kalerme píše:Dobrý den.
Jsem studentka VŠ, bude mi 25 let. Přes semestr vyučuji na fakultě, mimo svůj obor studia, za což dostávám "mimořádné stipendium za služby škole". Toto stipendium vždy dostanu 2-3měsíce po ukončení semestru, najednou. To znamená, že od října do půlky ledna pracuji a v březnu nebo dubnu obdržím "vydělané stipendium", nemohu tedy peníze použít, když je potřebuji. Letos mě čeká poslední rok studia, Státní zkoušky už jsem absolvovala, zbývá napsat a obhájit diplomovou práci a obdržet kredity za určité předměty. Studium je prezenční, v Českých Budějovicích, jinak (to znamená o prázdninách) žiju s matkou blízko Prahy. Otec platí alimenty, po ústní dohodě z minulého roku platil 5000 Kč. Kromě alimentů nepřispívá na zájmové aktivity, ani na školní potřeby, na oblečení ani na žádné jiné další nenadálé výdaje. Kromě mě platí ještě alimenty na mého nevlastního bratra (11let), ale neřekl mi kolik.
Má práci a dostává 25 000Kč hrubého a "výsluhu od vojáků" (víc mi o tom neřekl).
Dneska mi oznámil, že na moje výživné už prostě nemá, protože splácí a chce mít taky nějaký život s nynější přítelkyní, a že výživné snižuje na 3000 Kč. Věděl to už od dubna, ale řekl mi to už teď. Kdybych o tom věděla v dubnu, zařídila bych se na nový školní rok jinak. Ale protože jsem počítala se starou částkou, našla jsem si v Budějovicích bydlení (přibližně stejně drahé jako koleje), podepsala smlouvu na rok a znova si zařídila "práci" na fakultě (jedná se o 6hodin týdně).
Otec říká, abych si na ostatní výdaje našla brigádu, že je čas, abych se finančně zapojila.
Nevím, jak z ničeho nic vyjdu s nižším výživným.
Má otec právo mi tyto informace pouze oznámit, nebo musí dojít ke shodě? Nebráním se najít si brigádu, ale bojím se, že se tím jen protáhne studium nebo školu neukončím, protože místo práce na diplomce budu řešit placenou brigádu.
Mám právo po něm chtít stejné výživné na poslední rok studia a musím jít k soudu, když vím, že ústní dohoda s otcem není možná? Nebo se mám výrazně uskromnit a raději si najít brigádu, riskujíce, že tím jen prodloužím otcovu povinnost platby výživného?
Mockrát děkuji za odpovědi.
Máte tři možnosti:
1. dohodnout se s otcem na částce, kterou budete oba ochotni akceptovat
2. rezignovat a spokojit se s tím, co vám otec dobrovolně dá
3. obrátit se na soud a vymáhat výživné soudně
Jiná možnost není. Jak vysoké výživné po něm můžete chtít, to vám těžko povím, je třeba zohlednit vaše potřeby i jeho možnosti. Pětitisícové výživné pro vysokoškoláka, který studuje mimo obec svého bydliště, rozhodně není nijak přemrštěná částka, pokud tedy na ni rodič má. Jestliže otec výživné snížil, musí k tomu mít nějaký důvod, muselo dojít na jeho straně k nějaké změně ve finančních poměrech. Na druhou stranu, jestli to chápu, tak vy se celý rok chystáte jen psát diplomovou práci a přitom chodit na 6 hodin týdně učit na fakultě. To mi nepřipadá jako soustavné studium, při takovémhle zatížení si určitě můžete obstarat nějaký vlastní zdroj příjmů. Nemyslím si totiž, že by vám příprava diplomky zabrala tolik času (pokud na to skutečně chcete ztratit další rok života), abyste přitom nemohla jít na jeden či dva dny v týdnu do nějakého zaměstnání. To je ale můj názor, třeba svého otce nebo soud přesvědčíte o tom, že je třeba, aby vás otec plně živil.