marben píše:Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda moje sestra měla nárok na výživné od otce při studiu po dosažení zletilosti. Po ukončení gymnázia studovala dálkově 3 roky VŠ ekonomického zaměření a během té doby měla tři zaměstnání, VŠ úspěšně ukončila a následně se rozhodla pro úplnou změnu oboru, neuspěla při přijímacích zkouškách na medicínu a přihlásila se do pomaturitního studia (4 dny v týdnu) při kterém dále pracovala. Další rok (v jejích 25ti letech) byla na medicínu úspěšně přijata a začala studovat denní formou studia. Protože otec letos umřel, sestra se výživného domáhá pohledávkou v dědickém řízení a já bych chtěla vědět, zda oprávněně.
Mockrát děkuji za odpověď.
Markéta
Jestli to chápu správně, tak otec to výživné neplatil a vaše sestra tvrdí, že je na výživném dluh. V době, kdy studovala dálkově, tak určitě nebyl důvod k placení výživného, protože se mohla sama živit. Dálkově studuje spousta lidí, kteří třeba mají i svoje rodiny, takže neživí jen sebe, ale třeba i své děti a přitom ještě studují. Když pak změnila obor, je třeba zkoumat, jestli k tomu byl skutečně rozumný důvod (např. ten, že se získaným vzděláním neměla možnost se uplatnit na trhu práce). Pokud ale jde jen o "věčnou studentku", tak v tomhle věku už rozhodně není důvod platit výživné. Pokud ostatní dědicové výživné jako pohledávku neuznají, odkáže vás notář na soud, aby o výživném rozhodl. Do té doby nebude dědictví vyřízeno.