobně jsem přesvěd-
čen, že se u tohoto věčného studenta o dobré mravy rozhodně nejedná. Jaké bych
měl šance u soudu ?
Děkuji za odpověď. Richter
Předtím navštěvoval SOU, odkud byl po roce vyhozen, pak nastoupil do učiliště od-
kud byl po dvou měsících opět vyhozen. Následně nastoupil do SOU stejného za-
měření jako v prvním případě, ale po dvou letech ( s jedním propadnutím) mu do-
poručili aby přestoupil do učiliště ( ve stejné škole), V průběhu studia měl značné množství omluvených zameškaných hodin ( jako plnoletý si může psát omluvenky sám) Vím, že žije v jiném městě s přítelkyní a vlastně dochází do školy jen občas, jinak dělá načerno pro nějakou firmu ( toto asi nebudu moci dokázat). Škola mu to toleruje a patrně ho nějak nechá dokončit studium. Bohužel více informací o něm nemám, protože škole zakázal, aby mě poskytovala informace. Ex - manželce to vyhovuje, protože kromě dokončení školy ji zajímá to, aby ho měla pryč z bytu, je-
likož soužití s ním je dost obtížné (alkohol, i s drogami měl problém, celkově si dělá
co chce). Bohužel z toho co jsem slyšel, to vypadá že chce nastoupit opět nějakou školu s maturitou a tak dál pokračovat ve flákačském způsobu života s mojí dotací (5300,-).Já už toho mám plné zuby a odmítám dál toto platit. Proto bych se Vás rád zeptal na mé možnosti.
2. V případě, že dokončí školu, ale zároveň se přihlásil do jiné a tedy by pokračo-
val vesele dál.
měl šance u soudu ?
- Richter.Lk
Richter.Lk píše:Já už toho mám plné zuby a odmítám dál toto platit. Proto bych se Vás rád zeptal na mé možnosti.
val vesele dál.
měl šance u soudu ?
To, co popisujete už není plnění vyživovací povinnosti, ale charita. Jsem přesvědčen o tom, že pokud po vás syn výživné požaduje, je to v rozporu s dobrými mravy. V obou vámi popisovaných případech není podle mého názoru důvod dál výživné platit. Pokud s tím syn nebude souhlasit, zkuste si u soudu podat návrh na zrušení výživného. Jsem přesvědčen o tom, že pokud soud výživné nezruší zcela, tak ho alespoň podstatným způsobem sníží. Bohužel situace v našem školství je dnes taková, že nějak nechají prolézt každého sebevětšího "flákače", protože na něj berou od státu dotace, takže nikoho nevyhodí. To ale neznamená, že vy na to jako rodič musíte doplácet.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Dobrý den,
ráda bych se na Vás obrátila s prosbou jak máme postupovat. Manžel má z prvního manželství 19-ti letou dceru která se letos hlásí na VŠ. Bohužel spolu vůbec nekomunikují a nestýkají se. Platíme pro ni na výživném částku 2700,- Kč a chceme si částku sami nechat zvednout na 3000,- Kč neboť je nám jasné že bude mít zvýšené výdaje. Rádi bychom více ale bohužel se topíme neustále v nedostatku peněz tak chceme alespoň něco. Domluva nepřipadá v úvahu neboť nejsou v kontaktu a tak chci poprosit o radu jak postupovat. Má manželova dcera stále opatrovníka u soudu který výživné "spravuje" nebo musíme žádat u soudu? Nebo prostě posílat víc automaticky? Mám obavy, jak jsem četla v některých článcích, že co je zaplaceno nad rámec určeného výživného tak se vlastně nijak moc nebere. Jak tedy oficiálně postupovat?
Velice děkuji za odpověď a přeji krásný den.
ráda bych se na Vás obrátila s prosbou jak máme postupovat. Manžel má z prvního manželství 19-ti letou dceru která se letos hlásí na VŠ. Bohužel spolu vůbec nekomunikují a nestýkají se. Platíme pro ni na výživném částku 2700,- Kč a chceme si částku sami nechat zvednout na 3000,- Kč neboť je nám jasné že bude mít zvýšené výdaje. Rádi bychom více ale bohužel se topíme neustále v nedostatku peněz tak chceme alespoň něco. Domluva nepřipadá v úvahu neboť nejsou v kontaktu a tak chci poprosit o radu jak postupovat. Má manželova dcera stále opatrovníka u soudu který výživné "spravuje" nebo musíme žádat u soudu? Nebo prostě posílat víc automaticky? Mám obavy, jak jsem četla v některých článcích, že co je zaplaceno nad rámec určeného výživného tak se vlastně nijak moc nebere. Jak tedy oficiálně postupovat?
- solitary
solitary píše:Dobrý den,
Vašemu manželovi vůbec nic nebrání v tom, aby platil vyšší výživné, než je stanoveno soudem. Na to není třeba žádného soudního rozhodnutí ani dohody s oprávněnou osobou (tedy s dcerou). Pouze pokud by dcera výslovně vyšší výživné odmítala (což nepředpokládám), tak by nebyl důvod platit více, ale jinak v tom žádný problém není. Není rozhodně pravda, že by se k tomu, že je placeno více, nijak nepřihlíželo, bere se to jako normální výživné. Rozhodně ale bude dobré, pokud u prováděné platby (např. na poštovní složence nebo na zprávě pro adresáta, pokud je výživné prováděno platbou z účtu) bude uveden důvod platby, tedy, že jde o výživné. Občas se totiž stává, že když někdo platí více, než je stanoveno soudem, tak pak ten adresát sice potvrdí, že peníze dostal, ale že nešlo o výživné, ale o splátku jakéhosi jiného dluhu, který s výživným nijak nesouvisí.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Příjem rodičů
Dobrý den,
jsem třetím rokem studentkou vysoké školy ČVUT v Praze. Ráda bych požádala svého otce, bohužel soudní cestou, o zvýšení výživného. S otcem se téměř nestýkám, nezájem o bližší vztah je oboustranný. Od dětství žiji se svými rodiči tj. matka a nevlastní otec. Stále bydlím v jejich domě a do školy denně dojíždím.
