lidacal píše:Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit ohledně vyrovnání majetku po rozvodu. S nynějším manželem jsme žili nesezdáni 3 roky v jeho bytě nabytém darovací smlouvou od rodičů. Poté cca 2 roky v době našeho manželství. Následně se byt prodal za 1.300.000,- (po společně investované rekonstrukci za cca 150.000Kč) a začali jsme stavět nový barák. Půjčku jsme si vzali na pozemek a barák ve výši 1.100.000Kč. Peníze z prodeje bytu byly použity na stavbu. K tomu jsem přispěla já ze stavebního spoření našetřeného před uzavřením manželství, ve výši cca 300.000Kč. Půjčku splácíme společně. V době stavby jsme dostávali finanční pomoc od rodičů, od mých i manželových. Manželovo rodiče darovali cca 500.000,- bez darovacích smluv, nám oboum, ne jen synovi. Nyní se budeme rozvádět, z manželství máme dvě děti 1rok a 5let), které připadnou mně. Jak dopadne vyrovnání v našem případě, když manžel nepřistoupí na dohodu? On i jeho rodiče požadují zpět vše co mu dali a co měl před manželstvím. Naše situace je možná vypořádat jen prodejem baráku, poplacením dluhů a rozdělením toho, co zbude. Jak ale třeba vypořádat částku 2.100.000Kč (po zaplacení úvěru)? Barák i s pozemkem je v katastru zapsán jako SJM, dluhy jsou také na oba dva. Nemám kam s dětmi jít, má manžel povinnost nějak zabezpečit mně a dětem bydlení? Velmi děkuji za odpověď, nepotřebuji konkrétní čísla.
Tohle rozhodně takto přes internet nevyřešíte. Pokud se nedohodnete, budete muset vypořádání majetku řešit soudně, soud bude zkoumat kolik bylo do domu proinvestováno ze společného majetku, kolik z majetku každého z vás, nejsou na to smlouvy, takže se to bude prokazovat svědecky a nebude to nic jednoduchého. V každém případě to je záležitost pro advokáta, pokud se nedohodnete, tak to sama bez advokáta nevyřešíte.