peter píše:Dobrý den..Za 3 týdny mě uplyne polovina trestu zákazu řízení.Má cenu vůbec žádat, když, jak jsem zjistil: Žádost můžu podat až po uplynutí poloviny.(Takže za 3 týdny)Vyřízení u soudu je prý min. cca na 2 měsíce.Dále, i když to bude kladně vyřízené, bude mít údajně dopravní inspektorát, podle slov zaměstnance DI,dalších 60 dní k uskutečnění vrácení a zaslání ŘP poštou..Pokud dobře počítám, od doby uplynutí poloviny trestu po vrácení uplyne, z důvodu naší byrokracie, kolem 4 měsíců.A pokud jsem to dobře počítal, normálně bych se vešel do lhůty 1 roku(kvůli přezkoušení z odborné a zdravotní způsobilosti), ale s těmi min. 4 měsíci, co se bude někde moje žádost povalovat, to bude přes rok, a budu muset přezkoušení absolvovat.Nejde toto řízení nějak ovlivnit, aby netrvalo tak příšerně dlouho?
Myslím, že to příliš ovlivnit nejde. Nevím přesně, jak to funguje na správním úřadu po vydání soudního rozhodnutí, ale u soudu s tím mnoho nenaděláte. Soud si opravdu musí vyžádat několik informací (rejstřík trestů, evidenční karta řidiče, zpráva místního oddělení policie podle místa bydliště, zpráva obecního úřadu, příp. i zpráva zaměstnavatele). Ve věci musí nařídit veřejné zasedání, k němuž musí žadatele předvolat (to znamená poslat obsílku s dostatečným předstihem, aby si ji žadatel měl čas vyzvednout na poště a aby od dne doručení do konanání veřejného zasedání uplynoulo nejméně 5 dnů(to je požadavek zákona). Každý soudce má termíny soudních jednání obsazené na několik týdnů až měsíců dopředu, což také ovlivňuje rychlost vyřízení žádosti. Navíc podobných žádostí je opravdu velké množství, protože od července 2006 platí přísnější dopravní pravidla, byl zaveden trestný čin řízení bez řidičského oprávnění a přísněji se postihuje i jízda v opilosti (dříve to většinou byly přestupky, dnes je trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky několikanásobně více než před rokem 2006). Soudci by tedy v podstatě nemuseli ndělat nic jiného, než soudit tyto dopravní trestné činy a pak zase vracet řidičáky, které předtím sebrali. Přitom mají spoustu další práce související často s mnohem závažnější trestnou činností. Tolik asi na osvětlení skutečnosti, že to nejde tak rychle, jak byste si to představoval.