Hanina05 píše:Dobrý den, mám problém, který neumím vyřešit. Před uzavřením manželství jsem byla jediným vlastníkem družstevního bytu 3+1. V této době jsem se provdala. Jednalo se o druhé manželství a moje děti se z bytu postupně odstěhovaly. Usoudili jsme s manželem, že bude pro nás vhodnější menší byt. Můj byt jsem tedy vyměnila za menší, ve smlouvě o směně jsem uvedena pouze já. Odstupné za byt bylo 600 000 - hodnota nového byu 2+KK + doplatek ve výši 200 000 Kčs. Z hotovosti jsem byt jsem vybavila novým nábytkem a spotřebiči. Později byt odprodávalo město do osobního vlastnictví a vzhledem k tomu, že jsem byla vdaná, tak se po odkoupení bytu za Kč 140 000 stal můj manžel spoluvlastníkem. Prosím sdělte mi, jaké by bylo vypořádání tohoto majetku.
Děkuji Hana
Jestli jsem to správně pochopil, tak v tom druhém bytě jste se stala nájemnicí a dál jste platila městu nájem do té doby, než jste byt odkoupili. Byt jste kupovali za trvání manželství, tj. ze společných peněz, takže při vypořádání by každý měl polovinu hodnoty bytu (pokud by v něm jeden z vás zůstal, musel by tomu druhému zaplatit polovinu. Pokud jste do koupě bytu vložila nějaké peníze, které patřily pouze vám (za prodej toho původního bytu, z dědictví nebo z daru), tak by se to do toho samozřejmě započetlo ve váš prospěch. Pokud by náhodou někdy došlo k situaci, kdy byste se museli vypořádat, rozhodně doporučuji řešit to přes advokáta, není to nic jednoduchého.