Anny píše:Dobrý den.
Žiji ve společné domácnosti s přítelem, který před pěti lety měl v opilosti jeden sex bez jakéhokoli vztahu s jednou ženou. Ona žena ho již dříve několik let uháněla,ale on s ní nechtěl mít nic společného. Až využila příležitosti, při jedné oslavě.Ona ho po čtyřech měsících kontaktovala po SMS s tím,že s ním čeká dítě a chtěla,aby si ji vzal. On rezolutně odmítl s tím,že si ji v žádném případě nevezme a pokud ho naschvál kontaktovala až když už se s jejím stavem nedá nic dělat,je to její problém. Ona si zažádala o výživné na ono dítě a po prokazování u soudu, kde přítel všechny skutečnosti vylíčil mu bylo vyměřeno výživné 1000,-Kč. Soud oné ženě doporučil,aby si do budoucna nežádala o zvýšení. Přítel platí výživné pravidelně,ale jiným způsobem se o syna nestará,ani nezajímá. Nyní mu přišlo předvolání k soudu, kde se má projednávat zvýšení. Já jsem nezaměstnaná v Insolvenci,kam posílám minimální splátku a mám dvě vyživovací povinnosti, můj měsíční příjem je 5500,-Kč. Přítel má průměrný měsíční příjem 15500,-Kč. Z toho platíme nájem za pronajatý byt 8000,- , přítelovu půjčku 4500,- a 1000,- výživné.Přítel má stále trvalé bydliště u rodičů. Pokud by u soudu udal všechny skutečnosti, které jsem Vám zde popsala, kromě mé insolvence, musí uvádět u soudu jmenovitě s kým žije? Jde mi o to, aby mi nezvýšil insolvenční soud moji splátku a aby nebylo přítelovo výživné zvýšeno o nějakou horentní sumu.
Děkuji za odpověď. Anny
Tady vůbec nejde o vás, ani o přítele, ale o to dítě. To dítě nemůže za to, jakým způsobem přišlo na svět a výživné se stanovuje především s ohledem na jeho potřeby. Radit, jak se tomu vyhnout, nebudu, tomu naše stránky neslouží. Pokud chcete řešit konkrétní případ, obraťte se na advokáta.