Ptám se vás, zda je nutné k žádosti o zvýšení výživného přikládat i výši výdělku matky a nevlastního otce, který mě vychovával. Bude se výše výživného odvíjet pouze z mých potřeb a výdělků otce, nebo i od výdělků těch, se kterými žiji.
Předem děkuji za odpověď. Karla.
jsem třetím rokem studentkou vysoké školy ČVUT v Praze. Ráda bych požádala svého otce, bohužel soudní cestou, o zvýšení výživného. S otcem se téměř nestýkám, nezájem o bližší vztah je oboustranný. Od dětství žiji se svými rodiči tj. matka a nevlastní otec. Stále bydlím v jejich domě a do školy denně dojíždím.
Ptám se vás, zda je nutné k žádosti o zvýšení výživného přikládat i výši výdělku matky a nevlastního otce, který mě vychovával. Bude se výše výživného odvíjet pouze z mých potřeb a výdělků otce, nebo i od výdělků těch, se kterými žiji.
- Karla
Re: Příjem rodičů
Karla píše:Dobrý den,
.
Podle toho, jak to popisujete, jsem toho názoru, že nemusíte dokládat výdělky své matky a jejího manžela. Pokud to soud bude považovat za nutné, tak vás k tomu vyzve. Na druhou stranu, pokud vám to nebude činit větší problém, tak nic nezkazíte tím, když to k žalobě přiložíte.
- Poradce Administrátor
- Administrátor
Dobrý den,
ráda bych se sem obrátila s problémem. Po prodělané a neléčené mononukleóze jsem měla vážné zdravotní problémy a ukončila normální studium. Po změně školy teď pokračuji dálkovou formou a příští rok bych měla mít hotovou maturitu pouze z odborných předmětů dané školy. Momentálně to je asi nejlepší varianta, kterou jsem mohla získat.
Moje zdravotní problémy přetrvávají(oficiálně mám potvrzený únavový syndrom) ač jsem se vzdala věčných jehel a informacích o zvýšených testech na rakovinu. K lékařům chodím jen na ze zákona povinné prohlídky a jinak se léčím alternativní medicínou. Bydlím u matka a ta mi mohla dopřát i psychickou útěchu ve formě fenky. Ta měla letos štěňátka a díky tomu si musím pořídit ŽL(zatím řeším zda by to nešlo jako jednorázový příjem, ale nikde jsem nenašla správnou definici).
Otec odmítá platit výživné od doby co jsem nastoupila na dálkové studium. Sama asi asi těžko něco vydělám krom třeba teď štěňat a nebo občasné tvorby webových stránek za pětisotvku. Nemám dodělanou SŠ ani učiliště. Se špatným zdravím nemohu dělat více jak tři až pět hodin, protože okamžitě nabíhám do horečkového stavu. Nemám uznané žádné zdravotní omezení, ale s tímto je dost těžké si i práci najít. Natož si jí udržet.
Mám na placení výživného v takovémto případě nárok? Snažila jsem se dohodnout, ale otec má velké ambice, které se na mě snaží uplatnit.
Moc děkuji.
ráda bych se sem obrátila s problémem. Po prodělané a neléčené mononukleóze jsem měla vážné zdravotní problémy a ukončila normální studium. Po změně školy teď pokračuji dálkovou formou a příští rok bych měla mít hotovou maturitu pouze z odborných předmětů dané školy. Momentálně to je asi nejlepší varianta, kterou jsem mohla získat.
Moje zdravotní problémy přetrvávají(oficiálně mám potvrzený únavový syndrom) ač jsem se vzdala věčných jehel a informacích o zvýšených testech na rakovinu. K lékařům chodím jen na ze zákona povinné prohlídky a jinak se léčím alternativní medicínou. Bydlím u matka a ta mi mohla dopřát i psychickou útěchu ve formě fenky. Ta měla letos štěňátka a díky tomu si musím pořídit ŽL(zatím řeším zda by to nešlo jako jednorázový příjem, ale nikde jsem nenašla správnou definici).
Otec odmítá platit výživné od doby co jsem nastoupila na dálkové studium. Sama asi asi těžko něco vydělám krom třeba teď štěňat a nebo občasné tvorby webových stránek za pětisotvku. Nemám dodělanou SŠ ani učiliště. Se špatným zdravím nemohu dělat více jak tři až pět hodin, protože okamžitě nabíhám do horečkového stavu. Nemám uznané žádné zdravotní omezení, ale s tímto je dost těžké si i práci najít. Natož si jí udržet.
Mám na placení výživného v takovémto případě nárok? Snažila jsem se dohodnout, ale otec má velké ambice, které se na mě snaží uplatnit.
Moc děkuji.
- Placka
Placka píše:Dobrý den,
Moc děkuji.
Pokud skutečně důvodem dálkového studia jsou zdravotní problémy, které zároveň nedovolují, abyste se mohla živit sama, je to důvod, aby během studia dále trvala vyživovací povinnost vašich rodičů vůči vám. Pokud se s otcem nedohodnete, nezbude vám, než ho žalovat o výživné u soudu.
- Poradce Administrátor
- Administrátor