lukaslb píše:Dobrý den,potřeboval bych poradit ohledně mého syna.Jedná se o to že s bývalou přítelkyni máme syna,jenomže bývalá přítelkyně před několika měsíci se mnou přestala jakkoliv komunikovat,natož aby mi řekla že se mi narodil syn,takže nevím ani kdy přesně se narodil natož jaké má jméno a abych ho mohl navštívit.Neumožnila mi ani vybrat jméno dítěte,pravděpodobně má příjmení po matce se kterým nesouhlasím a určitě nejsem ani uveden jako otec v rodném listu.O dítě se chci starat a vychovávat ho,takže by mě zajímalo jaké mám možnosti se proti ní bránit.Jedná se mi o to že chci zápis do rodného listu jako otec,chci svého syna vídat a navštěvovat a chci aby měl mé příjmení.Jak můžu toho všeho docílit,když s matkou není žádná domluva a nebude za žádnou cenu souhlasit a odmítá se mnou jakkoliv komunikovat?Při posledním pokusu o návštěvu vidět svého syna na mě zavolala policii.Potřeboval bych poradit a jak vše vyřešit a domoct se svých prav na svého syna.Děkuji
Abyste mohl uplatňovat svá otcovská práva (ale plnit i povinnosti, např. výživné), musíte nejdříve být otcem i z pohledu práva, musíte tedy být v matrice (v rodném listě) zapsán jako otec dítěte. Jestliže matka dítěte toto nechce (museli byste oba zajít na matriku a souhlasně prohlásit, že otcem dítěte jste vy), můžete proti ní a proti dítěti podat návrh na určení otcovství u soudu. Doporučuji vzít si na to advokáta, není to úplně jednoduché. Nějaké vzory najdete i na
našich stránkách, musel byste si je ale přizpůsobit svému případu. Advokát ale rozhodně bude lepší.